Lifestyle

Komentari 4

10 kiselih namirnica zbog kojih vam tijelo neće biti zadovoljno

10 kiselih namirnica zbog kojih vam  tijelo neće biti zadovoljno

Bezazlena rajčica, šalica omiljenog crnog čaja ili komadić sira na tostu mogu naštetiti vašem tijelu, posebno želucu. Sve je to zato što je kiselost nekih vrsta hrane veća od drugih

Hrana s niskim pH uzrokuje žgaravicu, refluks kiseline i podrigivanje i druge smetnje povezane sa želucem. Zato je važno znati proizvode koji vam mogu štetiti i pokušati smanjiti njihovu konzumaciju.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u hrani

Što su kisele namirnice?

Različite tvari, uključujući hranu koju jedemo, bez obzira je li čvrsta ili tekuća, imaju pH vrijednost. Na skali od 1 do 14, hrana koja ima pH manji od 7, smatra se kiselom.

Idealno krv bi trebala biti između 7.35 - 7.45 pH, što se smatra blago alkalnim. PH unutar našeg želuca je oko 3.5 do 5.5, što je vrlo kiselo.

1. Začinjena hrana i umaci

Začinjena hrana i umaci lako mogu potaknuti iritaciju sluznice jednjaka i uzrokovati nelagodu. Konzumiranje puno začinjenih stvari obično dovodi do žgaravice. Budite oprezni s količinom začinjenih proizvoda koje konzumirate ako želite izbjeći probleme sa želucem.

2. Pića s kofeinom

Pića s kofeinom poput kave, čaja i energetskih napitaka mogu uzrokovati refluks kiseline i žgaravicu. Također iritiraju jednjak ili oslabljuju donji sfinkter jednjaka. To dovodi do povratnog protoka želučanog sadržaja.

3. Agrumi i sokovi

Ako imate problema sa žgaravicom trebate izbjegavati agrume. To su još jedna kisela hrana, a uključuje i sokove, koji mogu iritirati želudac i izazvati nelagodu.

4. Čaj od mente

Iako često mislimo da menta može smiriti probavni trakt, to je pogrešno. Visoke doze mente mogu izazvati refluks kiseline i žgaravicu. Također, ako svakodnevno konzumirate čaj od mente, udvostručujete rizik od nastanka žgaravice. Ovdje trebate samo smanjiti količinu koju pijete.

5. Rajčica

Rajčice su vrlo kisele i ako ih jedete previše mogu uzrokovati žgaravicu. Kisele bombone možete koristiti kao lijek za žgaravicu potaknutu rajčicom. Oni potiču stvaranje sline, a to je dobro za refluks kiseline, jer slina neutralizira kiselinu koja izlazi iz vašeg želuca.

6. Alkohol

Alkoholna pića, poput vina ili piva, potiču proizvodnju kiseline u želucu, a umjerenim ili pretjeranim unosom mogu dovesti do žgaravice. S jedne strane alkohol opušta ventil sfinktera, ali s druge strane oštećuje sluznicu jednjaka.

7. Hrana bogata masnoćom i pržena hrana

Masnu hranu, uključujući prženu hranu, rizično je jesti jer dopušta da se više želučane kiseline vrati u jednjak. Phrana koju treba izbjegavati:

8. Gazirana pića

Gazirana pića potiču refluks kiseline. Mjehurići ovih pića šire se u želucu, vrše pritisak na sfinkter i guraju želučanu kiselinu natrag u probavni trakt.

9. Češnjak i luk

Za one koji već imaju refluks kiseline, ne preporučuje se jesti češnjak. Štoviše, on može uzrokovati žgaravicu i jake bolove u trbuhu. Luk (posebno sirov) također je na popisu nepoželjnih proizvoda. Ako već imate žgaravicu i volite jesti pljeskavice, ne naručujte luk kao dodatak.

10. Još kisele hrane koju treba izbjegavati

Evo još neke hrane koju biste trebali ograničiti u prehrani ako ne želite da negativno utječe na vaše zdravlje:

Bonus: Što se događa s vašim tijelom kada jedete kiselu hranu?

Budući da je pH želučanog soka već viši od neutralnog, povećani unos hrane s istom razinom kiselosti će loše utjecati na vaš organizam, piše Brightside.

Kada često konzumirate kiselu hranu, to može dovesti do određenih zdravstvenih problema poput gastroezofagealne refluksne bolesti (ili refluksa kiseline), žgaravice, propadanja zuba, pa čak može uzrokovati i bubrežne kamence.

Evo popisa najboljih alkalnih namirnica koje možete dodati svojoj zdravoj prehrani:

Najčitaniji članci