Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

13 najboljih uskrsnih recepata za slana jela: Pripremite šunku u kruhu ili ukusna jaja s hrenom

13 najboljih uskrsnih recepata za slana jela: Pripremite šunku u kruhu ili ukusna jaja s hrenom
9

Mnogi Uskrs ne mogu zamisliti bez finog pečenja, a delikatesa je pečena mlada janjetina. Dimljena šunka najčešće se kuha, a tradicionalno se peče u kruhu

VIDEO

Uskrsni specijaliteti razlikuju se od regije do regije. Na Veliki petak jedu se posna i nemrsna jela. U Dalmaciji i Primorju to su morske ribe i plodovi mora, u kontinentalnim krajevima riječna riba i nemasni grah, a u Slavoniji je karakterističan fiš paprikaš. Za Uskrs obožavamo kuhanu šunku, obojena jaja, mladi luk, rotkvice i francusku salatu. Posebno se veselimo uskršnjem doručku na kojem se okuplja cijela obitelj.

POGLEDAJTE VIDEO: Imanje obitelji Salaj za Uskrs

Pokretanje videa...

Grabovnica: Imanje obitelji Salaj ponovno u blagdanskom ruhu, ovoga puta sa Uskršnjim motivima 00:53

Tradicionalni svečani doručak sprema se dan ranije, na Veliku subotu, a zatim se hrana u nedjelju ujutro nosi na blagoslov. Običaji vezani za Uskrs u našim krajevima su isprepleteni s pučkim vjerovanjima i običajima koji su postojali prije Crkve. Ukrašena i obojena jaja simbol su novog života, plodnosti i buđenja proljeća. Sa ostalim namirnicama stavljamo ih u košaru i prekrivamo ukrasnim stolnjakom. Prije su se jaja bojala prirodnim bojama koje bi se dobivale od kora luka te cikle ili peršina. Običaj je bio da se jaja poklanjaju obitelji, prijateljima, a dečki su ih poklanjali djevojkama kako bi im izjavili ljubav. Dimljena šunka najčešće se kuha, a tradicionalno se peče u kruhu. Odlično se slaže s kuhanim jajima i hrenom. Mnogi Uskrs ne mogu zamisliti bez finog pečenja, a delikatesa je pečena mlada janjetina. Donosimo vam najbolje slane tradicionalne, ali i modernije recepte za najbogatiji uskršnji stol.

Janjetina s ružmarinom i češnjakom

SASTOJCI: janjeći but, 8 režnjeva češnjaka, pola šalice gorušice, pola šalice maslinova ulja, 2 žlice bijelog vina, 2 žlice ružmarina, 2 žlice limunova soka

Roasted lamb, sheep leg on a cutting board with rosemary. wooden background. Top view. Copy space

Priprema: Janjeći but (prerezan na dva jednaka djela otvoriti kao knjigu) na razrezanoj strani, uz pomoć malog nožića napraviti ureze od 1 cm po cijeloj površini. Četiri režnja češnjaka narezati na tanke listiće i ugurati ih u ureze u mesu. Preostala četiri režnja češnjaka zajedno s gorušicom, maslinovim uljem, vinom, ružmarinom i limunovim sokom usitniti u blenderu do guste jednolične smjese. Polovicom dobivene smjese premazati meso i staviti ga u staklenu posudu za pečenje tako da začinjena strana bude okrenuta prema dolje. Ostatkom marinade premazati gornji dio mesa. Prekriti prozirnom folijom i marinirati preko noći u hladnjaku. Izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi dva sata. Rešetku roštilja premazati uljem i pripremiti vatru, odnosno zagrijati roštilj. Janjetinu obilno posipati soli i paprom s obje strane i peći na roštilju do željene jačine, oko 17 minuta sa svake strane za slabije pečeno. Pečeno meso ostaviti na dasci 10 do 20 minuta da odmori a zatim narezati na tanke kriške.

Punjena jaja s hrenom

SASTOJCI: 6 jaja, 60 g maslaca, 2 žlice majoneze, 1-2 žlice hrena, pola žlice soka od limuna, sol, papar, vlasac, mladi luk

Priprema: Jaja kuhajte u posoljenoj vodi 8 minuta, ohladite i ogulite. Prerežite na pola. Izvadite žumanjak i protisnite kroz cjedilo. Dodajte na sobnoj temperaturi omekšali maslac, hren, majonezu, sok limuna, sol i papar. Sve zajedno pjenjačom umutite u kremastu smjesu. Stavite je na 10 minuta u hladnjak, potom u vrećicu za ukrašavanje, napunite polovice jaja. Malo smjese ostavite za serviranje. Ukrasite mladim lukom i vlascem.

Rolice sa špinatom i sirom

SASTOJCI: 275 g svježeg lisnatog tijesta, 500 g smrznutog špinata, 200 g svježeg kravljeg sira, 20 g sira ribanca, 1 jaje, sol

Priprema: Smrznuti špinat može biti sjeckan ili cijelih listova. Ako imate listove, svakako ih nasjeckajte. Špinat dobro ocijedite, dodajte mu svježi kravlji sir, posolite i promiješajte. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjka. Raširite tijesto, nanesite nadjev, zarolajte, oštrim nožem narežite na komade dužine 2 do 3 cm. Poslažite u lim za pečenje na koji te prethodno stavili papir za pečenje, premažite žumanjkom koji ste razmutili s malo vode, pospite ribancem i pecite 10 do 15 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 210 °C.

Tradicionalno bojenje jaja u ljuskama luka

SASTOJCI: jaja, ljuske luka (skupite što više, oko pola vrećice), stare (ali čiste) najlonke, listovi djeteline, maslačka, peršina, jagoda..., lonac, malo ulja i blazinica, ocat, sol

Priprema: Izrežite ženske najlon čarape po dužini i na komade 10x10 cm. Na ljusku jajeta stavite list biljke i raširite ga. Najlonkom pažljivo pritisnite biljku na jaje, obavijte ga te na kraju zavežite gumicom pazeći da vam se biljka ne zgužva. U lonac stavite pola sakupljenih ljuski luka, stavite jaja u posudu i prekrijte ih preostalima. Neka lukovina bude ispod i iznad jaja. Prelijete hladnom vodom, dodajte sol kako jaja ne bi popucala te ocat i kuhajte na slaboj vatri oko pola sata. Nakon toga ostavite da se ohladi u toj tekućini, najbolje preko noći. Nakon što su se ohladila izvadite ih iz najlonki i obrišite. Stavite malo ulja na blazinicu i premažite za sjaj.

Najbolja klasična francuska salata

SASTOJCI: 300 g graška, 400 g krumpira, 300 g mrkve, 250 g kiselih krastavaca, 4 jaja, 450 g majoneze, 1 žlica senfa, sol, papar, sok od jednog limuna, 100 g milerama

Russian salad Olivier with mayonnaise and egg served (Turkish na

Priprema: Krumpir u kori stavite kuhati u hladnu vodu. Kad je skuhan ogulite ga i ostavite da se ohladi. Posebno skuhajte grašak, procijedite ga i prelijte hladnom vodom da sačuva zelenu boju i stavite da se ohladi. Nikako nemojte koristiti grašak iz konzerve već smrznuti. Mrkvu također posebno skuhajte, ocijedite je i prelijte hladnom vodom te ostavite da se ohladi. Skuhajte jaja i ogulite ih nakon kuhanja. Dok se namirnice hlade, nasjeckajte kisele krastavce i ostale namirnice osim graška. Pazite da sve približno bude jednake količine. Nasjeckane namirnice dobro izmiješajte, posolite i poparite te sve povežite majonezom u koju ste dodali žlicu senfa, sok od limuna i mileram. Dobro je ohladite.

Šunka u kruhu

SASTOJCI: 2 kg kuhane šunke, 1 kg glatkog brašna, 1 vrećica suhog kvasca, 2 žličice soli, 2 žličice suncokretovog ulja, 3 dl vode

Priprema: Razmrvite kocku svježeg kvasca. Umiješajte mu nekoliko žlica brašna, nekoliko žlica mlake vode, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže oko 15 minuta. Uspite više pola kilograma glatkog brašna. U udubinu koju ste napravili na sredini izlijte kvasac, dodajte dvije-tri žličice soli, izlijte jednu, dvije žlice ulja, malo mlake vode i izmiješajte. Postupno dodajte ostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno. Kuhačom umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči. Pripremite lim za pečenje i obložite ga aluminijskom folijom. Premažite foliju uljem. Nakon što se udvostručilo, tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju. Razvaljajte po cijeloj dužini i širini lima ta na njega položite nauljenu šunku. Pokrijte folijom i pecite na 200 stupnjeva onoliko sati koliko teži. Onu od jednog kilograma jedan sat, od dva kilograma dva sata itd. Zadnjih 20-30 minuta maknite foliju.

Vege recepti za Uskrs: Od juhe i glavnih jela do finih deserta
Vege recepti za Uskrs: Od juhe i glavnih jela do finih deserta

Dalmatinska pašticada

SASTOJCI: 900 g goveđeg frikandoa, 400 g korjenastog povrća, 50 g pancete, 1 mrkva, 1 komad celera, 3 manje glavice luka, 3 veća češnja češnjaka, 60 g paste od rajčice, 2 dl crnog vina ili prošeka, goveđi temeljac ili voda, 3 lista lovora, 6 suhih šljiva namakanih u vodi 10-ak minuta. sol, papar

Priprema: Meso se prvo marinira u crvenom vinu, povrću i začinima. Mrkvu, korijen celera i pancetu za špikanje narežite na štapiće. Meso očistite, nožem napravite nekoliko rupa pa našpikajte pancetom, mrkvom, celerom i češnjakom. Korjenasto povrće narežite pa ga stavite u veliku posudu i dodajte sjeckani luk, češnjak, klinčiće, papar u zrnu i lovor. Na to stavite meso pa prelijte octom i vodom. Ostavite najmanje osam sati u hladnjaku da se marinira uz okretanje svakih nekoliko sati. Nakon što odstoji dovoljno dugo, meso izvadite iz marinade, osušite i posolite i pecite u dubokoj tavi kako bi se stvorila bogata korica. Izvadite ga na stranu i u istom loncu pržite luk i češnjak te nasjeckano povrće za juhu. Dodajte pastu od rajčice pa podlijte s malo temeljca svaki put kada se povrće počne lijepiti za tavu. Meso vratite u posudu, promiješajte, podlijte prošekom i temeljcem. Kuhajte 2-3 sata. Propasirajte umak, meso narežite i vratite u umak da se kuha još 15-20 minuta. Poslužite s domaćim njokima ili tjesteninom.

Muffini od jaja, šunke i sira

SASTOJCI: 10 jaja, 1/2 žličice soli, 3 žlice nasjeckanoga luka, 100 g šunke (narezane na kockice), papar (po ukusu), 1/4 žličice češnjaka u prahu, 30 g crvene paprike, (narezane na kockice), 30 g svježih gljiva (narezanih na kockice), 100 g naribanog sira, 15 g špinata

Salty bacon muffins with onion

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite kalupe za muffine maslacem ili upotrijebite silikonske kalupe. U velikoj zdjeli za miješanje razbijte jaja. Brzinski ih umutite vilicom pa umiješajte preostale sastojke. Napunite kalupe i pecite 20-25 minuta ili dok se sredina muffina potpuno ne ispeče, a to možete provjeriti čačkalicom.

