Trump vs. Biden: Svjedočimo kolapsu američke demokracije | 24sata
Obavijesti

Kolumne

Komentari 99

Trump vs. Biden: Svjedočimo kolapsu američke demokracije

Trump vs. Biden: Svjedočimo kolapsu američke demokracije

Amerika se hvali da je kolijevka i izvoznica demokracije. Ali ovo što se događa na predsjedničkim izborima na kojima predsjednik Trump tvrdi da su lažirani ako on ne pobjeđuje, sugerira slom američke demokracije.

VIDEO

Prije četiri godine vikao je da su izbori namješteni. Pa je odnio pobjedu garniranu pravosudnom istragom o umiješanosti ruskih agenata.

Posljednju godinu mandata u Bijeloj kući vikao je da će izbori biti namješteni, da su lažirani, da ilegalni imigranti nekoliko puta glasaju, da se vara putem dopisnog glasanja...

Sada Donald Trump viče da su izbori namješteni čak i kad lažno proglašava pobjedu, premda je još daleko od konačnog rezultata.

Amerikanci se vole ponositi svojom demokracijom, najstarijom na svijetu. Ponosni su do te mjere da ju desetljećima izvoze po svijetu, nekad čak i avionima i tenkovima.

Podriva demokraciju

A sada na čelu države imaju predsjednika koji na dan izbora otvoreno podriva demokraciju i izborni sustav, izaziva sumnju u tijek izbora i brojanje glasova, vrši pritisak na biračke odbore, poziva na prestanak brojanja glasova, najavljuje tužbu Vrhovnom sudu i priprema teren za ono što se dugo najavljivalo - za nerede i pobunu.

Kaže se, kakav predsjednik, takva i demokracija. Ali američka demokracija bila je falična i prije dolaska Donalda Trumpa.

Sam elektorski sustav ugrađen u temelje američke države ruši temeljnu postavku liberalne demokracije da pobjeđuje onaj tko prikupi više glasova. Trump nije prvi predsjednik koji je odnio pobjedu s manje osvojenih glasova, 2016. godine dobio je čak tri milijuna manje od Hillary Clinton. Sada zaostaje za više od dva milijuna.

Zastrašivanje birača

Način glasanja, organizacija biračkih mjesta, otežavanje pristupa glasačkim mjestima manjinama, uvođenje raznih cenzusa za glasanje (u nekim državama ne glasate ako dugujete novac!), pa čak i zastrašivanje birača pred biračkim mjestima, sve je to višestoljetna boljka američke demokracije koja je kulminirala u Trumpovoj eri.

Donald Trump otvoreno je pozivao oružanu miliciju da "nadzire" situaciju na biračkim mjestima. Pa da se vidi tko će se usuditi ići na glasanje pored špalira ljudi s automatskim oružjem.

Tko će popraviti Ameriku?

Sjedinjene Države, najveća izvoznica demokracije, ima na čelu države osobu koja javno poručuje da neće prihvatiti rezultat izbora - osim vlastite pobjede. Da se takvo nešto događa bilo gdje u svijetu, Amerika bi poslala izaslanika (ili vojsku) da popravi stvari.

Ali tko će popraviti Ameriku?

Čak i sada, dok se prebrojavaju glasovi u zemlji koja je počela izlaziti na birališta još prije deset dana i s velikom napetošću iščekuju rezultati o kojima dobrim dijelom ovisi sudbina zapadnog demokratskog svijeta, jasna je jedna stvar: čak i ako Trump ode, trumpizam ostaje.

Laži i prevare

Ostaje falična demokracija, ostaje zasađeno nepovjerenje u izborne procese, ostaju zagađene institucije i politizirani procesi, ali još gore, ostaju niske strasti koje je Trump raspirio, ostaju rasizam, šovinizam, nasilje, podjele, laži i prevare.

Ostaje Amerika koja je glasala za Trumpa. Premda to još uvijek, zahvaljujući elektorskom modelu, nije većinska Amerika. Još gore, u slučaju Trumpove pobjede ostaje manjinska Amerika koja odnosi pobjedu nad većinskom.

I takva Amerika, nažalost, uvelike određuje sudbinu zapadnog svijeta. 

Amerika nije samo izvoznica demokracije, ona je mnogima bila uzor demokracije, zaštitnica slobode u svijetu, oslonac zapadne alijanse, protuteža diktatorima i autokratima... Sada to više nije. 

Zapravo, ona to već dugo nije, samo što je sada počela nagrizati samu sebe, svoju supstancu, svoje temelje i ustavne zasade. 

Osoba koja je godinama lažno tvrdila da predsjednik Barack Obama nije američki državljanin i koja se u kampanji oslanjala na najluđe teorije zavjere, koja je medije optuživala za lažne vijesti kako bi sama mogla zatrpavati javnost svojim lažima, sada se bori za opstanak na vlasti - pod svaku cijenu.

Pa i pod cijenu toga da cijela Amerika izgori pod njegovim nogama.  

Nismo daleko od toga da se to i dogodi - s Trumpom ili nakon njega. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 99

VIDEO

Ivan Rakitić uklanja tetovaže posvećene bratu Dejanu...
VIŠE NISU U DOBROM ODNOSU?

Ivan Rakitić uklanja tetovaže posvećene bratu Dejanu...

Plus+ Nogometaš je istetovirao na desnoj ruci datume rođenja roditelja te sestre i brata. Govorio je da ga pogled na tetovažu smiruje, no čini se da više nije tako

Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'
RADI, STUDIRA I SNIMA ZA TIKTOK

Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'

Beach bar Melon Bay otvorila je studentica novinarstva Nika Elez, a na ideju je došla kad je otputovala u Tajland i probala svoje najdraže voće u cijeđenom obliku
Tri razloga zašto ćemo navijati za Španjolce i Engleze u finalu
DEBATA 24SATA

Tri razloga zašto ćemo navijati za Španjolce i Engleze u finalu

Nikad nitko nije osvojio EP svim pobjedama u 90 minuta. Reprezentacija pod vodstvom Southgatea nije oduševila na Euru, ali igrat će finale protiv "furije". Protiv najbolje, najljepše, najmodernije selekcije