Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

10 žena iste obitelji pobijedilo je rak dojke: Sada smo još jače

10 žena iste obitelji pobijedilo je rak dojke: Sada smo još jače

Planiraju izdati svoj kalendar sljedećeg mjeseca, a sav prihod od prodaje ići će u dobrotvornu ustanovu 'Breast Cancer Care' koja pomaže ženama koje prolaze to što su prošle i one

VIDEO

Odlučile su to proslaviti izdavanjem posebnog kalendara s njihovim grupnim fotografijama čijom prodajom bi pomagale oboljelim ženama. Sve ove hrabre žene žive u Lincolnshireu u Velikoj Britaniji, a stare su između 47 i 81 godinu.

Prva koja se suočila sa strašnom dijagnozom bila je Joyce Waite (78) još 2002. godine. Pronašla je kvržicu na grudima i posjetila liječnika. Tumor su joj kirurzi uklonili, a nakon toga je uslijedila kemoterapija i radioterapija. Uspješno se oporavila od bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:26

Idejna začetnica izdavanja kalendara je Vanessa Haw (55), inače vlasnica trgovine, a njoj je rak dojke dijagnosticiran 2015. godine. Iste godine je bila na mastektomiji lijeve dojke, a uklonjeni su joj i svi limfni čvorovi iz lijeve ruke. 

- Čak i u najgorim danima znale smo da postoji život, bilo je nade za nas. Činjenica da smo nas deset prošle kroz to bila nam je od velike pomoći. Mi smo bliska obitelj pa smo tu jedno za drugo. Zajedno smo se borile protiv raka kao obitelj i međusobno smo razmjenjivale iskustva, što je puno pomoglo. Znati da je netko imao rak i preživio je sjajno - rekla je i dodala da je u listopadu 2016. otišla na uklanjanje i desne dojke kao prevenciju da se bolest ne bi ponovno pojavila. 

Odbila je, kaže, radioterapiju zbog načina na koji je taj tretman djelovao na njezinu majku Barbaru Limb (81). Ona je, naime, bila druga žena u obitelji oboljela od raka dojke, bilo je to 2003.

- Bila sam na operaciji uklanjanja limfnih čvorova i lumpektomiji (uklanjanje samog tumora, ne cijele dojke) u kolovozu 2003. godine. Nakon toga je uslijedila puna radioterapija od koje osjećam žarenje i nakon toliko godina. Ali, preživjela sam - ispričala je Barbara (Joycina šogorica).

471346570

Lorraine Hill (61), partnerica Barbarinog sina Paula Limba, bila je sljedeća kojoj je dijagnosticiran rak dojke 2005. godine. Ova konobarica i majka jednog djeteta prošla je kemoterapiju kako bi se tumor smanjio, a potom je uslijedila djelomična mastektomija. I njezin prijašnji suprug Andrew je umro od raka, ali od raka crijeva samo nekoliko tjedana nakon što je završila posljednji krug kemoterapije. Imao je 56 godina.

Trebao im je biti najsretniji dan - trudna umrla putem do crkve
Trebao im je biti najsretniji dan - trudna umrla putem do crkve

Od raka dojke oboljela je i Barbarina nećakinja Trudie Smart (47), bilo jer to u travnju 2008. godine. Preživjela je osam ciklusa kemoterapije, potom je bila na mastektomiji, a zatim na radioterapiji.

- Moj rak dojke je bio ER+ (ER=estrogenski receptor), što znači da sam proizvodila previše estrogena pa sam odlučila da mi se uklone jajnici - prisjetila se.

Samo nekoliko mjeseci kasnije i njezinoj majci Shirley Limb (72), ujedno i Joycinoj šogorici, dijagnosticiran je rak dojke nakon rutinske mamografije, u rujnu 2008. godine. Prošla je uklanjanje limfnih čvorova i lumpektomiju neposredno prije Božića iste godine. Ona je majka troje djece, ima šestero unuka i dvoje praunuka.

- Oduvijek smo bile bliska obitelj, no rak dojke nas je zbližio još više.

471346536

Sljedeća je bila Mary Limb, također Joycina šogorica, kojoj su rak otkrili 2012. godine nakon što joj je liječnik napipao kvržicu. Kvržicu su uklonili kao i limfne čvorova, a potom je uslijedila radioterapija. 

Njezina kćer Hazel Holland (53) mamografiju je imala u veljači 2015. godine, no vijesti nisu bile dobre. I njoj su uklonili kvržicu iz dojke te limfne čvorove, a nakon toga je još prošla kemoterapiju i radioterapiju.

- Sve sam to preživjela i nastavila sa životom - rekla je Hazel.

Rak dojke su 2017. godine pronašli i kod Joycine sestre Margaret Bedford (74).

- Imala sam lumpektomiju i provela sam u bolnici samo 12 sati. Srećom nisam trebala na kemoterapiju, ali na radioterapiju jesam i to četiri tjedna. Prošla sam kroz to bez problema i za sada je sve u redu tako da nastavljam sa svojim životom - ispričala je Margret čiji sin je u vezi sa Jane Reeson (54) kojoj je rak dojke dijagnosticiran 2017. godine, a iste godine je imala i uspješnu mastektomiju.

- Uopće nisam osjetila da imam kvržicu, da nije bilo mamografije tko zna kako bi sve završilo. Znala sam što su prošle mnoge žene u obitelji i shvatila važnost redovitih pregleda - rekla je Jene.

10 najbizarnih medicinskih slučajeva: Trakavica gigant...
10 najbizarnih medicinskih slučajeva: Trakavica gigant...

Ranije ove godine sa strašnom dijagnozom suočila se i sestra Lorraine Hill - Linda Parker (59).

- Sada završavam sa četvrtim ciklusom kemoterapije, a nakon toga slijedi radioterapija - rekla je Linda koja se nada da će sve dobro proći kod nje kao i kod ostalih žena u obitelji.

Kalendar planiraju izdati sljedećeg mjeseca, a sav prihod od prodaje bi išao u dobrotvornu ustanovu 'Breast Cancer Care' koja pomaže ženama koje prolaze to što su prošle i sve one. Stajat će 9,99 funti (oko 80 kuna), prenosi Daily Mail.

Redoslijed kako im je bolest dijagnosticirana:

2002. godine - Joyce Waite

2003. godine - Barbara Limb - Joycina šogorica

2005. godine - Lorraine Hill - partnerica Barbarinog sina

2008. godine - Trudie Smart - kći Shirley Limb

2008. godine - Shirley Limb - Joycina šogorica

2012. godine - Mary Limb - Joycina šogorica

2015. godine - Hazel Holland - Maryna kći

2015. godine - Vanessa Haw - Barbarina kći

2017. godine - Margaret Bedford - Joycina sestra

2017. godine - Jane Reeson - partnerica Margaretinog sin

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' SA SENIDOM:

Pokretanje videa...

04:15

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku