Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

11 monogamnih životinja: Do kraja života vjerni partneru

11 monogamnih životinja: Do kraja života vjerni partneru
1

Vjerovali ili ne čak više od 90 posto ptica su monogamne životinje, baš kao i ljudi. No i ostale vrste se posvećuju samo jednom partneru, a neke od njih su sivi vuk, giboni, labudovi i ostali

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Hank u izolaciji svaki dan ima novi outfit i dobro se zabavlja

Kanadski ždral

Ljudi imaju ljubavne pjesme i poeziju, a kanadski ždralovi se zajedno glasaju kako bi cijeli svijet znao za njihovu vezu. Ženke se oglase dva puta, a mužjaci odgovaraju jednim dugim pjevom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Morski konjic

Puno prije nego što muški morski konjici nose potomke u vrećici na trbuhu, oni koketiraju s potencijalnim partnericama ispreplećući repove i plešući jedan oko drugoga. S druge strane, morske konjice mogu biti ljubomorne i nadmetati se za određenog mužjaka. Morski konjici uglavnom imaju prilično kratak životni vijek, tako da monogamija možda i nije ista obveza kao za ostale vodene životinje koje vječno žive.

Sivi vuk

Alfa mužjak i njegova ženka u osnovi su bračni par; o njima ovisi socijalna hijerarhija svih ostalih sivih vukova u čoporu, a pare se jednom godišnje.

Kukuvija drijemavica

Ove sove također imaju svoj jezik ljubavi. Mužjaci 'koketiraju' s potencijalnom partnericom poklanjajući im mrtve miševe i piskutanje, a zainteresirane ženke odgovaraju graktanjem.

Australski kusorepi gušter

Ova vrsta guštera je porijeklom iz Australije, a oni se također vraćaju istom partneru svake sezone parenja. Mužjaci se udvaraju ženkama milujući ih i ližući, a njihovo partnerstvo može potrajati i više od 20 godina. Parovi se čak i šetaju zajedno, dok mužjak hoda malo iza svoje partnerice.

Bjeloglavi orao

Baš poput vukova, orlovi se vraćaju istim partnerima svake sezone parenja. Muški orlovi također pomažu u zagrijavanju jaja i hrane djecu nakon što se rode.

Giboni

Ovi mali majmuni imaju veze isto kao i ljudi jer se parovi međusobno varaju, prekidaju, pa čak i 'ponovno udaju'. Veze nisu lagane, pa čak ni za ove monogamne životinje. Oni parovi koji ostaju zajedno, odgajaju i podjednako pomažu u podizanju djece.

Sup starješina ili crni strvinar 

Lešinari imaju poprilično tmurnu reputaciju, ali barem mogu biti jezivi zajedno sa svojim partnerom. Tako muški supovi za vrijeme udvaranja obilaze ženke sa produženim vratovima, a zatim ih jure i 'rone' prema njima. Parovi ostaju zajedno tijekom cijele godine, a kad se jaja pridruže obitelji, oni se izmjenjuju inkubirajući ih u smjeni od 24 sata.

Dabrovi

Malo se zna o tome kako dabrovi pronalaze svoje partnere, ali jednom kada ih pronađu, drže se s tim partnerom cijeli život. Genetsko istraživanje na Sveučilištu Charles u Pragu otkrilo je da i dabrovi ostaju vjerni svojim parterima. No, to se odnosi samo na europske dabrove. Sjevernoamerički dabrovi pronalaze partnere, ali isto tako se povremeno viđaju i s ostalima.

Labudovi

Postoji valjan razlog zašto su ovi labudovi postali simbol ljubavi. Naime, kada se labudovi udvaraju, oni zakrivljuju vrat jedan prema drugome što tvori oblik srca, a također podižu krila i klanjaju se. Međutim, zvukovi gunđanja i šištanja koje stvaraju u procesu udvaranja su manje romantični. Ali to ih ne zaustavlja da provedu ostatak svog života zajedno, piše Reader's Digest.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto nas psi ližu? Stručnjaci dekodirali što nam time govore

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:25
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'