Iako se moj život može podvući pod jedan naslov, kao one potresne ispovijesti iz časopisa Arena, “Moj život na ugljikohidratima”, nije ovo doručak s kojim inače započinjem dan.
Živjele palačinke: Čokoladne, američke, s malinama, ooo da!
Iskreno, ne bih čak ni da imam sve vrijeme svijeta i čitav njegov entuzijazam za ranojutarnje akcije po kuhinji. Ovo je vikend doručak (ako živite solo može se razvući i na još poneki obrok) ili utješna večera nakon napornog radnog dana. Ništa više, a ni manje.
Palačinke su izmišljene još u davna antička vremena pa možda i prije. Puno prije tave – smjesa se izlijevala na vrući kamen. Iz nepouzdanog izvora saznajem da se spominju čak u neolitiku, što znači da oni koji se hrane kao preci iz paleolitika mogu odmah preskočiti palačinke. Ja ću se držati razvijenijih civilizacija kao što su Rimljani, iako njihove palačinke i naše današnje nemaju baš previše veze.
Ove male debele palačinkice obožavao je i George Washington. Pametan čovjek, koji je izjavio da je bolje biti sam nego u lošem društvu, sigurno bi rekao da bi prije jeo palačinke utopljene u javorovom sirupu nego zobene pahuljice i orašaste plodove (tzv. granolu). Moje mini istraživanje na Facebooku, u kojem su snage odmjerile ove palačinke s porcijom granole i grčkog jogurta, umalo je pokazalo da je čovječanstvo skroz u banani. Palačinke su pobijedile u tijesnoj borbi i potpuno neuvjerljivo. Naravno da nitko normalan neće svatko jutro jesti palačinke, ali da bi itko pri punoj svijesti izabrao granolu pored palačinki i uživao u njoj - odbijam vjerovati!
Sapienti sat. Živjele palačinke.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 6 žlica šećera
- 300 ml mlijeka
- 1 žlica ulja
- 1 žličica vanilin ekstrakta
Postupak:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa od bjelanjaka umutite snijeg.
- Žumanjke pomiješajte sa šećerom i izmiksajte. Dodajte mlijeko, ulje i vanilin šećer pa promiješajte.
- Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Pjenjačom umiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- U smjesu na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka te umiješajte laganim kružnim pokretima.
- Tavu namastite s maslacem ili uljem. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri, svaku stranu cca 1 min. U tavu izlijte smjesu tako da dobijete male kružne palačinke promjera 7-8 cm.
- Prelijte s čokoladom, medom ili javorovim sirupom. Kombinirajte sa svježim voćem po želji.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu.
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
Advent je stigao i na onkologiju Klaićeve: 'Djeci je odmah ljepše'
Andrijašević za 24sata: Dinamo više priča nego što igra, Rijeka mora kupovati, Hajduk ne...