Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

10 predmeta s najviše mikroba koje dirate svaki dan - i sapun!

10 predmeta s najviše mikroba koje dirate svaki dan - i sapun!
1

Slavina, spremnici za tekući sapun, otirači i kolica za dućan samo su neka od najprljavijih predmeta s kojima smo svakodnevno u doticaju. Perite ruke što češće i dezinficirajte ih

VIDEO

Većina patogena su virusi ili bakterije koje mogu prouzročiti infekcije od obične viroze, pa do životno ugrožavajućih bolesti, piše Prevention.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

Iako postoje mjesta za koja je očito da su rasadnici mikroba poput kante za smeće ili ambulante te zahodske daske, mnogi nisu svjesni da mikrobi vrebaju odsvud. Ovo je 10 mjesta na kojima ćete ih najčešće susresti, a donosimo i savjete kako ih održati čistima i očuvati zdravlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Kuhinjska slavina

Metalni dijelovi slavine su magnet za mikrobe, a osobito mrežica. Tekuća voda bakterijama omogućuje dovoljno vlage za razmnožavanje.

- Voda sama po sebi nije sterilna, a ako slavinu i mrežicu dodirujete prljavim prstima, omogućujete razvoj mikroba - pojašnjava mikrobiologinja Kelly Reynolds iz Arizone. One se tijekom vremena razmnožavaju i stvaraju tzv. biofilm.

Thinkstock

- U konačnici, taj biofilm može biti dovoljno velik da se odlomi i padne na hranu koju jedete ili na posuđe koje koristite - istaknula je.

Očistite je: Jedanput na tjedan uklonite mrežicu sa slavine i uronite je u otopinu izbjeljivača. Kad je isperete i očistite, pustite vodu da teče još nekoliko minuta da se isperu ostaci kemikalija. 

2. Drobilica kuhinjskog otpada

Ako niste pažljivi, bakterije s ostataka sinoćnje večere lako se mogu prenijeti na posuđe i hranu koju jedete danas, osobito ako u sudoperu ispirete piletinu koja može sadržavati štetne bakterije.

- Istraživanja pokazuju da se u sudoperu može nalaziti i do 500.000 bakterija što je 1.000 puta više od zahodske daske - nastavila je Reynolds.

Iako metalni dijelovi drobilice sadrže ione koji pomažu u uništavanju bakterija, one se razmnožavaju na udubinama i u gumi oko cijevi.

Očistite je: Najmanje jedanput na tjedan uronite metalne dijelove drobilice koje možete ukloniti u otopinu izbjeljivača. Voda i deterdžent nisu dovoljni.

3. Krpa za suđe

Sigurno vam je poznato da spužve za suđe mogu biti dom za brojne mikrobe, no i krpe za suđe su jednako problematične. Studija je pokazala da sedam posto kuhinjskih krpa u domaćinstvima diljem SAD-a sadrži opasnu bakteriju MRSA, odnosno rezistentni oblik stafilokoka koji uzrokuje životno ugrožavajuće infekcije kože.

- Također na njima se može pronaći i bakteriju E. coli. Krpom obično brišemo nešto što se prolilo, a zatim je ponovo koristimo prije pranja. To može pomoći u širenju bakterija - tvrdi Reynolds.

Superbakterije žive u prašini naših domova i tamo 'mutiraju'
Superbakterije žive u prašini naših domova i tamo 'mutiraju'

Očistite ih: Za čišćenje pulta i prolivene tekućine koristite papirnate ubruse, a krpom brišite samo netom oprano suđe. Najmanje dvaput na tjedan operite krpe u vrućoj vodi i izbjeljivaču. 

4. Tipkovnica

- Općenito, bakterije koje žive na našoj koži, noktima te rukama vjerojatno će se prenijeti i na tipkovnicu računala. Širenju bakterija će doprinijeti i ako jedete iznad tipkovnice - navodi studija iz 2018. godine koju je objavio časopis International Journal of Environmental Research and Public Health.

Od 25 tipkovnica koje analizirali u studiji, njih 96 posto bilo je kontaminirano bakterijama.

dirt and dust on the laptop buttons. close-up. back and foregrou

Očistite je: Vlažnom maramicom koja sadrži dezinficijens prebrišite tipkovnicu jedanput na tjedan. Čistite je redovito, a budite osobito pažljivi oko dijelova između tipki. Pomaže i ako perete ruke prije nego što koristite tipkovnicu. 

5. Mobitel

Mobilni telefon nerijetko ćemo odložiti na mjesta koja nam se čine prikladnima. No istraživanja pokazuju da time doprinosimo širenju bacila. Studija iz 2017. godine koju je objavio časopis Germs pokazala je da od 27 telefona koje koriste tinejdžeri, svi sadrže štetne bakterije. Mnogi uređaji su u kožnim ili plastičnim maskicama, a to bakterijama omogućuje dovoljno procijepa i mjesta za razmnožavanje.

Opasne bakterije u hrani: Na ove namirnice posebno pazite
Opasne bakterije u hrani: Na ove namirnice posebno pazite

Očistite ga: Prije svega pažljivo odlažite uređaj, osobito u javnim zahodima. Najbolji način je redovito ga brisati tkaninom od mikrofibre.

6. Otirač

Na ulaznim vratima otirač je odličan za vaše goste, ali i za bakterije koje dolaze na potplatama njihovih cipela. Studija u časopisu Anaerobe otkrila je da od 30 uzoraka, većina sadrži bakteriju Clostridium difficile koja uzrokuje proljev, vrućicu i bolove u trbuhu. Češće se nalazi na cipelama nego na površinama u toaletu i kupaonici.

- Područje oko ulaznih vrata u vaš dom je među najprljavijima u kući - kaže Reynolds. Kad se bakterije udomaće u otiraču, nije ih problem prenijeti ni u stan svaki put kad prijeđete preko njega.

Očistite ga: Svakog tjedna naštrcajte dezinfekcijsko sredstvo preko otirača. Cipele izujte kod vrata, a izbjegavajte na otirač položiti vrećice i namirnice nakon kupovine.

7. Usisavač

- Usisavači, njegove četke i vrećice su idealni za bakterije. Usisavanjem uvlačite ne samo bakterije, nego i ostatke hrane i tako stvarate plodno tlo za njihovo razmnožavanje - ističe mikrobiolog dr. Charles Gerba sa Sveučilišta u Arizoni.

Prašina koja nastaje čestice vraća u zrak koji udišemo, a te čestice sadrže bakterije i plijesan. Barem tako tvrdi studija iz 2013. koju je objavio časopis Applied and Environmental Microbiology.  

Vraćate se redovitom vježbanju u teretani? Pazite na bakterije
Vraćate se redovitom vježbanju u teretani? Pazite na bakterije

Očistite ga: Često mijenjajte vrećicu za usisavač i to činite na otvorenom kako biste izbjegli oblak bakterija koji se pritom podiže. Kod kupnje vrećica birajte one s antibakterijskim premazom. Kod usisavača koji ne koriste vrećice očistite unutrašnjost izbjeljivačem i pričekajte da se osuši prije nego što ponovo sastavite aparat. Ako se borite s alergijama, investirajte u antialergijske usisavače. 

8. Upravljačka ploča u automobilu

- Upravljačka ploča u automobilu je drugo najčešće mjesto kontaminirano bakterijama. Kad se vlaga i spore te bakterije uvuku u  ventilaciju, ona je izbacuje preko upravljačke ploče na kojoj se zadržavaju - navodi dr. Gerba. Upravljačka ploča je mjesto na kojem ima puno sunca i topline, pa to pogoduje bakterijama.

Očistite je: Redovito vlažnim maramicama za dezinfekciju brišite unutrašnjost vozila. Posebno pažljivi budite u sezoni alergija koje prouzročuje plijesan.

9. Spremnik za tekući sapun

Oko 25 posto spremnika za sapun u javim zahodima kontaminirano je fekalnim bakterijama. Iako se čini ironičnim da sapun privlači bakterije, upravo je to ono što su potvrdila istraživanja.

- Većinu tih spremnika nitko nikad ne čisti, pa se prljavština nagomilava zajedno s bakterijama. Dodatno, spremnike dodirujemo prljavim prstima, pa stalno stvaramo nove bakterijske kulture ondje - ističe Gerba.

Volan nije najprljaviji u autu: Evo gdje se skrivaju bakterije
Volan nije najprljaviji u autu: Evo gdje se skrivaju bakterije

Očistite ga: Perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. 

10. Kolica u trgovačkim centrima

Više stotina ljudi svakog dana dodiruje ručke na kolicima u trgovačkim centrima i dio njih sigurno to radi neopranih ruku. Sveučilište u Arizoni provelo je istraživanje na 85 kolica u trgovačkim centrima i otkrili su da sadrže više bakterija nego javni zahodi, uključujući bakteriju E. coli i salmonelu.

Očistite ih: Prebrišite dršku vlažnom maramicom za dezinfekciju prije uporabe. Ako takvih maramica nema u trgovini, uvijek nosite paketić uz sebe.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje