Obavijesti

Kolumne

Komentari 18

Zašto je Miro iz Lomnice ipak bio sretan nakon Bernabeua...

Ako je Dinamo brucoš koji se upisao na fakultet nakon 12 godina prijemnih ispita, kako kaže Jurčić, onda i nije neki učenik. Markirao je, nije učio i bio malo bahat

VIDEO

Zvjezdice na centru su zaplesale, himna Lige prvaka odrađivala je svoje posljednje oktave, a Miro iz Gornje Lomnice nervozno je iščekivao da njegovi ljubimci započnu okršaj s velikim Realom. Supruga odavno nije imala pravo glasa, to je već uhodana tradicija u vrijeme dok Dinamo igra europske utakmice. Od nervoze je već riješio dva piva i taman kad su "modri" pozdravljali Realove igrače, a Ibanez grlio prijatelja Higuaina, Miro je odlučio na brzinu odgovoriti zovu prirode. Žurio je, usput malo uneredio hlače, opsovao i odjurio natrag pred televizor.

- I to je gol. Real vodi već nakon 85 sekundi - govorio je Željko Vela dok su se na ekranu grlili igrači u bijelom.

Razočarani Miro ljutito je odmahnuo rukom, krenuo dograbiti pivo i opet se razljutio shvativši da je prazno. Progunđao je, pohitao u kuhinju, otvorio frižider, sagnuo se, uzeo novo pivo i čuo glas s ekrana.

- Özil, Özil i gol! Real Madrid vodi 2-0 - javio se opet Vela, a Miro je dotrčao pred televiziju, opet uzdahnuo i sad se već ozbiljno naljutio.

I kao da namjerno provocira, u taj se čas iz kupaonice piskutavim glasom oglasila supruga:

- Ljubavi, jel počeo Dinamo?

E, tu je Miro već potpuno poludio. Podsjetio ju je na dogovor da šuti dok on gleda nogomet, nešto laprdao o ženama, kuhinji i pravome mjestu, sjetio se i "onog pedera od njenoga brata kojega boli briga za nogomet", krenuo nabrajati i ostale njene ženske grijehe. I tko zna gdje bi završilo da ga nije prekinuo onaj bezobrazni Vela.

- Benzema ide na Tonela, dolazi Callejon i 3-0! Ovo će biti teška noć za Dinamo...

Miro je odjedanput utihnuo, utučeno sjeo na kauč, otpio gutljaj piva i zaboravio na ženu. Desetak minuta poslije pao je još jedan gol, strastvenom navijaču Dinama Miri više nije bilo ni do čega. Sjetio se svih gostovanja koja je prošao s Dinamom prije nego što se oženio, mladosti koju je proveo uz Dinamo i školskih dana. Ako se ti dani uopće mogu tako nazvati. Škola mu je zapravo samo smetala, bila dosadna i glupa obaveza između dvije Dinamove utakmice. Smijao se tad prijatelju iz razreda, također navijaču Dinama, koji nikad nije htio markirati zbog utakmica. On je u školu dolazio bez knjiga, s jednom bilježnicom za sve predmete, nosio ju je u stražnjem džepu hlača i bahato odgovarao profesorima koji su pokušavali biti autoriteti. Prijatelj je za to vrijeme pratio nastavu, marljivo učio, bio fin i pristojan, imao dobre ocjene i samo vikendima išao na utakmice.

Dok je razmišljao o tome, dok je Real punio Kelavinu mrežu, sjetio se da ujutro opet ustaje u pet, da opet mora odraditi osam sati na traci u tvornici i opet je počeo gunđati. Sjetio se i školskog prijatelja, uglednog pravnika sa svojim odvjetničkim uredom, koji iduće jutro s obitelji putuje na skijanje u Cortinu d'Ampezzo.

Utakmicu je jedva i gledao, malo su ga obradovala dva gola na kraju, ali zapravo je živnuo tek kad je čuo Krunu Jurčića.

- Dinamo je polagao prijemni 12 godina i sad smo ga konačno položili, ali moramo puno učiti da bismo dobili diplomu - ispalio je Dinamov trener, a Miro je zastao, zagledao se u prazno pa nabacio osmijeh od uha do uha.

Otpio je još gutljaj piva, ustao i prošetao do kuhinje.

- Ljubavi, ja sam Dinamo! - rekao je ushićeno ženi.

Ova ga je pogledala, još ljutita zbog njegova bezobraznog monologa s početka utakmice, i zaključila da je potpuno poludio.

- Što si ti?

- Dinamo, ljubavi, ja sam Dinamo!

Nije ga shvatila ni iz drugog pokušaja, a za treći više nije bilo vremena. Sretan i nasmiješen, pjevušeći je opet sjeo na kauč. "Dinamo, to sam ja", značilo je da je shvatio da je Dinamo jednako uspješan učenik kao on. I Dinamo je ove prve godine puno markirao, nosio bilježnicu u stražnjem džepu, bio čak i bahat.

- Bodove protiv Ajax već smo uračunali - rekao je Kruno prije zagrebačkog ogleda s "kopljanicima".

Kad ono - pljus, pljus! Lagano i rutinski, 2-0 za Ajax.

I baš zato Dinamo kao brucoš prolazi kako prolazi. Točnije, ne prolazi. Njegovih pet poraza u pet utakmica s gol-razlikom 2-15 jednako je kao Mirina dva popravna u trećem srednje. Nije baš pad godine, ali zamalo. Miro se toga ljeta mučio učeći matematiku i kemiju, a Dinamo se muči iz utakmice u utakmicu. Gdje god dođe - pljuska. U Madridu ih je primio šest. Očekivanih, ipak je to realnost, ali svejedno bolnih.

A onda, dan poslije, kad je školski prijatelj i ugledni odvjetnik već odradio prvi dan skijanja, shvatio je još nešto. I on ima nogometnog dvojnika. APOEL iz Nikozije još je jedan školarac koji dobija što je zaslužio. Ciparski klub je učio, bio fin i pristojan, napredovao iz dana u dan i završio godinu s odličnim. Pet utakmica, niti jedan poraz i osiguravanje osmine finala Lige prvaka kolo prije kraja natjecanja po skupinama.

Slični uvjeti, slične okolnosti, slične mogućnosti. I potpuno drugačiji rezultati. Mali s popravnog u plavom i odlikaš u žutom...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin