Obavijesti

Kolumne

Komentari 409

Zovite Karamarka! Kolinda je počela javno podržavati Vladu

Zovite Karamarka! Kolinda je počela javno podržavati Vladu
1

Nema više sazivanja sjednica Vlade, nema polaganja računa, nema smjene premijera. Predsjednica je jučer u Beču izjavila da "vidi oporavak gospodarstva".

VIDEO

I to se napokon dogodilo. Kolinda Grabar Kitarović - ona prava, ne kartonska - pohvalila je gospodarske rezultate hrvatske Vlade.

"Hrvatska nije na putu da postane problem poput Grčke", izjavila je jučer prilikom posjeta Beču. "Hrvatski rast je krhak, tek 0,5 posto, ali je dobar znak da se gospodarstvo oporavlja i nadam se da će hrvatska Vlada nastaviti s reformama".

I onda još: "Optimist sam".

Je li to bila još jedna politička satira? Neka neslana šala? Je li se predsjednici možda omaknulo? Je li uopće bila svjesna onoga što govori ili je naprosto bila pod dojmom međunarodnog susreta s austrijskim predsjednikom, pa nije htjela kvariti dojam?

I najvažnije do svega: znači li njezina jučerašnja pohvala Vladi, čak i izraženi optimizam i nada da će "Vlada nastaviti s poticanjem ulaganja, jačanja malog i srednjeg poduzetništva", kako više nema potrebe za sazivanjem sjednice Vlade?

Kopernikanski obrat

Što god stajalo iza predsjedničine izjave, ona predstavlja veliki preokret u njezinoj politici.

Još nedavno je tvrdila kako Vlada "već tri godine ne radi apsolutno ništa nego samo promatra Hrvatsku kako propada", tražila je da joj Vlada "položi račune" na posebnoj sjednici, čak je u jednom trenutku indirektno zatražila ostavku premijera Zorana Milanovića, a evo sada je odjednom postala optimist.

Sada vidi "dobre znakove", vidi oporavak gospodarstva, vidi i podržava reforme ove Vlade.

Možda ne vidi dobro? Ili vidi bolje od Tomislava Karamarka?

Što god bilo, ova Kolindina izjava izuzetno je nezgodna za Karamarka i neočekivano afirmativna za Milanovića. 

Ispuhao se zanos

Imajući u vidu pretpostavku da je predsjedničin primarni zadatak u prvoj godini svog mandata rušenje SDP-a i dovođenje HDZ-a na vlast, nije se očekivalo da će ona tako brzo odustati od žestokog pritiska na Banske dvore. Kao da se ispuhao onaj početni zanos kojim je Kolinda od dolaska na Pantovčak krenula u rat s Milanovićem.

Kao da je zaboravila da mora u dlaku slijediti Karamarkovu retoriku. 

Ako on kaže da je stanje loše, da Vlada uništava Hrvatsku, da je vodi u propast, da su hitno potrebni rezovi i da nas spašava jedino prolazak kroz "dolinu suza", onda je na njoj da reproducira tu misao.

A ne da se pretvori u, božemiprosti, nekakvog Branka Grčića. 

I da postane nekakav, štajaznam, optimist.

Karamarko usamljen u dolini suza

Ova predsjedničina izjava došla je u najgore vrijeme za Karamarka i u najbolje vrijeme za Milanovića. 

Šef oporbe ostao je praktički usamljen u svom umanjivanju statističkih pokazatelja koji ukazuju na izlazak iz recesije nakon šest godina, dok je šef Vlade dobio neočekivanog saveznika u predizbornoj eksploataciji tih pokazatelja.

Dobro, ako ne baš saveznika, a onda makar neutraliziranog protivnika.

Kao da Karamarko nema dovoljno problema s Josipom Manolićem, nije očekivao ovakvu sabotažu s Pantovčaka.

Mali korak

Naravno, na kraju može ispasti kako je ovo bila izjava samo za vanjskopolitičku uporabu, da se Kolinda ne bi blamirala pred svijetom, a da će se već po povratku u domovinu vratiti u kolotečinu.

Pa možda, samo možda, opet zatražiti sjednicu Vlade. Dugo već nije.

Ipak, ova izjava, koja se gotovo neopaženo provukla kroz domaću javnost, trebala bi ostati zabilježena kao mali korak za predsjednicu Kitarović, ali veliki korak za Milanovića. I ogromno razočaranje za Karamarka.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 409
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana