Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Odustali od bojkota Jasenovca i pružili ruku Plenkiju. Zašto?

Odustali od bojkota Jasenovca i pružili ruku Plenkiju. Zašto?
1

Nakon pune četiri godine organizacije Srba, Židova, Roma i antifašista prekinule su bojkot službene komemoracije u Jasenovcu i pružile ruku Andreju Plenkoviću. Kojemu je takva pobjeda dobro došla u godini izbora.

VIDEO

Eto jedne dobre stvari koje je donijela korona.

Spojila je predstavnike žrtava i antifašista s HDZ-ovom vladom i novim predsjednikom Republike u zajedničkoj komemoraciji u Jasenovcu.

Pune četiri godine na komemoraciju su išli odvojeno, a sada kad se preporuča distanca, u Jasenovac su išli zajedno. 

"Pružili smo ruku i prihvatili poziv da konačno počnemo razgovarati o svim gorućim problemima koji postoje između žrtava logora Jasenovac i Vlade", izjavio je Ognjen Kraus na Hinu.

Od 2016. godine predstavnici Srba, Židova, Roma i antifašista bojkotirali su državnu komemoraciju u Jasenovcu, tvrdeći da je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti, legalizacija ustaštva, promocija NDH, kao i "dvostruka konotacija" pozdrava Za dom spremni.

Ali evo, danas su svi zajedno položili cvijeće u Jasenovcu. 

Otkud dobra volja?

"Priključivanjem službenoj komemoraciji pokazali smo dobru volju, ali to ne znači da ćemo dogodine biti na tome ako se nešto ne učini", kazao je Kraus, priznajući da su s Vladom prošle godine održali jedan sastanak nakon kojeg se više nitko iz vlasti nije javio.

Zašto su onda baš ove godine pružili ruku Andreju Plenkoviću?

Zato što je ovo izborna godina u kojoj Plenkoviću dobro dođe neutralizacija antifašističke ljevice?

I zašto žrtve sada pružaju ruku onome koji nije njima pružio ruku sve ove godine?

Ona famozna HOS-ova ploča s natpisom "Za dom spremni" i dalje stoji u Novskoj, nedaleko Jasenovca. Plenković nije povukao svoju izjavu o "dvostrukim konotacijama" ustaškog pozdrava. Sudovi i dalje ne znaju trebaju li kažnjavati ZDS. 

Plenković je na izborima u HDZ-u pobijedio desnicu koja je brusila retoriku na Srbima, ćirilici, antifašizmu i ohrabrivala ustaštvo, ali je za potpredsjednika stranke postavio Tomu Medveda koji kaže da će se komemoracija Bleiburga ove godine održati u Hrvatskoj, kao i Zdravku Bušić, ideološku sljedbenicu ustaša i NDH.

Plenkijevi desničari

Premijer se u stranci okružio desničarima i NDH nostalgičarima kako bi pobijedio druge desničare i NDH nostalgičare, što ne znači da je ta nostalgija, zajedno s povijesnim revizionizmom, u Plenkovićevoj stranci i državi doživjela veliki poraz.

Zašto se sada pruža ruka Plenkoviću, ako se Plenković godinu dana nakon sastanaka sa žrtvama nije udostojio javiti i nastaviti dijalog?

Žrtve su time omogućile Plenkoviću da se u izbornoj godini pohvali još jednim velikim političkim uspjehom.

Plaća suhim zlatom

Neki razloge za promjenu raspoloženja manjinskih organizacija vide u činjenici da na Pantovčaku više ne sjedi Kolinda Grabar Kitarović, ali ona nikada i nije bila dio službene komemoracije. I manjine nisu zbog nje bojkotirali komemoraciju, već zbog Plenkovićeva HDZ-a.

Ako je, pak, razlog koronavirus, kako je Kraus dao naslutiti, onda je tek bilo preporučljivo da se u Jasenovac ide odvojeno, a ne kao dio zajedničke komemoracije.

Pune četiri godine žrtvama su bili važni principi u zaštiti antifašizma, uspomene na Jasenovac i borbe protiv ustašonostalgije. Sada su ti principi stavljeni u drugi plan, upravo u trenutku kad je Plenkoviću to najviše trebalo.

Premijer bi to mogao "suhim zlatom platiti". 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin