Lifestyle

Komentari 24

20 ljekovitih napitaka od voća i povrća koji pomažu organizmu

20 ljekovitih napitaka od voća i povrća koji pomažu organizmu

Sok od mrkve, krastavca i celera olakšat će vam glavobolju, sok od jabuke i grejpa ublažit će simptome astme, a lubenica će vas osvježiti

Ako ste ste tijekom proljeća marljivo radili u vrtu, sad je došlo vrijeme da iskoristite obilje plodova. 

Za optimalno zdravlje svakog dana trebalo bi pojesti (ili popiti!) pet porcija voća i povrća, preporučuju nutricionisti. Pritom je dobro birati što raznovrsnije namirnice. Ipak, kod liječenja ili ublažavanja određenih bolesti neke su vrste voća učinkovitije od drugih.

Tako je brusnica nezamjenjiva u sprečavanju upala mokraćnih puteva, a sok od kupusa u narodnoj se medicini smatra učinkovitim lijekom protiv upale crijeva. 

Sokovi od povrća ublažavaju želučanu kiselinu, opskrbljuju tijelo potrebnim mineralima, a za bolji okus možete im dodati malo soli ili papra.

Najbolje je piti na prazan želudac ili dvadesetak minuta prije jela. Ako niste navikli na sokove, za početak će vam biti dovoljna čaša na dan. Najbolje je početi s najumjerenijima, kao što su sok od jabuke ili mrkve, a nakon nekoliko dana možete početi pripremati intenzivnije kombinacije i piti više sokova.

Uglavnom se smatra da su dvije-četiri čaše soka prikladan dodatak prehrani, a sve više od toga je previše, osim u posebnim kurama za mršavljenje. Sokovi uvijek trebaju biti svježe pripremljeni.

Naime, veliki dio vitamina (pogotovo vitamina C) i minerala brzo se gubi kad dođe u doticaj s vanjskim utjecajima, kao što su svjetlo, zrak i toplina, mijenjajući tako ne samo svoju hranjivu vrijednost, nego i boju te okus.

Što se dulje čeka od pripreme soka do konzumacije, više se izgubi njegove korisnosti. Ako iznimno moramo sok pripremiti ranije, pomoći će nekoliko kapi limunova soka jer limun usporava proces gubljenja svojstava. 

18. Pijenje svježih sokova pomoći će vam u borbi protiv glavobolje, jer do nje često dolazi zbog nakupljanja štetnih tvari u organizmu, čemu ćemo doskočiti povećanom konzumacijom voća i povrća. Možete iskušati sok pripremljen od 4 mrkve i dvije stabljike celera. Ako ne volite okus celera, možete iskušati i sok od 3 mrkve, 1 cikle i 1 krastavca. 

19. Sokovi su korisni i kao pomoć u liječenju astme jer utječu na smanjenje sluzi u plućima. Odaberite jedan od sljedećih sokova 
i pijte ga tjedan dana. Prvi sok priprema se od grejpa i jabuke, drugi od 3 mrkve i 7 listova špinata, a treći od 6 listova zelene salate i 1 komada celera. Isprobajte ih redom dok ne otkrijete koji vam najviše odgovara. Preporučuje se
uzimanje jednog češnja češnjaka svaki dan.

20.  Za čir na želucu u  sokovniku pripremite sok od pola rajčice, 2 stabljike celera i 1/4 glavice kupusa.

Najčitaniji članci