Obavijesti

Kolumne

Komentari 61

U frci si? Ništa lakše! Digni poreze, digni ploče, diži Uskok

U frci si? Ništa lakše! Digni poreze, digni ploče, diži Uskok
1

Stvari su u Hrvatskoj zapravo brutalno jednostavne. Kad nema novca, diži poreze. Kad skidaju ploče, ti ih podigni malo više. Kad te pljuju, izbaci ih iz stranke.

VIDEO

Tko kaže da su stvari u Hrvatskoj komplicirane?

Eto, kad vam izgrednici i provokatori svako malo skidaju dvojezične ploče sa zgrada u Vukovaru, kad ne pomažu ni barikade ni specijalna policija, kad nemaju efekta ni pregovori s onima za koje ste rekli da nećete pregovarati, onda je najbolje uzeti ljestve i zašarafiti ploče na tri i pol metra visine. 

Tim dozlaboga jednostavnim, ali u svojoj suštini neponovljivo genijalnim potezom najefikasnije ćete zaštititi Ustav, zakone, demokraciju, multietničnost, toleranciju, međunacionalne, a naročito međudržavne odnose. Usput ćete podići letvicu i začepiti usta Tomislavu Karamarku.

Lopovske ljestve

Ako to ne uspije, ako se izgrednici snađu tako što si pridrže "lopovske ljestve" dok odšarafljuju ploče, onda je najbolje svakoga dana prišarafiti novu. Jer, kao što reče Arsen Bauk, "jeftinije je mijenjati ploče, nego držati onoliko policajaca".

To bi, dakle, bio prilog gospodarskom oporavku zemlje.

Nadalje, kad vam se državne financije raspadnu kao legići pod prstima dvogodišnjeg djeteta, kad neslavno propadne čak pet rebalansa državnog proračuna, kad izgubite čak tri razine kreditnog rejtinga, kad nemate investicija ni interesenata za monetizaciju, a naročito kad vam Europska komisija sjedne za vrat, onda je najbolje učiniti što? Podići poreze.

Tko je kriv? Zeko je kriv

To je najelegantnije moguće rješenje. Fali novca? Ubrat ćemo još od poreza. Ako se netko pobuni, reći ćemo da je za sve kriv HDZ. I banke. I privatnici. I sindikati. I poslodavci. I opet HDZ.

Onda, kad neka udruga prikupi dovoljno potpisa za referendum o braku, a vi niste na vrijeme promijenili zakon kojim biste to spriječili, onda je najbolje raspisati referendum. A zatim to proglasiti, kako je to učinio premijer Milanović, svojim velikim političkim driblingom kojim će začepiti usta Tomislavu Karamarku.

Umjesto ustavnom obavezom.

Stvari su, kao što se vidi, uvijek jednostavnije nego što se to želi prikazati.

Recimo, Mladenu Bajiću užasno je komplicirano sustavno, tijekom cijele godine, iz dana u dan iz mjeseca u mjesec, raditi na progonu kriminalaca iz javnih poduzeća, institucija, ustanova, stranaka. Efekti takvog rada višemjesečnog rada naprosto se razvodne i ljudi izgube interes.

Kad si u frci, hapsi

Puno je bolje, umjesto toga, pohapsiti ljude svake jeseni neposredno pred usvajanje izvještaja o radu DORH-a u Hrvatskom saboru. Dobije se kumulativni efekt, a i više ruku u parlamentu.

Postoje i mnogi drugi recepti. 

Primjerice, kad te naljuti Zoran Milanović, idi se požali Ivi Josipoviću. Kad te optuže za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz tvog sektora ili institucije, razvuci osmijeh, otvori rupice na obrazima, zapleši obrvama i reci "nisam znao". Kad tvog gradonačelnika optuže za kupovinu vijećnika i nuđenje mita, naljuti se i upitaj što je s onima drugima. Kad tebe optuže, nazovi Bajića. Kad te popljuju, izbaci ih iz stranke. 

A kad te pitaju zašto si letio avionom, reci da je to oblik uštede.

Mijenjaj Ustav

I još samo ovo. Kad Ustavni ili neki drugi sud presudi suprotno tvojim interesima, optuži ga za politikantstvo, karijerizam, kupovanje fotelje, za nemoralnost i nekompetenciju. Kad taj isti sud presudi u tvoju korist, pohvali pravnu državu i neovisnost pravosuđa za koju si se upravo ti i nitko drugi izborio u svom kratkom, ali slatkom mandatu.

A kad ne želiš poštivati zakon, promijeni Ustav. 

Eto kako su stvari u Hrvatskoj brutalno jednostavne. Pravo je čudo kako nam je onda život ovako kompliciran.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana