Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

10 najčešćih mitova o vinima: Uz što se piju, koliko hladna...

10 najčešćih mitova o vinima: Uz što se piju, koliko hladna...
1

Ugledni sommelier Patrick Cappiello je magazinu Food & Wine otkrio 10 najvećih mitova o vinima, od toga na kojoj temperaturi se poslužuje do toga uz kakva jela se pije

VIDEO

1. Bijelo vino treba biti servirano ledeno

To je velika zabluda, kaže Cappiello. Niti jedno vino ne bi trebalo piti jako hladno, ali ni mlako već se u njemu treba sačuvati osnovna kemija. Naime, što je hladnije, molekule u njemu su stisnutije te se aroma neće osjetiti u svojoj punoći. Toplije vino bit će aromatičnije, a idealna temperatura za bijelo vino je četiri stupnja Celzijusova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čaše za vino 01:09

2. Crno vino mora biti posluženo na sobnoj temperaturi

Teorije da crno vino ne smije biti u hladnjaku je još jedan velik mit. Stručnjak kaže sobna temperatura ubrzava proces starenja vina i kvari mu okus te preporučuje držati ga na hladnom.

3. Crno vino krivo je za groznu glavobolju

Razlog što nakon crnog vina imate glavobolju je taj što ga ne tretirate kao ostala alkoholna pića. Znači, popijete li previše vina, tijelo će dehidrirati kao i kod ostalog alkohola, a to izaziva glavobolju. Želite li se osjećati dobro, ne pretjerujte s alkoholom i tijekom večeri i kasnije pijte vodu.

Čaše prema vinu: Chardonnay treba poslužiti u širokoj čaši
Čaše prema vinu: Chardonnay treba poslužiti u širokoj čaši

4. Bijelo vino nikako ne pijte uz odrezak

Uz mesna jela bijelo vino se itekako može piti, tvrdi somelijer. Iako je crno vino savršeno uz odrezak, to ne znači da dobro bijelo treba izbjegavati. Savjetuje da uz meso izaberete vino punog voćnog okusa.

happy couple have a romantic date in restaurant

5. Ostavite vino da 'diše' u boci

Od otvaranja boce vina i ostavljanje da 'prodiše' nema nikakve koristi jer oblik boce ionako ne dopušta da puno zraka uđe unutra. Želite li da vino dobije taj dragocjeni kisik, najbolje ga je koristiti.

6. Ako je vino u kutiji, loše je kvalitete

Patrick Cappiello kaže da to nije točno te da vino ne mora nužno biti u boci. Objasnio je kako je u Europi uobičajeno vino iz kutije, a neka su nevjerojatno ukusna.

Otkrivamo kako brzo napraviti majonezu, očistiti lješnjake...
Otkrivamo kako brzo napraviti majonezu, očistiti lješnjake...

7. Jeftina vina su još gora

Velika zabluda! Ponekad su jeftinija vina kvalitetnija i ukusnija od skupljih. Neka vina su skupa samo zato što nose ime razvikanog brenda, a omjer njihove cijene i kvalitete nije realan.

8. Stara vina su uvijek bolja

Ni ova teorija nije nužno točna. Čak 99 posto vina trebalo bi popiti u roku od pet godina nakon proizvodnje, piše portal Thrillist. Ipak, istina je da starost vinima daje niz egzotičnih okusa i mirisa.

9. Čep na navoj pokazuje da je vino nekvalitetno

Čepovi na navoj pojavili su se oko 1950. godine i vina s takvim čepovima definitivno nisu loše kvalitete niti su nužno jeftina. Neki proizvođači inzistiraju na čepovima na navoj jer ne dopuštaju ulazak kisika u bocu. Drugi pak preferiraju plutene čepove jer propuštaju dovoljno zraka za oksidaciju tanina.

10. Francuska vina bolja su od američkih

Iako nema sumnje da su Francuzi maheri za vina, jedna dobra su i ona iz Kalifornije. Razlika je u okusu, pa se jednima sviđa francusko, a drugima američko. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite