Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

U životnim vrijednostima nalazi se rješenje problema

Svakodnevno se susrećemo s privatnim i poslovnim problemima koje treba rješavati. Neki od njih su sitni i beznačajni, dok su drugi krupni i zadaju nam glavobolje

VIDEO

U pravilu nitko ne voli probleme jer nas oni iscrpljuju i činimo što god možemo kako bismo od njih pobjegli. No, koliko god ih nastojali gurati pod tepih, izbjegavati, zaboravljati, odgađati ili ignorirati, oni nas kad tad sustignu i moramo se s njima suočiti. U suprotnom, događa se da nam upravo naše nerješavanje  problema postaje veliki problem. 

Odgađanje

Nema smisla odgađati rješavanje problema. Mnogo je mudrije prihvatiti ih kao izazove. Naposljetku, život bez ikakvih problema i prepreka ne bi nam donio prilike za rast i razvijanje unutarnje snage. Rješavanje problema je vještina, kao i svaka druga, koja se može naučiti i usavršiti. A pravovremeno rješavanje problema je višestruko nagrađujuće. Kad god riješimo neki problem uspješno, naš optimizam i povjerenje u vlastite sposobnosti jačaju, što nam daje još više snage za suočavanje sa sljedećim problemom. Kada osvijestite što sve trebate poduzeti da biste riješili problem ili ostvarili cilj, može se desiti da otkrijete kako zapravo ne želite izaći iz zone udobnosti u kojoj se osjećate sigurno. Jer, iako vam u toj zoni nije dobro, ona vam je poznata. Pri suočavanju s problemima i njihovom rješavanju bez odgađanja važno je predvidjeti probleme koji se mogu pojaviti, prihvatiti situaciju kakva je i pronaći najbolje rješenje, sagledati cijelu sliku (ne gledati prepreke već cilj, te si ne dozvoliti da se izgubite u emocijama i pojedinostima), probleme poredati po važnosti i rješavati ih tim redoslijedom; te naravno biti uporan i dosljedan u njihovu rješavanju.

Ispravno postavljanje ciljeva

U ispravnom postavljanju ciljeva vaša su uvjerenja i stavovi vrlo važni, ali oni nemaju pokretačku energiju, strast. To se nalazi u vašim - životnim vrijednostima. Kad cilj povežete s vašim životnim vrijednostima, tek tada ste spremni zauzeti se za njih jer to je vaš pravi identitet. Zato je važno pronaći što vam je važno. Koja je tu vrijednost za vas, što ćete dobiti time, kako ćete se osjećati, što ćete tada imati i raditi drugačije? Kroz odgovore na ta pitanja osvještava se ono što vam je važno, a tu dolazimo do osjećaja - sreće, radosti, ispunjenja, unutarnjeg zadovoljstva. U odgovoru na pitanje zašto vam je rješenje nekog problema važno ili ostvarenje cilja, krije se unutarnja motivacija i potrebno je navesti najmanje pet razloga. Ako ne možete odmah reći pet razloga, znači da vam taj cilj zapravo i nije toliko važan i vjerojatno ga nećete ostvariti. Kada otkrijete što je vaša pokretačka snaga, realizacija cilja postaje laka i jednostavna, imate osjećaj da vam se sva vrata otvaraju, sve sjeda na svoje mjesto. 

Kada upitam osobu – Zašto vam je to važno, ona mi otkriva svoje duboke unutarnje vrijednosti a ne uvjerenja. Kroz to, ja kao coach mogu vidjeti jesu li ili nisu usklađeni s onim što žele svjesno. Ako vaše svjesne namjere nisu usklađene s vašim unutarnjim vrijednostima, riječ je o paradoksalnoj namjeri. Možda svjesno želite nešto što vam je netko rekao da je to važno, ali prema vašim unutarnjim vrijednostima to uopće nije važno. U tom slučaju želja se neće ostvariti. Na primjer, ako imate uvjerenje da ne možete biti istovremeno bogati i pošteni, vaša podsvijest će učiniti sve da se što prije riješi novca koji imate ili ćete ga  teško zarađivati. Tek kada osvijestimo to uvjerenje i zamijenimo ga drugim, npr. „Ja mogu biti istovremeno vrijedna, poštena i imati novac, može započeti proces promjene.

Ako se dugo vremena u vašem životu stvari ponavljaju, vrtite se u krug, osjećate se kao da ste u labirintu, tada je dobro angažirati life ili business coacha jer u konačnici će se to itekako isplatiti. Nije potrebno beskrajno savjetovanje već svega sat-dva i gdje će vam dobar coach pomoći, postavljajući vam pitanja, da sami otkrijete uzrok problema. Kada se uskladite sami sa sobom na temelju svojih vrijednosti, rješenje problema više nije puka želja već realan i ostvariv cilj. 

O autorici 

Inga Lalić, business coach i konzultantica, ima desetogodišnje iskustvo u radu s tisuću klijenata. Osmislila je i vodi trening Poduzetnička piramida. Pomaže poduzetnicima i onima koji to žele biti da ostvare svoje želje i ciljeve, povećaju prihode uz više slobodnog vremena i postanu učinkovitiji, uspješniji, sretniji i bogatiji. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA, specijaliziranog centra za razvoj poduzetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode