Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Žene koje su snažnim ulogama osvojile platno, ali ne i Oscara

Žene koje su snažnim ulogama osvojile platno, ali ne i Oscara
4

Sigourney Weaver stvorila je novi tip filmskih heroina, Hellen Mirren maestralno je prikazala što znači biti majka, a fatalna žena mafijaša bila je Linda Fiorentino

VIDEO

Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Liz Taylor, Brigitte Bardot, Meryl Streep Sharon Stone, Angelina Jolie, Megan Fox...svaka epoha filma imala je svoje upečatljive žene koje su publiku osvajale snažnim ulogama, emocijama ili čistim seksepilom. Među njima postoji i nekoliko zanemarenih glumica koje su zaslužile fanfare i Oscare za likove koje su kreirale, ali, kvragu, nisu imale sreće. Ovo je sasvim osoban izbor tri takve žene, u potpuno različitim ulogama.

ŽENA: Sigourney Weaver - Ellen Ripley (kvadrilogija Alien 1979. - 1997.)

Postojale su akcijske junakinje i prije no što je Sigourney Weaver počela tamaniti jezive aliene kao astronautkinja Ellen Ripley, ali nijedna nije tako utjecala na razvoj filmskih heroina. Sa svakim nastavkom Aliena Ripley postaje sve slojevitija. U prvome je naoko krhka i najslabija članica posade svemirskog broda Nostromo, no zahvaljujući ženskoj intuiciji jedina je u stanju stati na kraj čudovištu iz svemira i ubiti ga. 

U drugom dijelu redatelj James Cameron u ruke joj je gurnuo najeksplozivnija oružja. Ripley je poput ženskog Ramba (ali nimalo karikaturalno) postala zaštitnica cijele ljudske vrste. U trećem ide korak dalje, brije glavu i u završnoj sceni uranja u vatru rađajući Aliena, a u četvrtom se vraća iz mrtvih još čvršća, iskusnija i sasvim zrela da rat sa svemirskim nemanima privede kraju. Sigourney Weaver utabala je stazu za Laru Croft, Nevjestu iz Kill Billa i sve ostale junakinje koje prvo pucaju, a zatim postavljaju pitanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

MAJKA: Helen Mirren - gđa Wilson - (Gosford park, 2001.)

U prizoru na samom kraju sjajne društvene triler-drame Roberta Altmana gospođa Wilson (Helen Mirren), jedna od glavnih sobarica na imanju ubijenog sir Williama, iza zatvorenih vrata svojih odaja sruši se na krevet i brizne u plač. Policija nikad neće otkriti da je ona ubojica, ali gđa Wilson ne ponosi se svojim činom. Ubila je sir Williama samo zato da to ne učini njen sin Parks, kojeg nikad nije upoznala, a koji se, sasvim misteriozno, nakon 25 godina pojavio na zabavi na Williamovu imanju kao butler jednog gosta. Taj plač jedini je trenutak u kojem je gđa Wilson pokazala svoje ljudske emocije, jer je cijeli film ledenom mirnoćom koordinirala rad posluge i dvorila aristokraciju. 

Krila je tajnu da ju je sir William, kao i sve služavke, seksualno zlostavljao i napravio joj dijete, koje joj je oduzeo kad je potajno rodila i dao ga u sirotište. Majčinski je instinkt pokazala tek kad je shvatila da je Parks njen sin i da je došao na zabavu ubiti oca. No ni nakon te spoznaje, dok je policija češljala imanje, gđa Wilson nije htjela otkriti Parksu da mu je ona majka. Svu gorčinu zločina zadržala je u sebi, svjesna da nikad neće zagrliti sina i otkriti mu što je učinila. Parks je nakon istrage napustio imanje, a gđa Wilson ostala iza zatvorenih vrata, zadovoljna što je zaštitila sina i osuđena na samoću...

KRALJICA: Linda Fiorentino - Bridget Gregory (Posljednje zavođenje - 1994.)

Jedna od većih nepravdi u povijesti Oscara bila je zabrana nominiranja Posljednjeg zavođenja, noir-trilera Johna Dahla. Film je 1994. bio emitiran na TV postaji HBO, što se kosilo sa strogim pravilima američke akademije pa je tako Oscara za glavnu žensku ulogu dobila Jessica Lange za zaboravljenu ulogu u jednako zaboravljenoj drami Blue Sky. Da je bilo pravde, kipić bi bez konkurencije uzela Linda Fiorentino, jer pred njenom ulogom manipulativne Bridget Gregory mogu se sakriti i Sharon Stone, Glenn Close, Demi Moore i sve ostale fatalne žene američkih trilera. 

Bridget je u bijegu pred svojim mužem mafijašem jer mu je ukrala 700.000 dolara u kešu. U jednom gradiću upozna razvedenog muškarca i upusti se u aferu s njim, no samo zato da bi ga mogla izmanipulirati da joj likvidira muža. Naivni ljubavnik i bijesni muž nađu se tako u situaciji da love jedan drugoga dok Bridget čitavim nizom beskrupuloznih spletki vodi konce krvave igre. Crnokosa Linda Fiorentino unijela je svu moguću zloću u lik Bridget koja muškarce zavodi svim sredstvima i nevjerojatnom lakoćom se izvlači iz svih situacija. Bridget je kraljica u muškom svijetu američke zabiti. Prava je šteta što je karijera Linde Fiorentino kasnije jednostavno zamrla.

Uživajte i u ostalim iznenađenjima koja smo pripremili za vas u specijalu Samo za žene! 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang