Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

12 važnih savjeta koji čine vezu ne boljom, već idealnom za vas

12 važnih savjeta koji čine vezu ne boljom, već idealnom za vas
7

Od seksa do sukoba - nema zdravog odnosa bez postizanja i održavanja najveće moguće razine bliskosti i razumjevanja, a za to nam je nužna komunikacija, prihvaćanje partnera i iskren razgovor o očekivanjima

VIDEO

Svi želimo imati zdrave odnose, ali većina nas zapravo nikada nije bila poučena o tome što to zapravo znači, kaže terapeutkinja Allison Cohen koji već desetljećima radi s parovima i otkriva svoje savjete za zdrav ljubavni odnos. Ključnima smatra komunikaciju i proaktivnost, prenosi Mind&Body; Green

Pogledajte video o paru koji je u braku 70 godina:

Pokretanje videa...

U braku su 70 godina,  a zbog korone su bili razdvojeni dva mjeseca: Na ponovnom susretu su zaplakali 01:16

1. Radite ono što ste radili prve godine kad ste bili zajedno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako mjeseci i godine protječu, skloni smo se uvući u svoje rutine i ulijenimo se u odnosu. Izgubimo strpljenje, nježnost, promišljenost, razumijevanje i opći napor koji smo jednom uložili prema svome partneru. Prisjetite se prve godine svog odnosa i zapišite sve stvari koje ste nekada radili za svog partnera. Sada ih počnite ponovo raditi.

2. Tražite ono što želite

S vremenom pretpostavljamo da nas naš partner tako dobro poznaje da ne trebamo tražiti što želimo. Što se tada događa? Očekivanja su postavljena, a jednako tako brzo propadaju. Ta neostvarena očekivanja mogu nas dovesti u pitanje održivost našeg partnerstva i povezanosti. Imajte na umu da se 'traženje onoga što želite' odnosi na sve, od emocionalnih do seksualnih želja.

3. Postanite stručnjak za svog partnera

Razmislite o tome tko vam je zapravo partner i što ih uzbuđuje, kako u fizičkom, tako i u emocionalnom smislu. Možemo biti u nedoumici između onog što mi mislimo da žele, za razliku od prilagodbe onome što uistinu žele. Zapamtite da ako je to važno vašem partneru, to ne mora imati smisla vama i dalje je legitimno, a ako vam je stalo, to ćete i činiti. 

4. Postavljajte pitanja dublja od 'Kakav je bio tvoj dan?'

Na kraju dugog dana skloni smo analizirati svoj život, a samim tim i odnos. Oslanjamo se na standardno pitanje 'Kakav je bio tvoj dan?'. Ali zato što to pitanje čujemo tako često, mnogi od nas će refleksno odgovoriti samo jednim golim minimumom: 'Dobro. Kako je tebi bilo?' To ne poboljšava vašu vezu i zapravo je može oštetiti jer gubite mogućnost redovitog povezivanja prepričavanjem sitnica koje čine dan i raspoloženje.

5 faza veze kroz koje prođu svi parovi: U kojoj ste vi trenutno?
5 faza veze kroz koje prođu svi parovi: U kojoj ste vi trenutno?

5. Stvorite tjedni ritual

Budući da je ključ dobrog odnosa u komunikaciji, neka se to ne svodi na zajedničko gledanje televizije, već primjerice večeru ili piće na kojem ćete doista razgovarati - bilo o tome kako vam je na poslu, obiteljskim odnosima, zajedničkim planovima, očekivanjima, prijateljima ili svemu zajedno. Bez namjere da podižete tenzije, otvorite dušu partneru i dajte mu do znanja što doista mislite o nekim stvarima, i neka on učini to isto. To stvara dublju razinu razumijevanja i čini nas empatičnijima.

6. Neka stvari budu seksi

Rutina ubija seksualnu vibru, a na neki način i dostupnost. Zato ne zaboravite imati neke vlastite interese i hobije koji će vas ispunjavati i dati vam vremena da se zabavite bez partnera, kako biste mu se sretni mogli vratiti. Osim toga, pojačajte ponašanje za koje znate da vaš partner smatra seksi te vodite računa o svom izgledu i svakodnevnim gestama zavođenja.

7.  Budite kreativni o vremenu koje provodite zajedno

Ilustracija ljubavi

Što je dulji zajednički staž, veće su šanse da stalno radite iste stvari. Zato predložite nove zajedničke aktivnosti koje ne moraju opterećivati vaš proračun - primjerice tjedno planinarenje, igranje badmintona, zajedničko kuhanje ili slično. Nema vam tko čuvati djecu? Pokušajte se organizirati s prijateljima da jednu večer vi budete dadilje vašoj i njihovoj djeci, a drugi dan oni.

8. Ne odustajte od seksa

Ponekad nas lijep i siguran odnos može dovesti do razine prijateljstva, gdje seks postaje rijetka pojava. Spriječite to, jer ljubljenje, držanje i grljenje imaju velik utjecaj na vaš osjećaj bliskosti, povezanosti i poželjnosti. Nema točnog recepta koliko je seksa idealno za vas, no važno je da se oboje nađete na nekoj zadovoljavajućoj razini i da se jedna strana ne osjeća stalno odbačenom.

9. Uzmite pauzu od sukoba kad vam treba

I u najboljim odnosima ima svađa, no kad se sukobi dogode, sjetite se prići im promišljeno i s puno ljubaznosti prema partneru i sebi. Ako vidite da stres počinje eskalirati tijekom razgovora, zatražite pauzu, prošećite i udahnite. Potom se vratite razgovoru kad ste malo ohlađene glave i uzeli ste u obzir i partnerovu stranu priče.

10 znakova koji upućuju na to da je vaš partner za dugu vezu
10 znakova koji upućuju na to da je vaš partner za dugu vezu

10. U svađi pokušajte iskopati svoje zatomljene osjećaje

U većini neslaganja komuniciramo iz 'gornjeg sloja', a to su očite emocije kao što su ljutnja, ogorčenost i slično. To rađa obrambeni stav, pa umjesto toga počnite razgovarati iz 'donjeg sloja' i otkrijte osjećaje koji zaista pokreću vaše reakcije, poput razočaranja, odbijanja, usamljenosti ili nepoštivanja.Ova vrsta izraza stvara trenutačni osjećaj empatije jer zahtijeva iskrenost i ranjivost te će raspršiti napetost, pa se može pojaviti i rješenje. Samo budite sigurni da upotrebljavate ljubazno, nereaktivno fraziranje kada izražavate osjećaje na donjem sloju, poput 'Osjećao sam se povrijeđen ...' kao zamjenu za 'Ti si takav kreten' itd.

11. Tražite razumijevanje, a ne slaganje

Jednostavno u konceptu, teško u primjeni. Razgovori se brzo pretvaraju u svađe kada težimo čuti kako naš partner priznaje da smo bili u pravu ili kada namjeravamo promijeniti njegovo mišljenje. Izaberite razgovor kao priliku za razumijevanje perspektive drugog, za razliku od čekanja da im promijenimo mišljenje. Iz ove perspektive imamo zanimljiv dijalog i sprječavamo durenje ili trajnu frustraciju.

12. Neka se vaše isprike računaju

Jasno je kako je ispričavanje dobra stvar, ali pravi učinak ima tek kad to mislimo. Prihvatite da se vaš partner osjeća povrijeđeno. S ove pozicije prava isprika može imati značajan utjecaj. Kad volite svog partnera i povrijedite ih (namjerno ili ne), uvijek se možete legitimno ispričati zbog boli koju ste uzrokovali, bez obzira na vaše stajalište o tome što ste učinili ili niste učinili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje