Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

12 financijskih zamki zbog kojih roditelji potroše previše novca

12 financijskih zamki zbog kojih roditelji potroše previše novca

Postoje određene jame bez dna u koje roditelji znaju upasti ne znajući koliko su u biti potrošili ili koliko će im se trošak dugoročno isplatiti. Provjerite popis i izbjegnite ove nepotrebne troškove

VIDEO

Podizanje djece je jako skupa aktivnost. Tu ima niz troškova o kojima čovjek ni ne razmišlja prije nego što dobije bebu. Hrana, odjeća, obuća, vrtić, 'teta čuvalica', školski obroci, aktivnosti, knjige, izlasci... Nema kraja.

POGLEDAJTE VIDEO: Djeca kupuju energetska pića

Pokretanje videa...

video vijesti 07-06-2021 01:16

Uz sve te troškove, roditelji znaju doći u iskušenje da kupe neku 'sitnicu' ili neku možda malo veću stvar svojoj djeci, ali dugoročno to je samo bacanje novca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo kako roditelji troše novac na djecu kad bi mogli uštedjeti više novca za mirovinu ili njihovo obrazovanje:

Oprema za bebe

Ako već imate starije djece, sigurno i čuvate neke njihove stvari koje su prerasli. Umjesto da kupujete novu opremu - poput nosiljke, kolica ili hranilice, iskoristite sve što imate i što je još u dobrom stanju i za mlađe dijete. 

Brendirana odjeća

Umjesto da ove godine svojoj kćeri ili sinu naručite te potpuno nove čizme nekog poznatog brenda, radije kupite na akciji, od prošle sezone ili preko oglasnika.

Vjerojatno ćete pronaći nešto jednako simpatično, a možda vam se i posreći pa naletite na nešto izvrsno po jako niskoj cijeni. Isto vrijedi i za svu brendiranu sportsku odjeću. Stvar je u tome što djeca brzo potrgaju ili prerastu tu odjeću pa ima više smisla novac uložiti u nešto što će im biti potrebnije i trajnije. 

Marketinški usmjereni proizvodi na djecu

Jeste li se ikada zapitali kako vaša djeca mogu uočiti flastere iz 'Ratova zvijezda', Spužva Bob pjenu za kupanje ili Elzinu 'Zamrznutu' pastu za zube udaljenu kilometar od ulaza trgovine?

Ti se proizvodi plasiraju izravno njima, pa čak i postavljaju u razini njihovih očiju u trgovinama. Zašto plaćati više za flastere s likom 'My Little Pony-a" ako i obični obave posao? 

Bicikli, role i slično

Koje dijete ne voli novi bicikl od Djeda Mraza? Ali istina je da jednako brzo kao što djeca prerastu odjeću, prerastaju i bicikle, role, klizaljke i slično. 

Takve stvari se ne isplati kupiti nove. Umjesto toga, pogledajte oglasnike jer puno roditelja prodaje skoro pa nove bicikle, role ili klizaljke koje su njihova djeca prerasla, a u mnogim slučajevima i rijetko koristila.

Elektronika, aplikacije i video igre

Elektronika i tehnologija način su života za nadolazeće generacije i neće nestati (čak i ako to želite). Iako je tehnologija u nekim pogledima sjajna, pa čak i bitna za učenje tijekom pandemije, s njom treba oprezno. 

Besplatne aplikacije skoro uvijek imaju plaćenu verziju plus dodatke koji se plaćaju unutar aplikacije. Video igre također mogu biti jako skupe, a vaše će dijete ili htjeti sljedeću najbolju stvar za tjedan dana ili će se umoriti od igre prije nego što trepnete. Rješenje: Ako vaše dijete želi aplikacije i video igre, neka ih 'zaradi' obavljajući kućanske poslove.

Impulsne kupnje

Jeste li ikada odveli dijete u veliku trgovinu mješovitom robom i zapitali se na što ste ostavili tolike novce na blagajni? Sve one sitnice koje vas djeca iz prolaza u prolaz 'žicaju' se brzo skupe i ukupna cijena je puno veća nego što ste u startu planirali potrošiti. U trgovinu je najbolje ići sam i s popisom.

Rođendanske zabave

Vašem trogodišnjem djetetu ne treba ekstravagantna proslava. Jednostavna proslava, torta i mali poklon bit će dovoljni. Također nema potrebe zakazivati ​​više zabava, poput jedne u školi, jedne sa svakom stranom obitelji i zabave samo za prijatelje.

Dobili ste bebu i mislite da vam treba hrpa stvari? Ovih devet stvari nikako nemojte kupovati
Dobili ste bebu i mislite da vam treba hrpa stvari? Ovih devet stvari nikako nemojte kupovati

Obiteljske propusnice

U teoriji zvuči kao izvrsna ideja imati obiteljsku kartu za lokalni zoološki vrt ili najbliži tematski park, ali budite realni koliko često ćete stvarno tamo otići.

Zlatno pravilo je da, ako zaista mislite da ćete to mjesto posjetiti barem jednom mjesečno, kupite obiteljsku kartu jer vam se to onda isplati. Ako ne, preskočite.

Kućni ljubimci

Obiteljski pas za kojeg se prvenstveno brinu roditelji je jedno, ali hrčak, riba, gušter i sva druga mala stvorenja za koja vaša djeca odluče da ih moraju imati mogu početi kao jeftini kućni ljubimci, ali završiti kao gutači novca.

Hrčku je potreban kavez, strugotine od drveta, hrana, igračke i još mnogo toga, no hoće li živjeti dovoljno dugo da uživa u svim svojim sadržajima? Čak i ako se to dogodi, vaša bi djeca u roku od nekoliko tjedana mogla izgubiti interes - ostavljajući vas kao glavnim odgovornim za još jedan život.

Hodanje po restoranima

Ručak ili večera s djecom obično nisu zabavni. Djeca se rijetko pristojno ponašaju u restoranima, a kad se i lijepo ponašaju, brzo im dosadi. Uz to, potrošit ćete dosta novca na hranu koju jedva da će dodirnuti, a kamoli uživati u njoj.

Jesti vani kao obitelj je lijepo u teoriji, ali jednostavno se ne isplati. Ostanite doma, kuhajte ono što znate da će vam djeca jesti i lijepe restorane ostavite za večeri kad ćete moći izaći van s partnerom ili prijateljima i stvarno uživati u hrani i ambijentu. 

Pri kupnji rabljenih stvari ovih sedam trebalo bi izbjegavati
Pri kupnji rabljenih stvari ovih sedam trebalo bi izbjegavati

Velike igračke za dvorište

Mole li vaša djeca za trampolin u dvorištu, dječje igralište s dvije ljuljačke i toboganom ili mali pješčanik? U nekim slučajevima ove kupnje imaju smisla, ali morate se uvjeriti da su zaista vrijedne ulaganja, piše msn. Vaša djeca stvarno vole vrijeme provoditi u pješčaniku gradeći dvorce? Ili stvarno rade akrobacije u trampolinu?

Uzmite u obzir i potencijalne nezgode poput pada s trampolina ili često jedenje pijeska (ako su djeca jako mala). Ovo su samo neki razlozi o kojima morate razmisliti kada razmišljate o velikoj kupovini koja bi se mogla pretvoriti u mnogo uzalud potrošenog novca.

Ekstravagantna vjenčanja

Prema globalnom izvješću o vjenčanjima iz 2019. godine, vjenčanje u Sjedinjenim Državama košta u prosjeku 190 tisuća kuna.

Ta brojka ne pokriva čak ni troškove medenog mjeseca. Kao što su svi saznali tijekom pandemije kada su vjenčanja bila stavljena na čekanje ili su provedena u puno manjem opsegu, vjenčanje se može organizirati za znatno manje novca.

Ovisnica o kupnji upala je u dug od 330 tisuća kuna: 'Trošila sam na sve, nisam uopće marila'
Ovisnica o kupnji upala je u dug od 330 tisuća kuna: 'Trošila sam na sve, nisam uopće marila'
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps