Za Kolindin rođendan falili su samo još štafeta, slet i pioniri | 24sata
Obavijesti

Kolumne

Komentari 60

Za Kolindin rođendan falili su samo još štafeta, slet i pioniri

Za Kolindin rođendan falili su samo još štafeta, slet i pioniri
1

Jučer je u Zagrebu na displeju osvanula poruka "Sretan rođendan, predsjednice", a policija je na Susku ohladila šampanjac i napisala na bovu "Sretan rođendan". Bio je to Kolindin zadnji predizborni rođendan.

VIDEO

Prije nekoliko dana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je važnu poruku kako da je jedna od najvažnijih reformi u današnjoj Hrvatskoj "promjena mentaliteta".

A onda je došao njezin rođendan.

Na velikom displeju nedaleko maksimirskog stadiona (simbolika?) jučer je osvanula poruka "Dogodilo se na današnji dan, rođena je Kolinda Grabar Kitarović", uz potpis "Sretan rođendan, predsjednice", dok je prava fešta uslijedila prilikom predsjedničina posjeta kvarnerskim otocima.

Policija je ispred Velikih Srakana iz mora izvukla tradicionalnu vršu u kojoj se hladio pjenušac za predsjednicu i ostale putnike policijskog broda, a predsjednica je zagrlila supruga i pozirala fotografima uz veliku crvenu bovu na kojoj je pisalo "Sretan rođendan".

Presjekla tortu

Kolinda se dan ranije i sama spomenula svog rođendana, iskoristivši priliku da se "zahvali majci i ocu za sve što su učinili za nju", zadovoljna što je to mogla učiniti "u srcu i iz srca tijekom mise". Na sam rođendan, pak, sabljom je presjekla tortu od krokanta prilikom otvaranju nove rive na Susku.

Tako izgleda predsjedničina "promjena mentaliteta". Tako da se njeguje stari mentalitet robovanja kultu ličnosti. 

Ovo je, sudeći po cijeloj paradi, čestitkama i displejima bio najvažniji predsjedničin rođendan još od onog kojeg je prije četiri godine (navodno) slavila sa Zdravkom Mamićem. 

Zašto je ovaj, nepristojno je reći, ali ipak 51. rođendan, toliko važan?

Iz samo jednog razloga: zato što je zadnji rođendan u prvom mandatu. Ovo je, da ne okolišamo previše, najvažniji Kolindin rođendan.

Predizborni rođendan

Onaj u Mamićevoj režiji, a od kojeg predsjednica nastoji pobjeći, bio je najvažniji postizborni rođenda, obilježen par mjeseci nakon trijumfa na izborima. Ovaj je najvažniji rođendan uoči kampanje za drugi mandat.

Toliko je zapravo taj rođendan važan da je policija ohladila šampanjac i napisala čestitku na bovu, a grad Zagreb datum predsjedničina rođendana uvrstio u edukativnu kategoriju Dogodilo se na današnji dan. 

Ako ćemo raditi na promjeni mentaliteta, onda ćemo prestati slaviti i obilježavati rođendane predsjednika države. A možda moramo pričekati predsjedničke izbore...

Sjećate se kako se Kolinda brutalno obračunala s Titovom bistom na Pantovčaku? Sada preuzima Titov model proslave rođendana: publika i narod bili su tamo, nedostajali su samo slet, štafeta i pioniri. 

Zar je to promjena mentaliteta?

Sve je kampanja

Nema sumnje, kao i sve druge aktivnosti predsjednice Republike u posljednje četiri godine, i njezin rođendan uvršten je u predizbornu kampanju. Kao štoje uvršten u državnički protokol. A malo fali da ga se uvrsti u kulturnu baštinu.

Zašto Hrvatska nije prošle godine ovako pompozno slavila predsjedničin okrugli 50. rođendan? Zato što nije ulazio u predizbornu kampanju.

Dan prije jučerašnjeg važnog državničkog datuma Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako "više ni ne broji rođendane". Da bi dan kasnije s veseljem dočekala šampanjac i tortu i bovu i Jakova.

Narodni običaji i veselje

Sad je rođendan predsjednice države postao dio narodnog običaja, pa i narodnog veselja. Zašto to nije bio lanjski rođendan ili neki od prethodna četiri rođendana? Je li to promjena mentaliteta o kojoj je govorila Kolinda?

Ako jest, ako će se odsad javno obilježavati rođendani predsjednika države, ako će rođendani državnih dužnosnika (a Kolinda je samo to i ništa više) postajati dio državne baštine i nacionalne povijesti, onda se radi o vraćanju na mentalitet s kojim se sama Kolinda navodno obračunala.

Sada se vraćamo na Titove rođendane, sletove, štafete i idolopoklonstvo.

I na ostanak na vlasti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60

VIDEO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!
'Zvezda Granda' iz Hercegovine za 24sata: 'Bili su skeptični što idem u show, ali sam ponosna!'
ANTONIJA ČERKEZ

'Zvezda Granda' iz Hercegovine za 24sata: 'Bili su skeptični što idem u show, ali sam ponosna!'

Plus+ Nakon finala, sve popularnija Antonija Čerkez održala je humanitarni koncert u rodnom Širokom Brijegu. Za 24sata pričala je o natjecanju, studentskim danima, podršci i suradnji s kompozitorom Aleksandre Prijović