Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sve o gljivama, čuvanje arome, dobroj pripremi i super okusu

Sve o gljivama, čuvanje arome, dobroj pripremi i super okusu
1

Gljive treba prijati na maslacu ili maslinovom ulju, ali u malim količinama da ne izgube vlagu. Pazite da ih ne prekuhati jer će biti tvrde. Idealne su za brzi obrok

VIDEO

Gljive su idealna namirnica ako želite nešto pojesti “na brzinu”, a da je zdravo ukusno i fino. Iako poznajemo više od 2000 jestivih vrsta, vrlo malo je onih dostupnih za jelo, a itekako je opasno samostalno ih brati.  Najpopularnije bukovače, vrganji i šampinjoni velikom broju jela daju poseban, egzotični okus. 

Gljive se obvezno pirjaju na maslacu ili maslinovu ulju, i to u vrlo malim količinama, tek toliko da izgube vlagu, ali potrebno je paziti da se ne pirjaju u vlastitu soku.  Ne smije ih se prekuhati kako ne bi izgubile aromu i postale tvrde. Ako želite sačuvati punu aromu, sol dodajte na kraju kuhanja, a papar na početku. Pri rezanju gljive treba poprskati limunovim sokom želite li da ne izgube boju. Pripremate li juhu, šampinjone narežite na listiće, za varivo na četvrtine, za nadjev ih sitno nasjeckajte, a ako ih želite peći, odvojite im klobuk i stručak. Sušene gljive mogu se koristiti svježe ako ih namočite u mlakoj vodi, a možete ih samljeti u prah i upotrebljavati kao začin pri pripremi jela od gljiva. 

Gljive s kozjim sirom i sušenim rajčicama 

Sastojci: 6 gljiva portobello (šampinjona), maslinovo ulje, bijeli ocat balsamico, žličica sušene majčine dušice, žličica curryja u prahu, sušene rajčice, kozji sir, sol, papar

Priprema: Premažite gljive uljem i octom pa dodajte sol i papar. Stavite gljive na roštilj i pecite dvije-tri minute. U zdjelu dodajte ostatak ulja, majčinu dušicu i curry u prahu te gljive s roštilja stavite u zdjelu. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom pet-sedam minuta. Gljive stavite na tanjur za posluživanje, pospite kozjim sirom i sušenim rajčicama. 

Punjene gljive 

Sastojci: 25 dag šampinjona, žlica biljnog ulja, žlica mljevenog češnjaka, 100 g krem-sira, 2-3 kriške slanine, ovčji sir, luk, crvena paprika, sol, papar

Priprema: Operite gljive, uklonite stabljiku, nasjeckajte i popržite u tavi na maslinovu ulju i češnjaku, dodajte krem-sir, nasjeckanu slaninu, ovčji sir, papriku i luk. Stavite gljive na foliju. Smjesu za punjenje istisnite u gljive te gljive pospite sirom. Zagrijte pećnicu na 180°C, gljive pecite 20 minuta te odmah poslužite.

Taco sa šampinjonima

Sastojci: 10 dag šampinjona, ulje kanole, tortille, 10 dag naribanog sira, grančica ružmarina, prženi sezam, četvrtina glavice kupusa 

Priprema: U tavi na ulju popržite sloj gljiva, izvadite ih i popržite preostale. Zagrijte tortillu na tavi. Stavite gljive na tortillu, na vrh dodajte kupusa, sir, nekoliko grančica ružmarina i pospite sjemenkama sezama.

Najfinije iz pećnice: Od tortica, domaćih kiflica do turske pizze

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti