Obavijesti

Kolumne

Komentari 14

Zombix: Hajde, pričaj engleski da te cijeli svijet razumije...

Zombix: Hajde, pričaj engleski da te cijeli svijet razumije...
2

Jedina ekipa s kojom se nisam uspio sporazumjeti na tom jeziku je bila ekipa iz Londona. Ti Englezi definitivno govore najgori engleski koji sam ikad čuo

VIDEO

Svašta doživiš na ovom našem moru ako si daš vremena i truda. Znam, sve su to stereotipi, ali što mogu kad sam na svoje oči gledao. Kaj da velim? Da nije istina? A kaj mogu kad je.

Evo recimo naši budući supatnici u Europskoj uniji koji imaju tu sreću da im je jezik univerzalni jezik sporazumijevanja u većini situacija pa u nekima čak i službeni. Englezi. 

E, pa moram priznati da nisam neki poliglota i da sam se s Engleskim uvijek snašao. I na Jadranu (i jadranju) s turistima, ali i u Švicarskoj u kojoj nisam znao ni jedan od njihova četiri službena jezika i u Italiji i Austriji u kojoj mi je čak više pomoglo znanje ćirilice.

Jedina ekipa s kojom se nisam uspio sporazumjeti na tom jeziku je bila ekipa iz Londona. Točnije jedan dio te ekipe. Englezi definitivno govore najgori engleski koji sam ikad čuo. U stvari ne bi ni skužio da lik pored mene govori engleski da me konobar nije pitao da li znam engleski pa da mu prevedem što to priča lik za šankom. Znam, kako ne bi znao. Pitam ja lijepo lika što treba. I lik mi odgovori. 

O čemu ovaj Englez priča? 

Damn, ma kužim ja da je to jako slično engleskom. Prepoznajem neke veznike, tu i tamo po koju riječ ali da me ubiješ ne mogu skontati cijelu rečenicu. Pitam ja ponovo, mislim si možda je lik pod gasom pa mu se jete plezik. Opet isto. I nakon trećeg pokušaja lik je odustao i otišao. Vratio se nakon desetak minuta sa ženom kojoj je nešto rekao i koje je potpuno jasno i na čistom BBC engleskom rekla da bi oni kupili flašu viskija. As simple as that. 

Del Boy govori skoro književnim jezikom

Poslije je objasnila da je to neka varijacija koknija na što sam ja rekao da uredno gledam 'Only Fools and horses' bez titlova, ali da njega nisam skužio ništa. Ona se nasmijala i rekla da to što govore Rodney i Del nema veze sa slengom, da je to u stvari isto BBC english samo malo razvučen u naglasku i sa tu i tamo pokojom riječi iz slenga. I nemreš joj ne povjerovati nakon demonstracije njezinog muža. Fakat Englezi, dajte naučite više taj engleski. 

Stvarno mi nije jasno što oni uopće rade u EU. Prije ulaska onaj Rick Mayal je glumio Hitlera u anti EU spotu i nazivao ju 'četvrtim rajhom'. Ne pristaju na euro. Ma, da nemaju tako dobre humorističke serije...

Šveđani, zašto ne dođete u travnju, vama je to i dalje super

A čitam ovih dana kako Švedani nešto filozofiraju po vrtićima i kao da se klincima ne nameću stereotipi u muško-ženskim podjelama na „nju“ i „njega“ nego kao sve je to isto i svi su ravnopravni. Ma hajde. I oni k'o Englezi ne daju svoju valutu i ne pristaju na euro. I to je OK, ajde nek' im bude, ali da male Švedanke više ne uče da kad narastu da budu prave Švedanke iz „Retro“ dokumentaraca s pumpe i iz internata. Ma nemreš mi to raditi.

Gle, lijepo smo se dogovorili. U Švedskoj maltene prohibicija što se tiče alkohola (barem cjenovno) pa kad dođu na Jadran to sve nadoknade. Znam lika koji je godinama dolazio na Jadran i sve što je radio je da je ujutro počeo piti i cijeli dan nije izlazio iz mora i nije ispuštao flašu iz ruke. I cijelo vrijeme je ponavljao da je ovo raj zemaljski. Istina, ovo s alkoholom nije baš vezano na zemlju porijekla, to je više nekako internacionalno. A mogli bi nam ti sjevernjaci malo sezonu produžiti. Što bi im falilo da dođu na more u rano proljeće ili kasnu jesen, pa to je njima još uvijek banja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana