Obavijesti

Kolumne

Komentari 75

Željko Sabo i Mirela Holy: Milanovićeve sistemske greške

Željko Sabo i Mirela Holy: Milanovićeve sistemske greške
1

Smjenjivanjem Mirele Holy premijer Milanović podigao je letvicu političke odgovornosti. Podržavanjem Željka Sabe opet je spustio letvicu do razine HDZ-a

VIDEO

Željko Sabo ne mora priznati krivnju za podmićivanje HDZ-ove vijećnice Marije Budimir. Ne mora se nagoditi s Uskokom u zamjenu za uvjetnu kaznu. Ne mora čak ni čekati ishod eventualnog suđenja.

On je svojim djelovanjem već nanio dovoljnu političku štetu SDP-u.

Nije bitno ni hoće li famozna snimka biti prihvaćena kao dokaz na eventualnom suđenju, niti je za SDP previše bitno hoće li njegov gradonačelnik biti oslobođen pred sudom.

Politička korupcija, sitna i krupna

Ako je Zoran Milanović smijenio Mirelu Holy s ministarske dužnosti zbog "sitne političke korupcije", odnosno jednog maila u kojem je intervenirala za suprugu stranačkog kolege, ako je Branka Šegona smijenio s mjesta pomoćnika ministra zbog "neovlaštenog trgovanja političkim kapitalom SDP-a" i prije presude Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, onda je bespredmetno raspravljati o kaznenoj odgovornosti Željka Sabe.

Za stranku je to već prekasno.

Politička odgovornost dolazi puno prije kaznene.

Premijer Milanović navodno se jako uzrujao zbog medijskih najava da bi gradonačelnik Sabo morao priznati krivnju za podmićivanje HDZ-ove vijećnice. On misli da bi Sabo trebao izaći pred sud i tamo braniti sebe, zajedno sa svojom strankom.

Što se njega tiče, on je svoju presudu već donio. Tu se radilo tek o "razgovoru dvoje ljudi", dok je sve ostalo sporno, "čak i opasno za budućnost pravosudne prakse u Hrvatskoj".

Međutim, Milanović ovdje govori o kaznenoj odgovornosti, zanemarujući političku, moralnu i etičku.

Smrdi na HDZ

Sabo je pokazao na što je sve spreman u osvajanju vlasti u Vukovaru, pokazao je s kim je i kako spreman trgovati, a otkrio je i s kakvim sve "sponzorima" može računati u osvajanju većine. Govorio je o tisućama, pa i desecima tisuća kuna, o dnevnicama i putnim nalozima, o nadzornim odborima i projektima, mahao je pred Marijom Budimir javnim novcem, ali i financijama sumnjiva podrijetla.

To sve zaudara na HDZ-ov modus operandi.

Pa ako se premijer otarasio Branka Šegona zbog "neovlaštenog trgovanja političkim kapitalom SDP-a", treba li sve ono što je radio Sabo smatrati "ovlaštenim trgovanjem"?

Sudska presuda krajnja je instanca odgovornosti nekog političara. U vrijeme kad je HDZ kontrolirao pravosuđe, mogao se vaditi na to da nijedan njihov dužnosnik nije odgovoran jer nije pravomoćno osuđen. Dok je Milanovićev SDP istovremeno trubio o političkoj, moralnoj i svakoj drugoj odgovornosti.

Čak i danas Milanović upravo na tome gradi barijeru između njegove stranke i omražene mu političke konkurencije.

Mirela Holy odletjela je zbog moralne odgovornosti. Nije bilo čak ni optužnice, koju ona nastoji ishoditi od Uskoka nakon što je Milanović njezin grijeh javno etiketirao kao "sitnu političku korupciju".

Isti dealovi

Ona je podigla letvicu. Ona je postavila kriterije. Ona je pokazala po čemu je SDP bolji od HDZ-a. A sada je Marija Budimir pokazala da su SDP-ovci, u najmanju ruku, isti kao HDZ-ovci. 

Ulaze u iste dealove, barataju istim mehanizmima, čak se i vade na iste argumente, poput onih o neovlaštenom prisluškivanju ili o tome da se snimka ne može koristiti kao dokaz na sudu. Najmanje se bave onime što se na toj snimci čuje.

A ono što se čuje, zvuči kao prljava politička trgovina, barem u onim vrijednosnim okvirima koje je zacrtao sam Milanović.

Stoga bi Sabino priznanje krivnje bilo opasno jedino kad bi se SDP povodio za istim kriterijima kao HDZ, pa zatvorsku kaznu postavljao kao plafon dokle smije ići u održanju vlasti i zloupotrebi funkcije. Na njegovu žalost, SDP nas je sve dosad uvjeravao da on puno prije zakonskih, vodi računa o moralnim i etičkim komponentama svake političke dužnosti.

I tu leži "sistemska greška u premijerovu načinu razmišljanja" o kojoj je govorila Mirela Holy. Jedan prilično benigni gaf proglašava "sitnom političkom korupcijom", a za slučaj za koji je podignuta optužnica tvrdi da "ne postoji".

Stoga Željko Sabo može u dogovoru s Uskokom spašavati sebe, ali teško da može dodatno uvaliti SDP. On se uvalio onoga trenutka kad se nije distancirao od grijeha svog gradonačelnika. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana