Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Dobili ste bebu i mislite da vam treba hrpa stvari? Ovih devet stvari nikako nemojte kupovati

Dobili ste bebu i mislite da vam treba hrpa stvari? Ovih devet stvari nikako nemojte kupovati

Kupujući opremu za novorođenče mamit će vas najnoviji proizvodi, no dio njih zaista je gubitak novca i prostora, osobito kad vam zbog prinove treba svaka kuna

VIDEO

Naravno da svojoj bebi želite omogućiti najnovije trendove za koje će vas trgovci uvjeravati da su nužni, istina je da dio opreme možda nikad nećete ni iskoristiti. Osim što ćete potrošiti novac, ti će predmeti stajati i zauzimati prostor, a poslije ćete ih se teško riješiti, piše Parents.

POGLEDAJTE VIDEO: Reakcije bebe u trbuhu na tatine zvukove

Pokretanje videa...

Preslatke reakcije nerođene bebe u trbuhu: Tata proizvodio zvukove, ona mu odgovarala ritanjem 01:29

1. Stol za presvlačenje

Ovo je komad namještaja koji svakako možete preskočiti. Oduzima prostor u dječjoj sobi, a može biti skup. Stvarnost i iskustva roditelja pokazuju da vjerojatno nećete svaki put tijekom dana kada ćete morati presvući pelene odlaziti u dječju sobu kako biste to učinili, osobito ako živite u kući i dječja soba je na katu.

Pelene ćete obično mijenjati gdje god stignete. Ako baš želite imati poseban prostor za presvlačenje, kupite niži ormarić i preko njega učvrstite navlaku koju ćete poslije moći ukloniti, a ormarić možete koristiti godinama.

Bebe rođene na ove datume imaju najveće šanse za uspjeh
Bebe rođene na ove datume imaju najveće šanse za uspjeh

2. Grijač za maramice

- Sjećam se uzbuđenja kada sam nabavila grijač za maramice i ponosno ga uključila. No ispalo je da je ta kupnja bila besmislena, a maramice su se brzo sušile pa nije bilo ni svrhe - pojašnjava mama dvoje djece Shannon Duffy.

Ostali razlozi zbog kojih vam taj proizvod ne treba uključuju činjenicu da topla i vlažna mjesta pogoduju razvoju bakterija, a svakako intimne dijelove svog djeteta ne želite dodirivati takvim maramicama.

Dodatno, u periodu od 1997. do 2001. godine u SAD-u su s tržišta povukli 500.000 grijača za maramice zbog mogućnosti električnog šoka ili topljenja proizvoda.

Sijamske blizanke razdvojene prije 20 godina: 'Još spavamo kao kad smo bile spojene bebe'
Sijamske blizanke razdvojene prije 20 godina: 'Još spavamo kao kad smo bile spojene bebe'

Uostalom, beba koju ste naviknuli na tople maramice vjerojatno će, ako ćete je presvlačiti izvan kuće, biti nezadovoljna hladnoćom.

3. Kanta za odlaganje pelena

- Zar zaista želite u kući nekoliko dana držati prljave pelene? Mislim da ne. Ako svakog dana bacate smeće, dovoljno vam je ono koje i inače držite u kućanstvu. Kad je riječ o pelenama, izmet možete baciti u zahod, a pelenu u smeće i tako ste riješili problem - poručuje mama Kathi Bertsch iz Alabame.

Imani Powell Razat, mama iz New Yorka, kaže da joj se nije sviđala kanta za odlaganje pelena do te mjere da ju je ostavila na pločniku.

- Prljave pelene stajale su danima jer sam zaboravila da sam ih ondje odložila. A potom sam previše vremena trošila na čišćenje kante koji je do tada već upila neugodan miris - priznala je.

Ako vas doista brinu pelene, kupite vrećice za odlaganje pelena koje možete čvrsto zatvoriti i na taj način spriječiti curenje sadržaja i neugodan miris u smeću.

Bebe je ponekad dobro ostaviti da plaču: Uče se samokontroli
Bebe je ponekad dobro ostaviti da plaču: Uče se samokontroli

4. Poseban deterdžent za bebe

Produljeni boravak u kupaonici i nepregledno more prljavog rublja sastavni su dio života kad stigne beba. Čini se da taj posao nikad ne prestaje. Unatoč onome što ste čuli, ne treba bebinu odjeću prati u posebnim i skupim deterdžentima.

Treba vam proizvod koji ne sadrži boje i parfeme koji bi mogli stvoriti iritaciju dječje kože. Kupnjom takvih deterdženata uštedjet ćete vrijeme i novac jer bebinu odjeću možete prati sa ostalim rubljem.

5. Košara za spavanje

- Dobila sam na dar predivnu košaru za spavanje za svog sinčića. Izgledala je predivno u dječjoj sobi, no moj sin odbijao je spavati u njoj. Pokušali smo sve da mu bude privlačnija, no nije pokazivao interes. Mislim da bi razumnija odluka bila investicija u kolijevku ili krevetić - kaže mama Christy Cook iz Kanade.

Sa tom se ocjenom slaže i mama Samantha Kemp Jackson.

- Iako vam se čini da ste uštedjeli jer niste kupili kolijevku ili krevetić, u konačnici ćete to ipak morati učiniti. To vrijedi posebno ako u prvih nekoliko tjedana planirate spavati u istoj sobi s bebom. Ako vam baš treba košara, radije je posudite od nekoga - savjetuje ona.

Mama nakon poroda napravila prvi pregled bebe posve sama
Mama nakon poroda napravila prvi pregled bebe posve sama

6. Dodaci za krevetić

Iako ste u napasti da bebin krevetić opremite vrhunskim dodacima, pokušajte se suzdržati.

- Liječnik mi je savjetovao da na bebin krevetić ne postavljam odbojnike jer mogu doprinijeti novorođenačkoj smrti, a pokrivač ili dekica koji dolaze u kompletu sa setom ionako su preteški za novorođenče - kaže Breanne Welke, mama iz Hastingsa.

US Product Safety Commission navodi kako su odbojnici za krevetiće prouzročili ozljede pa čak i smrt djece mlađe od dvije godine, a znanstvena studija pokazala je da djeca koja leže sputana odbojnicima zaostaju u motoričkom razvoju.

S druge strane, ako su u kolijevci ukrasni jastučići i posteljina koja je previše mekana, beba se može licem okrenuti prema njima i ugušiti. Ako su pak previše čvrsti, starija beba može se popeti preko njih i ispasti iz kolijevke ili krevetića.

Koliko sna treba djeci do pet godina i kako ih uspavati čak i kada ne žele ići na spavanje?
Koliko sna treba djeci do pet godina i kako ih uspavati čak i kada ne žele ići na spavanje?

7. Hranilica

Bebi treba prostor za jelo, no veliki samostojeći stolci su skupi, zauzimaju puno prostora, a kratko ih koristite.

- Da mogu opet birati, sigurno nikad ne bih kupila hranilicu. Ogromna je i teško se sprema, a usto ćete je uvijek zaprljati ostacima hrane. Na kraju to postane predmet koji neprestano čistite i unatoč tome na njoj pronalazite komadiće hrane - kazala je mama Laura Beck.

Majka troje djece Kim Kempinski predlaže da umjesto toga radije kupite dodatak koji se može pričvrstiti uz običan stolac.

- Puno je jeftiniji, zauzima manje mjesta i lakše ćete ga se riješiti. Za prvo dijete kupili smo hranilicu i darovali je čim se na tržištu pojavio ovaj dodatak - kaže Kim.

14 razloga zašto su ljetna djeca tako posebna, vedra i pametna
14 razloga zašto su ljetna djeca tako posebna, vedra i pametna

8. Procesor za bebinu hranu

- Stvarno, zašto bi mi trebao poseban procesor za bebinu hranu - nasmijala se Bertsch.

Osim dodatnog troška, ovakvi mali uređaji mogu zatrpati kuhinjske površine. Ako baš želite procesor, kupite običan koji ćete moći koristiti i kad beba poraste, ili mini verziju blendera koji se lako čisti i održava.

9. Torba za pelene

Iako vam je potrebna torba u kojoj ćete nositi bebine stvari kad izlazite iz kuće, torba isključivo za pelene skupa je i nepotrebna.

- Sasvim vam je dovoljna obična torba ili ona koja dolazi s kolicima - zaključila je Kemp Jackson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto
ZNAJU ZAŠTO...

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto

Jeste li ikad primijetili kako konobari u restoranima često predlažu da uzmete posebnu ponudu dana? No njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski

Dnevni horoskop za četvrtak 9. svibnja: Biku zavođenje ide od ruke, Lava čeka zanimljiva kava
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za četvrtak 9. svibnja: Biku zavođenje ide od ruke, Lava čeka zanimljiva kava

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 9. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi