Obavijesti

Kolumne

Komentari 11

Zašto se kujica non-stop češe, a mačić ima konstantan proljev

Veterinar Goran Azenić danas odgovara na pitanja čitatelja o problemu sa stolicom mačića unatoč dobroj prehrani, čudnoj rani na ustima psa te neprestanom češanju

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Mačić već dva mjeseca ima proljev

Moja unučica je pronašla mače staro oko dva mjeseca. Imalo je veliki trbuščić i proljev. Nakon čišćenja od glista Pratelom, veliki proljev nije prestajao. Primao je injekcije antibiotika, hranio se hranom za takve bolesti, stolica više nije bila potpuno tekuća,  a još deset dana sam mu davala kapsule probiotika. To sve je bilo prije dva mjeseca, no on ni sada nema kompaktnu stolicu. To više nije proljev, ali je stolica tek malo formirana. 

Mace hranim isključivo hranom za mačke - preko dana dehidriranom hranom, a navečer dobiju konzerve. Mačić je inače vitalan, razigran, ne vide se znakovi bolesti, no malo me brine to što se još uvijek probava nije normalizirala. 

Inače sam umirovljenica i imam četiri udomljene mace i kujicu pronađenu u šumi. Volim svoje životinje, pa volim i da je s njima sve u redu. 

Zahvalna za svaki odgovor.

Neke mačke imaju proljev od hrane iz konzerve

Poštovana,

Savjetovao bih Vam da ponovite kuru Pratelom dva puta s razmakom od dva do tri tjedna. Prije davanja provjerite težinu Vaših mačića kako biste mogli pravilno dozirati preparat.

Nadalje, u nekih mačaka mekša stolica se javlja kod konzumacija konzervi. Probajte je zamijeniti suhom hranom ili promijeniti proizvođača. Prilikom mijenjanja proizvođača tj. vrste hrane, postepeno kroz par dana prijeđite sa stare na novu hranu, miješajući staru i novu. 

Ako ništa ne urodi plodom savjetujem da se obavi koprološka pretraga stolice. 

Rana na ustima ne zacjeljuje

Poštovani, 

moj mali pomeranac star dvije godine, ima već mjesec dana ranu na zubnom mesu. Mislim da ga boli jer ne dopušta da se na tom mjestu njuška dira. Nažalost, živim u malom mjestu i veterinar koji radi ovdje nije točno znao što je to.

Dao mi je betadine otopinu za ispiranje usta, i rekao da mu stavljam na ranu. Ali od toga je već prošlo mjesec dana i njemu ta rana nije bolje. Čini mi se da mu je i malo crveno okolo, a teško je pogledati jer on to baš i ne dopušta. Dobila sam ga kad je imao jednu godinu i tad je trebao vaditi pet mliječnih zuba i čistili su mu kamenac. Isto me zanima zašto on nakon godinu dana opet ima tako puno kamenca na zubima, a redovito mu dajem dental stick. Bila bih vam zahvalna kad bi mi mogli reći o kakvoj se rani radi i što možemo učiniti da je izliječimo.

Liječite i dalje betadine otopinom te dogovorite antibiotsku terapiju

Poštovana,

Rane u usnoj šupljini imaju tendenciju sporog zarastanja, što zbog konstantnog ponovnog ozljeđivanja tijekom hranjenja, igranja i slično, što zbog stalne kontaminacije rane mikroorganizmima iz usne šupljine koju ne možete spriječiti. Savjetovao bih Vam da i dalje lokalno tretirate ranu betadine otopinom, a s obzirom na to da nakon mjesec dana nema poboljšanja bilo bi uputno da u dogovoru s Vašim veterinarom provedete antibiotsku terapiju.

Brzina stvaranja zubnog kamenca je individualna. Kao i kod ljudi, nekima se zubni kamenac više stvara dok neki nemaju nikakvih problema. Stvaranje zubnog kamenca možete usporiti dehidriranom hranom, dental stickom, četkanjem zubi (pasta mora biti za pse) te redovnim čišćenjem kamenca.

Zašto se kujica češe konstantno?

Poštovani, 

imam kujicu staru dvije godine. Zanima me zašto se stalno češe po cijelom tijelu, a nema buhe (provjerili smo)? Najviše se češe u podnožju nogu kod bradavica. Nakon toga se liže duže vrijeme. Strah me je što bi joj moglo biti, Hvala. unaprijed.

Pratite vrijeme češanja i hranu koju joj dajete

Poštovani,

Teško mi je odgovoriti na Vaše pitanje zbog manjka informacija. Savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara da se vidi ima li nekih promjena na koži, a ako ih ima, o kakvim se kožnim promjenama radi. Razmislite o tome kad se najčešće češe (npr. je li češanje konstantno, jače izraženo poslije šetnje ili možda predvečer kad se umiri).

Može se raditi o alergiji na hranu (jeste li nedavno promijenili hranu i sl.). Takve informacije biti će važne Vašem veterinaru prilikom pregleda.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana