Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

10 savjeta kako pomoći djetetu da se što bolje pripremi za školu

10 savjeta kako pomoći djetetu da se što bolje pripremi za školu

Ako vaše dijete tek sada kreće u školu obiđite s njim školu i dio oko škole kako biste ga na neki način pripremili i olakšali za ono što dolazi. Uvijek razgovarajte s njim i olakšajte mu ponovno s prijateljima

VIDEO

Prošla godina bila je jako stresna i ograničavajuća za djecu - nije bilo nastave (online), a djeca se nisu mogla toliko viđati s društvom i prijateljima. Ove godine, povratak u školu trebao bi vratiti osmijeh na dječja lica jer se polako život počinje vraćati u normalu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Škola VIDEO

Povratkom u školske klupe roditelji se počinju brinuti o nekoliko stvari. Hoće li se dijete snaći, što s maskama, što s socijalnom distancom - hoće li sve to biti previše stresno za dijete?

Evo kako pripremiti svoje dijete za polazak u školu ove jeseni:

1. Pomozite im da krenu naprijed

Greška je misliti da će se djeca odmah i to bez problema vratiti svojim starim navikama. Njihove rutine i navike su se promijenile, a vrlo vjerojatno i neke vještine. Možda je najbolje da dijete stekne nove rutine, a ne da se automatski vrati na stare. Surađujte sa svojim djetetom kako biste prošli kroz sve njegove želje, nedoumice i strahove.

2. Izradite planove

Kada budete obaviješteni o svim pravilima i procedurama koje će dijete trebati primjenjivati u školi podijelite ih sa svojim djetetom. Hoće li trebati nositi stalno maske? Koliko će trebati držati socijalnu distancu? Što treba raditi u slučaju pojavljivanja simptoma i slično. Sva su to pitanja koja morate proći s djetetom i objasniti mu ih korak po korak. To će pomoći u smanjenju njihove anksioznosti, posebice kako se smjernice budu mijenjale tijekom školske godine. 

3. Pripremite, pregledajte i riješite problem

Ako vaše dijete tek sada kreće u školu obiđite s njim školu i dio oko škole kako biste ga na neki način pripremili i olakšali za ono što dolazi. Pitajte čemu se vesele i zbog čega su zabrinuti (ako jesu).

Mara (62) do sada je odgojila 30-ero djece: 'Ja sam im kao mama. Na rastanku bude suza'
Mara (62) do sada je odgojila 30-ero djece: 'Ja sam im kao mama. Na rastanku bude suza'

Pomozite im da vizualiziraju kako će im izgledati jutro, školski sat i rutina. Igrajte se uloga i odglumite. Ako ne možete posjetiti školu, pokažite slike na internetu.

4. Naučite ih da pronađu u školi i zabavu i interes i strast

Iako se početak škole može činiti groznim za dijete, ipak je važno da ga roditelj dobro pripremi i da mu kaže kako se u školi može i zabaviti. Pokušajte pomoći svom djetetu da otkrije ono što ga zanima, ono čemu se veseli i ono u čemu pronalazi nekakvu strast. Tako će se lakše nositi s stresom i strahom zbog škole.

5. Pripremite se na tjeskobu

S obzirom da pandemija nije u potpunosti nestala iz naših života, dijete bi se moglo još uvijek boriti s strahom i tjeskobom.  Njihove su brige stvarne i vi kao roditelji morate postavljati pitanja i pažljivo slušati. Morate biti empatični. Počnite s malim koracima. Prođite pored škole, zajedno kupujte nove školske potrepštine i odjeću te isplanirajte zajedno ručkove. 

6. Uvijek razgovarajte

Naravno da će doći do trenutka kada vaše dijete neće željeti razgovarati s vama o nečemu, ali vi jednostavno morate sjesti i riješiti taj problem s njim - trebate naći njegov korijen. Probajte se staviti u kožu svog djeteta i zamisliti što bi ih moglo brinuti. Ako ne možete doći do odgovora, a vaše dijete šuti ili preskače temu pokušajte ga pitati: 'Što te najviše veseli?', 'Što ti je prije bilo zabavno, a više nije?' i slično. Nemojte držati predavanja niti voditi velike razgovore. Umjesto toga, imajte male, brze ali kvalitetne.

Roditelji bijesni, većina škola još nije unijela podatke u e-dnevnike, ne mogu do potvrda
Roditelji bijesni, većina škola još nije unijela podatke u e-dnevnike, ne mogu do potvrda

7. Olakšajte ponovno povezivanje s prijateljima

Bilo bi dobro da prije početka škola organizirate neki online 'sastanak' za igru kako bi se vaše dijete moglo ponovno povezati prije nego dođe i sjedne s njima u školske klupe. To će pomoći ublažiti tjeskobu. 

8. Ne zaboravite igru i fizičku aktivnost

Korona ograničenja ​​učinila su društvenu interakciju izazovnijom za svu djecu. Sada kada su stvari malo bolje pustite dijete neka se vrati onome što volite. Odvedite ga na trening, neka igra nogomet, pleše, svira klavir i slično. Za igru ​​ciljajte na prijatelja čiji je temperament sličan djetetovom. To će dovesti do bolje igre ​​i pomoći vašem djetetu da uvježba društveno ponašanje. Treba biti oprezan pri odabiru vršnjaka jer prevelika sličnost, npr. dvoje djece čijima su tate šefovi velikih tvrtki, zapravo može izazvati rasprave. 

9. Otkrijte djetetove nedostatke

Naše okruženje, okolnosti, vršnjaci i uzori oblikuju način na koji učimo. Nakon mjeseci kućnog online školovanja i socijalne distance, djeca su možda razvila nedostatke u svojim društvenim vještinama. Vršnjaci, interaktivna igra i druženja s drugima način su na koji djeca uče nove društvene, emocionalne i životne vještine. Ako vaše dijete treba pomoć, procijenite prošla ponašanja i utvrdite na kojim vještinama trebaju raditi.

Ipak vam neće trebati covid potvrde za roditeljske sastanke
Ipak vam neće trebati covid potvrde za roditeljske sastanke

10. Vježbe vještine kod kuće

Kako biste svom djetetu pomogli da stekne sve potrebne vještine koje mu nedostaju, najprije modelirajte željenu vještinu ili ponašanje, a zatim se aktivno uključite u situacije u kojima može vježbati tu novu vještinu. Igrajte društvene igre, upuštajte se u razgovore, zamolite ih da to podijele s braćom i sestrama, zamolite ih da protumače dnevne situacije kako bi mogli generalizirati vještine i pokazati ih u igri.

Roditelji su najveći uzor djeci. U redu je izraziti zabrinutost ali nekad kako biste otkrili korijen problema morate pokušati ostati mirni. Ovo nije važno samo za vas kao roditelje, već također pokazuje vašem djetetu da znate voditi brigu o sebi, piše Mind Body Green.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje