Obavijesti

Kolumne

Komentari 116

Ministar Krstičević treba dati ostavku zbog lova na veprove

Ministar Krstičević treba dati ostavku zbog lova na veprove
1

Nova TV objavila je informaciju o tome da su pripadnici oružanih snaga u ožujku helikopterom išli u krivolov na veprove. Informacija se osam mjeseci skrivala u MORH-u. Ministar treba snositi odgovornost za sve to.

VIDEO

Vepar nije preživio krivolov vojnih specijalaca u helikopteru. Treba li ga preživjeti ministar obrane Damir Krstičević?

Nova TV objavila je sinoć priču o tome kako je nekoliko pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon obuke vojnim helikopterom krenulo u lov na vepra, a svoju potjeru cijelo su vrijeme snimali. 

Protiv njih je na kraju podignuta optužnica zbog kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova, a premda su u helikopteru bila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, protiv njih nije podignuta optužnica budući da nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Incident se dogodilo u ožujku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Informacija o krivolovu u vojnom helikopteru skrivala se, dakle, punih osam mjeseci. 

Odgovornost ministra

Zbog svega toga otvara se pitanje odgovornosti samog ministra obrane u tom događaju koji se ne može samo ograničiti na krivolov, već seže mnogo šire od toga. Radi se o zlouporabi vojne opreme, trošenju novca poreznih obveznika (sat letenja je 7500 eura), o bahatosti, samovolji, pa i razularenosti u redovima oružanih snaga. 

A onda i o skrivanju informacija od javnosti.

Nije to prvi puta da MORH nešto prešućuje. Index je u listopadu ove godine objavio informaciju o tome da je Krstičevićevo ministarstvo punih godinu dana skrivalo podatak o nesreći na vojnoj vježbi u kojoj se prevrnulo borbeno vozilo i ozlijeđeno je osam vojnika i dočasnika.

A nije ovo ni prvi puta da je lov na vepra doveo u pitanje mandat ministra u Vladi.

Kirinov poučak

U prosincu 2007. godine ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin podnio je ostavku nakon lova na veprove s haškim optuženikom Mladenom Markačem koji je time prekršio uvjete puštanja na slobodu do suđenja.

Krstičević, naravno, nije sudjelovao u lovu na vepra, ali nije ni trebao. U njegovu resoru dogodila se dosad nečuvena zlouporaba vojne opreme, samovolja, razularenost, kršenje zakona, a onda i zataškavanje incidenta.

Pa ako samoreklamerski ministar javno prisvaja zasluge kad vojska obavi dobar posao, pogotovo u poplavama i požarima, neka sada snosi odgovornost kad vojska proizvede skandal.

Naravno, ovdje je riječ o ogromnom resoru u kojem ministar ne može kontrolirati svaki aspekt i svakog pojedinca, svaku glupariju i samovolju. Međutim, ovaj incident može se smatrati slikom i prilikom Krstičevićeve vojske. A prešućivanje incidenta punih deset mjeseci otkriva metodu kojom se zataškavaju ovakvi skandali.

Kako se ne bi narušila slika vojske, a još više imidž samog ministra Krstičevića.

Kakvo je to rasulo?

Javnost se slobodno može zapitati kakva je to vojska pod Krstičevićevim mandatom, kad si prisvaja pravo ovako se bahatiti s vojnom opremom. I kakvo je to ministarstvo koje javnost ne izvještava o takvim incidentima, kao i o opasnim nesrećama?

Gdje je tu odgovornost, gdje je transparentnost, gdje je vojnička disciplina u resoru kojim upravlja ratni zapovjednik?

Očito ljudi misle da mogu u toj vojsci raditi što god im se prohtije.

Ovakve rasprave o odgovornosti ministra prolazili smo godinama. Od Božidara Kalmete i njegove odgovornosti za nesreće vlakova i brodova, do odgovornosti ministra zdravstva zbog incidenata u zdravstvu, pa nadalje.

Damir Krstičević se nametao u javnosti kao lice hrvatskih oružanih snaga. Naličje tih snaga postalo je time i njegovo naličje. Neposluh, kršenje zakona, prešućivanje oslikavaju se i na njegov mandat.

I da budemo malo zločesti, kakva je to, kako reče Krstičević, pobjednička vojska koja s modernim naoružanjem ne može odstrijeliti jednog običnog vepra?

Sudionici tog incidenta odgovarat će pred sudom zbog krivolova, ali zbog svega trebao bi politički odgovarati i ministar obrane. Neka makar ponudi ostavku. Ionako znamo da neće biti prihvaćena.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang