Obavijesti

Kolumne

Komentari 23

Zoran Milanović sada uvodi red u Linićevo uvođenje reda

Zoran Milanović sada uvodi red u Linićevo uvođenje reda
1

Slavko Linić govorio je da uvodi red u državu. To je govorio i premijer Milanović. Koji sada provodi brzu čistku Linićevih ljudi. Je li to uvođenje reda ili uvođenje nereda?

VIDEO

Kako se zove uvođenje reda za onim koji je uvodio red? 

Nered.

Slavko Linić prvi se hvalio uvođenjem reda. Podmirivanjem poreznih dugovanja, urednijom naplatom poreza, suzbijanjem sive ekonomije, kontroliranjem poslovanja banaka, uvođenjem fiskalizacije, zatiranjem šverca i kumica, širenjem poreznih obveza na Crkvu i sportske klubove.

"Trebaju nam četiri godine za uvođenje reda", govorio je ministar financija.

Kad su ga znali napasti zbog nejednakog postupanja i zaštite velikih poreznih dužnika, upozoravao je da "takve glasine ne doprinose uvođenju reda".

Puna usta uvođenja reda

I premijer Zoran Milanović često je spominjao uvođenje reda. "Važan dio Plana 21 bilo je uvođenje reda i teško će biti kritizirati takve mjere", kazao je na dvogodišnjici Vlade, zaprijetivši u Hrvatskom saboru: "Uvodimo red u zemlji i bit će ga još puno više".

Spada li onda i čišćenje Linićevih pomoćnika u to famozno uvođenje reda? Drugim riječima, kako se može uvoditi red među one koji su uvodili red?

To zvuči kao nešto što se međusobno poništava.

Mnogi Milanovićevi, ali i ne samo njegovi, potezi u posljednje vrijeme tumače se kao premijerovo zatiranje Linićevih tragova. Prvo najava smjene Branka Šegona, pa najava smjene uprave FINE u kojoj sjedi Šegonova supruga, pa javno šamaranje Linića u TV intervjuu, pa čak i gostovanje Jasmine Jovev u Nedjeljom u dva, gdje je javno optužila Linićevu kumu Marinu Lovrić Merzel za niz nezakonitih radnji, sve se to dovodi u kontekst obračuna s Linićem.

A govori se i o promjenama u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i drugim institucijama nad kojima je sve do nedavno Slavko Linić bio neprikosnoveni vladar.

Milanović ide redom i eliminira jednog po jednog Linićeva čovjeka.

Produbljivanje nereda 

Treba li sve to doista promatrati kao uvođenje reda ili možda kao produbljivanje nereda? I kakav je to red uvodio Slavko Linić kad ga sada i Milanović mora uvoditi nakon njega?

Nema sumnje da se Linić, paralelno s konsolidiranjem državne blagajne, obračunom sa sivom ekonomijom i discipliniranjem banaka, bavio širenjem svoje mreže povjerljivih suradnika gdje god je stigao. 

Zahvaljujući tome, uspio je zadržati ključan utjecaj na predstečajne nagodbe, na otplate poreznog duga, javne natječaje i još niz stvari koje su spadale pod to njegovo famozno uvođenje reda. S druge strane, porezna inspekcija visjela je kao sjekira nad glavama svih onih koji bi se usudili napasti ili kritizirati popularnog ministra financija.

Uglavnom, zajedno s uvođenjem reda, Linić je uvodio i svoje ljude na ključne pozicije. Odakle ih Milanović sada nastoji maknuti.

Premda, ustvari, nije u potpunosti jasno zbog čega.

Zaštita države, stranke ili premijera?

Zbog toga što Linić sa svojim ljudima zloupotrebljava položaj u državnoj upravi kako bi promovirao privatne interese, pomagao prijateljima i odabranima? Zato što je od spasitelja najednom postao prijetnja? Zato što premijer želi ojačati svoju poziciju u Vladi, kojom je Linić zadominirao svojih utjecajem, energijom i anketnom popularnošću?

Ili zato što Milanović naprosto želi sačuvati osobnu prevlast u SDP-u?

Jer, upravo se na taj SDP Milanović poziva kad ureduje u ovom Linićevom uvođenju reda. Pa tako kaže da je Šegon "neovlašteno trgovao političkim kapitalom SDP-a", što sugerira da je premijeru u cijeloj priči ipak najvažnija zaštita digniteta njegove stranke, a ne sprječavanje sukoba interesa, zlouporaba i kriminal državnih dužnosnika.

Više nije jasno štiti li Milanović državu, stranku ili samog sebe.

Uglavnom, ako se sve to - i ono Linićevo i ovo Milanovićevo - naziva "uvođenjem reda", onda nam zapravo ni nered ne zvuči kao nešto najgore što nam se moglo dogoditi. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana