Obavijesti

Kolumne

Komentari 186

Zbog ovog seksističkog ispada Ilčić bi trebao letjeti iz vlasti

Zbog ovog seksističkog ispada Ilčić bi trebao letjeti iz vlasti
1

"Kada su žene u PMS-u uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu", izjavio je Ladislav Ilčić, savjetnik ministrice kulture na prekjučerašnjoj tribini o Istanbulskoj konvenciji. I nitko nije ni trznuo

VIDEO

U svojoj kontroverznoj kampanji za predsjednika SAD-a Donald Trump javno je ponizio voditeljicu republikanske debate, tada još novinarku Fox Newsa Megyn Kelly.

Nakon što ga je ona u debati žestoko kritizirala zbog njegovih pogrdnih i seksističkih komentara o ženama, Trump joj je nakon debate uzvratio: "Moglo se vidjeti kako joj krv izvire iz očiju. Krv izvire... iz čega već".

Naknadno se Trump branio da je zapravo mislio na "uši i nos", ali cijela Amerika shvatila je na što je točno mislio. 

Mislio je na ono o čemu je preksinoć tako elokventno govorio Ladislav Ilčić, savjetnik u Ministarstvu kulture, na tribini u Studentskom centru u organizaciji don Damira Stojića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Uhvati ih PMS"

Govoreći protiv Istanbulske konvencije, predsjednik HRAST-a objašnjavao je zbog čega su neprihvatljive rodne teorije i upozorio kako "postoje biološke razlike" između žena i muškaraca.

"Kod žena imate tu povezanost tjelesne i emocionalne komponente", kazao je Ilčić, a prenio Forum.tm. "Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu".

I baš šteta što Ilčić nije ušao u tu temu, budući da očito u toj temi ima pregršt iskustva. Vjerojatno ne baš najboljih, ako je suditi po njegovoj nevoljkosti da "uđe u tu temu".

Odakle mu ta iskustva? 

Ministricu nije "uhvatilo"

Možda iz suradnje s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek? Već ga vidimo kako je kao njezin savjetnik izbjegava po hodnicima kad na kalendaru procijeni da bi ona mogla biti u PMS-u. Vjerojatno okrene očima kad mu on nešto prigovori. I onda sebi u bradu promrmlja nešto o testosteronu.

Što bi, to je posve sigurno, učinio i da ga je ministrica Obuljen promptno izbacila iz svog ministarstva nakon ovakve seksističke izjave u kojoj je žene praktički sveo na hormonske tempirane bombe koje su mirne dok ih malo "ne uhvati".  

"Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari", objasnio je Ilčić.

Ministrica Obuljen još uvijek ga nije izbacila, što bi moglo ići u prilog Ilčićevoj teoriji da je ona sad "u malo mirnijoj fazi". Vjerojatno je konzultirao svoj kalendar.

Nažalost, neobično su mirne ostale i ostale političarke u Vladi, čak i liberalke poput Blaženke Divjak (koja trenutno očito ima većih briga). Reagirala je tek bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru.

Ponižavanje žena

"Što misle o Ilčićevom ponižavanju žena i lamentaciji o ženskim mozgovima morale bi jasno reći sve ministrice i druge dužnosnice", napisala je Kosor. "Jer se njegove ponižavajuće kvalifikacije o PSM-u itd. odnose i na njih. Jer su i one žene. Za savjetnika niža vrsta".

Ima još nešto gore. Ukoliko je doista točno ono što evidentno upućeni Ilčić govori, onda smo mi stvarno "u banani" jer na čelu države imamo jednu ženu. Što ćemo ako je "uhvati malo testosterona"? Možda je najbolje da sada "ne ulazimo u tu temu".

Ovo što je Ilčić, koalicijski partner HDZ-a i osoba koju se grčevito pokušava uhljebiti, prekjučer izgovorio potpuno je normalno, očekivano i logično čuti na tribini koju organizira don Damir Stojić. 

Ali u 21. stoljeću to je seksizam nedostojan jednog člana Vlade i štoviše, savjetnika u ministarstvu koje vodi jedna žena i u državi na čijem se čelu također nalazi žena.

Uravnoteženi Ilčić

Čak ni bivši premijer Zoran Milanović nije dobio dovoljnu dozu kritike zbog svoje poruke političarkama da "budu malo više kao muškarci pa će ih više cijeniti". No Ilčić je ponizio žene kao nitko do sada i proglasio ih praktički neuračunljivima. 

Podložnim hormonskim procesima i stoga inferiornima muškarcima koji su, eto, mirniji i uravnoteženi. Ladislav Ilčić za to je najbolji primjer.

Šokantan je, dakle, izostanak javne reakcije na Ilčićevu izjavu, tim više što takav seksizam dolazi dok se još nije ohladio slučaj nasilja nad ženom župana Tomaševića, koji su političarke HDZ-a, ali i HNS-a, lojalno odšutjele. Ili poput Nade Murganić, nasilje nad ženama svele na uobičajene bračne odnose.

U braku je normalno zlostavljati ženu, koje su opet podložne PMS-u kada je ipak najbolje "da ne ulazimo u tu temu".

Ilčić može biti zatucani seksist, ali izostanak kritike na njegov račun pokazuje da je takvo postalo i hrvatsko društvo. Šuti čak i oporba, navodno puno osjetljivija na seksizam od konzervativnog HDZ-a.

Šutnja znači slaganje, a to slaganje upućuje na opći zaključak da je nepoželjno, pa možda i opasno, promovirati žene na političke funkcije s obzirom da su tako hirovite i podložne hormonima. "Da sad ne ulazimo u tu temu".

Zbog seksističkih izjava Donalda Trumpa desetine tisuća Amerikanki izašlo je na ulice, prosvjedujući protiv ponižavajućeg i diskriminirajućeg odnosa prema ženama. 

Ladislava Ilčića je dovoljno samo izbaciti iz vlasti. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu