ANKETA Lonely Planet odabrao je 14 najljepših hrvatskih plaža, a koje su vama najljepše? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

ANKETA Lonely Planet odabrao je 14 najljepših hrvatskih plaža, a koje su vama najljepše?

ANKETA Lonely Planet odabrao je 14 najljepših hrvatskih plaža, a koje su vama najljepše?

Pogledajte izbor 15 najljepših plaža u Hrvatskoj koji donosi Lonely Planet, svjetski poznata tvrtka koja izdaje turističke vodiče - svatko može pronaći plažu koja mu najbolje odgovara

VIDEO

Mnogi posjetitelji Hrvatske koji prvi puta posjete zemlju ostanu iznenađeni upečatljivim prizorima tirkiznog mora i činjenicom da na plaži često i u dubljim vodama možete vidjeti dno. Zahvaljujući 1777 km dugoj Jadranskoj obali s oko 1200 otoka, dostupne su brojne prekrasne plaže i samo je pitanje volite li radije one stjenovite, ili pješčane, piše Lonely Planet, na čijim je stranicama istaknuto 14 plaža u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su najopasnije plaže na svijetu

Pokretanje videa...

opasne plaže 01:03

Posebno ističu kako je jedna od prednosti Hrvatske to da su plaže većinom javne, odnosno da se ručnik može postaviti gdje god čovjek želi. 

Evo hrvatskih plaža koje na toj stranici posebno ističu po ljepoti: 

1. Zlatni Rat, otok Brač

To je zasigurno plaža s najviše fotografija, koja vas neće razočarati. Prostire se uz šetalište uz koje vas prati miris borova i predstavlja prostranstvo sitnog mekog šljunka koje uranja u nebeski plavo more. Njezin zapanjujući oblik često se mijenja s plimom i strujama Jadranskog mora. Vjetrovita istočna strana plaže odlično je mjesto za jedrenje, dok se s djecom možete smjestiti u blizini Auro Cocktail Bara.

Savjet više: Do nje ćete doći 30-minutnom šetnja od Bola. Alternativa je parkirati ma parkingu u  turističkom naselju Zlatni Rat, pa prošetati 10-ak minuta do plaže.

2. Dubovica, otok Hvar 

Ljudi koji tulumare na Hvaru vole se oporavljati od razuzdanih noći u Dubovici, sićušnoj uvali prekrivenoj plažom od blještavo bijelog šljunka koja se nalazi oko 10 kilometara istočno od grada. Na njenom istočnom kraju obratite pozornost na malu špilju skrivenu u stjenovitoj obali. Kad vam je dosta sunca, opustite se pod borovima u Duba Beach Baru, uz ugodnu glazbu i hladna pića. 

Savjet više: Nakon 15-ak minuta vožnje istočno od Hvara, slijedi 10-minutna šetnja nizbrdo duž kamenite cik-cak staze. Druga mogućnost je da uhvatite taksi brod koji vozi direktno do plaže. 

3. Sveti Jakov, Dubrovnik

Plaža je smještena na oko 30-ak minuta šetnje od Starog grada, do koje se morate spustiti po 160 stepenica, pa nije posve lako doći do nje. No, ako se odlučite na taj pothvat, na toj plaži ćete imati malo više  'zraka' u odnosu na druge prezauzete plaže u samom Dubrovniku. Osim toga, tu imate savršen poglede na zidani Stari grad, koji je spektakularan u vrijeme zalaska sunca. 

Savjet više: Na stanici u Pilama ukrcajte se u autobus br. 8 i vozite do crkve Sveti Jakov. Iza crkve vidjet ćete stepenice do plaže. Druga je mogućnost uzeti taksi brod iz luke Stari grad.

4. Stiniva, otok Vis

Na južnoj obali Visa nalazi se uvala Stiniva, okružena stjenovitim liticama, s uskim otvorom prema moru. Dio privlačnosti toj uvali daje nepristupačnost. Naime, do nje možete doći strmom pješačkom stazom, no većina posjetitelja stiže brodom u blizini i pliva kroz prolaz do bijele šljunčane plaže.

Kamenčići, pijesak ili stijene: Najljepše plaže Dalmacije...
Kamenčići, pijesak ili stijene: Najljepše plaže Dalmacije...

Savjet više: Krenite rano, kako biste izbjegli najveće gužve na moru. 

5. Plaža Ušće, Ušće Neretve