Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 22.05.2019. u 11:50
167 komentara

'Uznemiravanje branitelja': Za to bi se sada moglo ići u zatvor

"Uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije, opasan je i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu", poručio je ministar Tomo Medved zastupniku Mirandu Mrsiću

Pixsell
Foto: Igor Soban/PIXSELL
167 komentara

Ministar Tomo Medved izmislio je novi pojam - "uznemiravanje branitelja". 

Okarakterizirao je to kao "opasan i protuzakonit presedan" i zaključio kako on "u dobrom dijelu podliježe kaznenom progonu".

Tko dosad nije shvatio, ministar branitelja mu je u jutrošnjem priopćenju lijepo objasnio. Tko uznemiruje branitelje, mogao bi za to kazneno odgovarati. Kratko i jasno.

Mirando Mrsić, bivši ministar u SDP-ovoj vladi, ponovio je jučer svoje više puta ponavljanje tvrdnje kako HDZ da kupuje glasove branitelja i da time ugrožava mirovinski sustav. Opširni agitpropovski demanti Ministarstva branitelja naprosto nije bio dovoljan.

REAGIRANJE NA MRSIĆEV GOVOR Ministarstvo: '6579 branitelja umrlo je u zadnje dvije godine'

Trebalo je, u ovom predizbornom tjednu, zaoštriti prijetnju.

I tako je Hrvatska, praktički preko noći, dobila novo kazneno djelo: "uznemiravanje branitelja". Koje se, pogađate, uznemiruje kad god se progovori o njihovim mirovinama i primanjima.

Uznemiravanje šatoraša

Znamo što se dogodilo zadnji puta kad se "uznemirilo branitelje". Otvorili su šatore, izvukli plinske boce i 555 dana, uz aktivno sudjelovanje sadašnjeg ministra, rušili vlast i kršili zakone. Sve to amenovao je Tomislav Karamarko slavnom parolom: "Kakav zakon, pa to su branitelji!". 

Branitelji su, točnije oni koji su tvrdili da zastupaju branitelje, doveli HDZ na vlast koji im je ubrzo nakon toga podebljao mirovine i na taj način, kaže Mrsić, ugrozio mirovinski sustav. A sve sa ciljem da branitelji ne budu "uznemireni".

Jer u tom slučaju oni vade plinske boce, jurišaju na Banske dvore, udaraju na policiju, prijete naoružavanjem i državnim udarom. 

Sada bi se, pak, zbog "uznemiravanja branitelja" moglo ići u zatvor.

Uznemiravanje javnosti postoji kao kazneno djelo. Ali ni u jednom zakonu nema "uznemiravanja braniteljske populacije". Branitelje se ne smije uznemiravati, ali što je s drugim društvenim skupinama?

Uznemiruju se radnici, žene, manjine, građani...

Uznemiruju se radnici Uljanika pričama o stečaju. Uznemiruju se žene "prigovorima savjesti". Uznemiruju se novinari prijetnjama tužbama i cenzurom. Uznemiruju se Srbi prijetnjama "klanjem". Uznemiruju se antifašisti promoviranjem fašizma i povijesnog revizionizma. Uznemiruju se građani premijerovim lažima, ministarskim aferama, sukobom interesa, korupcijom, kriminalom.

Zagreb: Mirando Mrsić održao konferenciju za medije o braniteljskim mirovinama MIRANDO MRSIĆ: 'HDZ-ova vlada braniteljskim mirovinama kupuje glasove'

Uznemiruju se građani najavama propasti mirovinskog sustava i ukidanja drugog stupa. Uznemiruju se pacijenti urušavanjem zdravstvenog sustava. Uznemiruju se građani klerikalnim atakom na hrvatsko obrazovanje...

O braniteljima u četiri zida

Zašto bi, pored svega toga, upravo "uznemiravanje branitelja" bilo "opasan i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe kaznenom progonu"?

Branitelji su, odnosno šatoraši, godinu i pol dana uznemiravali hrvatsku javnost. A sada su, pored Franje Tuđmana, izborili status "nedodirljive" kaste. Za kritiziranje Tuđmana već se ide u zatvor. A sada će se ići u zatvor i za "uznemiravanje branitelja". Spominjanjem njihovih mirovina.

I kao što se "o Tuđmanu, Šušku i Domovinskom ratu smije govoriti u svoja četiri zida", tako će se u tišini smjeti govoriti o mirovinama branitelja. 

Da se oni ne bi "uznemirili".

Pa da ih HDZ u kampanji mora tješiti. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message