Aromatični svinjski lungić

SASTOJCI: 1 lungić, 4 češnja češnjaka, 2 žličice sušenog ružmarina, 1 žličica soli, 1 žličica papra, 100 g maslaca

Roasted pork loin with baked potatoes and herbs

Priprema: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kalup za pečenje premažite maslacem. U zdjelici pomiješajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, ružmarin, sol i papar. Utrljajte mješavinu u lungić i ostavite da stoji barem pola sata. Maslac nasjeckajte na tanke ploške, a kada prebacite meso u posudu za pečenje, ploške maslaca posložite po čitavoj dužini lungića. Pecite pola sata na jednoj strani, okrenite, dodajte još maslaca pa pecite još 15 minuta s druge strane. Prije posluživanja meso ostavite da odmori 10-ak minuta. Sokove koji su ostali od pečenja prebacite na tavu i na laganoj temperaturi kuhajte dok se umak ne zgusne.

Orada s limunom

SASTOJCI: 2 orade od oko 300 g, 3 limuna, žličica ružmarina, malo majčine dušice, vezica peršina, 2 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, žlica limunova soka, sol, papar

Priprema: Začinite ribu solju i paprom. Prelijte je limunovim sokom pa ostavite sa strane 20-ak minuta. Namastite lim za pečenje maslinovim uljem. Stavite ribu u lim i pospite je začinima. Preko poredajte kriške limuna. Narežite češnjak i pospite po ribi. Prekrijte ribu aluminijskom folijom, no ostavite malo otvorenog prostora. Pecite na 200 °C oko 30 minuta. Maknite foliju i pecite još desetak minuta.

Ne da vam se raditi pinca? Ispecite finu uskrsnu pletenicu
Ne da vam se raditi pinca? Ispecite finu uskrsnu pletenicu

Proljetne bruschette

SASTOJCI: 3 i 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 6 kriški (kiselog/sourdough) kruha ili baguettea, 150 g mekog kozjeg sira, 200 g svježeg graška, šparoge, rotkvice, krastavac, tikvica po želji

Homemade bread with fresh creame, herbs and radishes

Priprema: Zagrijte grill tavu na srednje jakoj vatri. U međuvremenu, premažite kruh s obje strane uz pomoć maslinovog ulja. Zapecite kruh. Rotkvice operite ih, očistite i narežite na tanke kriške. Grašak i šparoge skuhajte u vodu ili na pari. Krastavac narežite na veoma tanke listove, a isto napravite i s tikvicom koju možete dodatno zapeći ili skuhati po želji. Tostirani kruh izvadite na kuhinjsku radnu površinu. Nanesite na njega kozji sir. Potom dodajte ostale namirnice po želji. U maloj posudici sa strane umutite žlicu maslinovog ulja i dodatne začine po želji. Zatim smjesu lagano pokapajte po bruschettama.

Aromatični umak od hrena

SASTOJCI: 2 šalice kiselog vrhnja, 1/4 šalice pripremljenog hrena, 1 žličica limunovog soka, po prstohvat soli, mljevena paprika i češnjak u prahu (ili nasjeckani mali češanj češnjaka)

Horseradish Sauce in a bowl

Priprema: Pomiješajte vrhnje, hren i limunov sok. Začinite solju, paprikom i češnjakom. Ohladite barem 10 minuta da se okusi prožmu.

Losos u umaku od vermuta

SASTOJCI: 4 fileta lososa (od 150 g), 3 žlice limunova soka, 2 žlice maslaca, 2 luka, 80 g ribanog parmezana, 300 ml vrhnja za kuhanje, 1 žličica blago ljutog senfa, 5 žlica vermuta, 4 grančice timijana, 1 pakiranje širokih rezanaca

Top view of delicious tuscan cream salmon with spinach in a black pan

Priprema: Operite i osušite 4 fileta lososa te ih nakapajte s 2 žlice limunova soka. Namastite vatrostalnu posudu sa 2 žlice maslaca i položite filete lososa. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Oljuštite 2 luka i sitno ih nasjeckajte. Pomiješajte naribani parmezan, vrhnje za kuhanje, blago ljuti senf, vermut i 1 žlicu limunova soka. U preljev dodajte nasjeckani luk. Prelijte losos te sve posolite i popaprite. Oprane grančice timijana stavite na filete lososa. Pecite ribu u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte široke rezance u slanoj vodi prema uputama s pakiranja. Pečene filete lososa poslužite s kuhanim rezancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku