Kad netko priča o "praznim kalorijama" većina ljudi razmišlja o krafama i kolačima, ali postoji cijeli niz beskorisnih namirnica koje nas debljaju, a nemaju nikakvu hranjivu vrijednost
22 namirnice koje nisu vrijedne svojih kalorija - samo debljaju
1.Tortilja čips
Ova tipična grickalica na tulumima ne sadrži puno sastojaka, ali niti jedan od tih sastojaka ne sadrži visoku dozu hranjivih sastojaka.
- Općenito govoreći, za krekere i čipseve, većina prehrambene vrijednosti žitarice je uklonjena tijekom prerade - pogotovo kada su ove namirnice nisu napravljene od cjelovitih žitarica, jer su uklonjene ljuske i vanjski slojevi zrna. Oni nisu nužno loši, ali jednostavno ne nude mnogo hranjivih tvari - kaže Isabel Smith, registrirani dijetetičar.
2. Gazirana pića
Ne samo da gazirana pića nemaju vitamina i minerala, već sadrže tonu sastojaka koji mogu naštetiti tijelu.
- Originalna, ali i dijetalna verzija, gaziranih napitke puna je umjetnim kemikalijama poput bojila i zaslađivača. Treba izbjegavati obje vrste. Također, gazirana pića tamne boje često sadrže dodatke poput fosforne kiseline koji mogu biti opasni za zdravlje kostiju - upozorava Smith.
3. Pereci
Pereci se čine kao relativno bezopasna grickalica. Hrskavi su i imaju dovoljno soli za kojom većina ljudi žudi, nemaju puno šećera ili štetnih umjetnih sastojaka. Problem? Nemaju apsolutno nikakvu hranjivu vrijednost.
4. Bijela tjestenina
Ova namirnica može ponuditi neke hranjive tvari ako, i samo ako, odaberete pravu vrstu. Također je vrlo važno obratiti pozornost na veličinu porcije ako pazite na svoju težinu.
- Bolje je odabrati tjesteninu od cjelovitog zrna jer sadrži više vlakana, vitamina, minerala i proteina, budući da je pri obradi odstranjena ljuska zrna - kaže Smith.
5. Bijelo brašno
U pravilu, uvijek je zdravije odabrati proizvode od cjelovitog zrna i cjelovitih žitarica od proizvoda od bijelog brašna. Da biste dobili bijelo brašno, žitarice pšenice su jako rafinirane i obrađene, uklanjajući hranjiva vlakna koja naše tijela toliko vole. Brašno od cjelovitog zrna napravljeno je iz iste žitarice, ali zadržava sadržaj vlakana jer nije prošlo veliku obradu. Dobivanje dovoljno vlakana je važno u bilo kojoj prehrani jer pomaže snižavanju kolesterola, uklanjanju otpada iz tijela i ubrzava gubitak težine.
6. Desertna vina
Da, vina imaju nešto antioksidansa, koji mogu pomoći spriječiti oštećenje krvnih žila, smanjuje količinu LDl čestica koje prenose kolesterol i sprječava nastajanje krvnih ugrušaka.
Inače, što je vino slađe, to sadrži više kalorija. Suha vina u prosjeku imaju 106 kalorija po čaši, dok slatka desertna vina imaju oko 225 kalorija, u nekim slučajevima i više. Tri čaše vina uz večeru mogu značiti dodatnih 400 kalorija. Stoga, treba paziti.
7. Hladna pića na bazi kave
Iako sama kava ima zanemarivu kalorijsku vrijednost, puno napitaka na bazi kave može sadržavati četvrtinu dnevno potrebnih kalorija.
- Na primjer, Starbucksova Kava s bijelom čokoladom ima 300 kalorija, 2 g masnoće i 40 g ugljikohidrata.
8. Kroasan
Svi znaju da jedenje masnog, vrućeg i slasnog kroasana može biti transcendentno iskustvo. Ali previše kroasana može direktno uzrokovati širenje vašeg struka.
9. Krafne
Nikome nije jasno kako i kada su krafne postale opcija za doručak. Ovaj slatki kolač od dizanog tijesta se prži se u ulju, a u 100 grama krafne, bez dodataka poput preljeva od čokolade ili vanilije, ima 430 kalorija.
10. Kečap
Pogledajte bocu kečapa. Onda zamislite da je jedna četvrtina te boce puna šećera - jer jest. Nemojte se prevariti kad mislite da ovaj sveprisutni miris ima mnogo veze s dobrotom koja se prirodno nalazi u rajčicama. Šećer i sol nadjačavaju bilo koji likopen preostao iz rajčica.
11. Majoneza
Klasična majoneza se smatra jednom od najgorih namirnica po broju praznih kalorija. Ali, čak i dijetne majoneze nisu puno bolje, uzevši u obzir količinu šećera i konzervansa koju sadrže. Dapače, čudno je što se uopće majoneza smatra hranom jer se baziran na jajima, a zahvaljujući konzervansima može mjesecima stajati na polici
12. Sir za mazanje
Dvije žlice običnog kremastog sira imaju 100 kalorija, 9 grama masti i 6 grama zasićenih masnoća. Što dobivate nutricionistički za sve to? Ne mnogo. Sir za mazanje ne daje značajnu količinu hranjivih tvari dobrih za vas; čak i količina kalcija u njemu je zanemariva.
13. Pizza s debelom koricom
Sir ima proteina u sebi, a pelat se bazira na rajčicama koje su pune likopena - to je dobar dio pizze. Loše je samo tijesto s kojim se pizza radi. Puno je kalorija s niskom hranjivom vrijednošću. Inače se radi od rafiniranog bijelog brašna, nema puno hranjivih tvari, a podići će razinu inzulina, što će uzrokovati još veću želju za ugljikohidratima.
14. Pivo
Pivo nije vrijedno kalorija koje ima. U prosjeku 1 decilitar pive ima 43 kalorije, što znači da s bocom od pola litre pive čovjek u svoje tijelo unosi 215 kalorija.
15. Umak za roštilj
Samo dvije jušne žlice klasičnog umaka za roštilj sadrže 100 kalorija, više od 10 grama šećera i 22 grama ugljikohidrata. To je dovoljno da jedan odrezak pretvori u kamion praznih kalorija.
16. Prerađeno meso
Prije prerade meso je puno proteina, vitamina i minerala potrebnih za zdravlje. Ali što više se meso obrađuje i prerađuje to gubi više hranjivih tvari te dobiva na masnoći, slanoći i puni se nitratima. Prema zdravstvenoj organizaciji WHO 50 grama procesuiranog mesa na dan (otprilike dvije šnite slanine) povećava rizik od dobivanja kolorektalnog raka za 18 posto.
17. Palačinke
Bijelo brašno, sol, šećer, maslac, jaja, mlijeko. Previše je sastojaka s malo hranjivih tvari kako bi palačinke bile bilo što drugo osim velikih krugova praznih kalorija. Dodavanje čokolade, sirupa ili maslaca definitivno ne pomaže.
18. Pomfrit
Krumpir je povrće, a većinu hranjivih tvari se nalazi u njegovoj kori koju prilikom izrade pomfrita gulimo, pa je na kraju krumpir pržen na visokim temperaturama u zdjeli ulja, sve samo ne hranjiv.
Svaki komad prilikom prženja upije maksimalnu količinu ulja , stoga srednja porcija pomfrita sadrži oko 365 kalorija, dok srednja porcija običnog pečenog krumpira sadrži samo 161 kaloriju.
19. Sladoled
Činjenica je da sladoled mora imati 10 posto mliječne masti da bi se čak nazivao sladoled; neke vrste imaju čak i 16 posto. Mliječna mast je uglavnom kolesterol, što je zasićena masnoća. Kada je razina kolesterola u krvi previsoka, stvara se masni talog u arterijama koji ometa protok krvi i povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Sladoled je također pun šećerom i ugljikohidratima. Čak i "nevina" šalica sladoleda od vanilije još uvijek sadrži 267 kalorija, 32 grama ugljikohidrata i 14 grama masti. S tim će ljudi unijeti i malu dozu kalcija, ali sladoled nikad nije vrijedan kalorija koje sadrži.
20. Prženi kolutići luka
Prženi kolutići luka su izvrstan primjer kako krivi način obrade povrća može utjecati na potpuni gubitak svih hranjivih tvari. Neki znanstvenici kažu da je gori čak i od pomfrita jer imaju više kalorija, više zasićenih masti, šećera i manje kalija.