Obavijesti

Kolumne

Vratio se 'Twin Peaks' i to nadrealniji i duhovitiji no ikad

Vratio se 'Twin Peaks' i to nadrealniji i duhovitiji no ikad
1

Gledatelji koji se nikada nisu susreli s svijetom "Twin Peaksa" vjerojatno će vrlo brzo odustati od gledanja. No, obožavatelji, ako je suditi prema uvodnim epizodama, imaju razloga za zadovoljstvo.

VIDEO

Kada je Laura Palmer u finalu druge, posljednje sezone "Twin Peaksa" najavila FBI agentu Cooperu da će se ponovo sresti za 25 godina, izgledalo je da će rečenica nesretne Laure ostati tek još jedna zagonetka Davida Lyncha. Iako je završetak posljednje, 30 epizode nagovještavao da bi nastavaka moglo biti ("How's Annie?") Lynch i Frost su šutjeli. Seriji vrijeme nije naškodilo - kultni status i činjenicu da je riječ o jednom od najvažnijih televizijskih serija u povijesti potvrđivale su nove generacije obožavatelja. Unatoč tome novih nastavaka nije bilo. Sve do 21.05. 2017. Slučajno ili ne, otprilike u vrijeme kada Laura najavila ponovni susret s Cooperom.

Veliki broj kvalitetnih televizijskih serija kojoj smo svjedoci posljednjih godina svakako je doprinijela odluci o snimanju novih epizoda. Danas, 25 godina kasnije situacija je drugačija nego u vrijeme premijere "Twin Peaksa" - serijski program nikada nije bio raznovrsniji, konkurencija je ogromna. Obzirom na prethodne sezone i pauzu između snimanja očekivanja obožavatelja su ogromna. Može li Lynch/Frost suradnja ponoviti uspjeh s početka devedesetih? Događa li se ponovo nešto veliko u radionici Davida Lyncha?

Lynch nije dopustio da se uoči prikazivanja previše dozna o sadržaju novih epizoda - glumačka ekipa obvezala se na šutnju. Traileri su pokazivali vrlo malo, tek izgled poznatih likova 25 godina kasnije. Opravdana i za Lyncha očekivana odluka - mističan svijet "Twin Peaksa" treba otkriti gledanjem serije, dugi traileri ionako znaju umanjiti zanimljivost gledanja. Daljnji tekst otkriva nekoliko detalja u vezi novih epizoda, ali ne previše. Tek' toliko da opiše i približi uvodne četiri epizode.

Nova dugoočekivana sezona počinje kratkim prisjećanjem na prethodne epizode - Laura Palmer izgovara čuvenu rečenicu I'll see you in 25 years. Zatim gledamo Cooperov razgovor s Divom i ponovo smo unutra. "Twin Peaks" ponovo na prepad i nemilosrdno napada osvaja gledatelja.

Glavna novost treće sezone je činjenica da radnja nije ograničena isključivo na "Twin Peaks". Detalji priče slažu se u Las Vegasu, New Yorku, Južnoj Dakoti.... Mnogi detalji isprva izgledaju nabacani, nepovezani no kako minute serije odmiču otkrivaju se povezanosti između događaja i likova. Obzirom da je riječ o uvodnim epizodama to su tek manji dijelovi priče...

Lynch nije zaboravio Twin Peaks - nove epizode susreću gledatelja sa starim znancima danas starijima, ali još uvijek ekscentričnima i otkačenima. Uz neizbježnog Coopera tijekom uvodnih epizoda ponovo imamo prilike vidjeti Eda, Shelly, Hawka, Lauru i mnoge druge. Veći broj minuta novih epizoda odnose se na događaje u i oko Crvene sobe.

U odnosu na prethodne, nova je sezona bizarnija je i sa više psihodelije - podsjeća na "Mulholland Drive". Lynch je potpuno otpustio kočnice i potpuno se razigrao. U navedenim detaljima leže i neki od razloga zbog kojih je kvalitetni serijski program eksplodirao posljednjih godina. Autorima se pruža neograničena sloboda, bez ograničenja. Lynchev umjetnički izričaj je ionako poseban, drugačiji, a ovoga puta je dodatno raspoložen.

Nove epizode donose više seksa i nasilja, ali i prepoznatljiv stil - psihodelične scene izmjenjuju se s kadrovima ekscentričnih likova i zabavnim dijalozima.

Gledatelji koji se nikada nisu susreli s svijetom "Twin Peaksa" vjerojatno će vrlo brzo odustati od gledanja. No, obožavatelji, ako je suditi prema uvodnim epizodama, imaju razloga za zadovoljstvo. Lynch je ponovo u sjajnoj formi - ekscentričan, bizaran, psihodeličan ali i zavodljivo zabavan i duhovit. Novo poglavlje "Twin Peaksa" počelo je u velikom stilu.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu