Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

25 recepata od jabučnog octa koji liječe - migrenu, tlak, kožu

25 recepata od jabučnog octa koji liječe - migrenu, tlak, kožu
1

Jabučni ocat liječi proširene vene, vaginalne infekcije i srčane bolesti, ali odličan je i za uklanjanje masnoća, kod nesanice, reume i grlobolje. Donosimo provjerene recepte stručnjaka

VIDEO

Neki ga nazivaju i eliksir života, a osim što potiče metabolizam, sprečava kardiovaskularne bolesti, snižava loš kolesterol, jača imunosustav te smanjuje i rizik od nastanka karcinoma.

Jabučni ocat poboljšava rad crijeva, bubrega, mjehura, kože te cijelog dišnog sustava. Octena kiselina u jabučnom octu sprečava odlazak kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a umiruje se i žgaravica.

Jabučni ocat djeluje ponajprije na acidobaznu ravnotežu organizma čineći organizam vše lužnatim te stvarajući okružje koje ne podržava razvoj bolesti. Po svom sadržaju prepun je vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, a u narodnoj medicini najpoznatiji je kao lijek protiv masnoća u krvi te kod eliminacije štetnih tvari iz organizma (detoksikacija).

- Jabučni ocat ublažuje osjećaj gladi. Sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i mangan, no najvredniji sastojak preuzet iz jabuka je pektin. Ovo prehrambeno vlakno topivo je u vodi te ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu i tako pridonosi osjećaju punoće i sitosti - kaže Sandra Krstev Barać iz nutricionističkog savjetovališta Vitaminoteka.

Pektin usporava apsorpciju glukoze, što održava stabilnu razinu inzulina. Također, ublažava oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaju gladi, pa je zbog toga postao dio popularne kure mršavljenja.

Jabučni ocat pomaže ljudima s kožnim oboljenjima i ekcemima jer ubija gljivice i bakterije, pa ga možete sigurno koristiti ako su prisutne i blaže bakterijske ili gljivične upale jer svojom prirodnom kiselinom koži i sluznici vraća prirodni pH koji se kreće oko 5,5.

Ocat je bogat vitaminima B i C skupine te mineralima. Želite li samo njegovati kožu, pripremite kupku s jabučnim octom, a koža će upiti esencijalne tvari iz octa, kojima će se nahraniti te postati osjetno glađa.

- Ljudima s kožnim problemima preporučujem kupke u jabučnom octu. Niti jedna detoksikacijska kupka nije tako dobra za kožu poput kupke s jabučnim octom - objašnjava nam dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. Nakon kupke nemojte se tuširati jer ćete isprati ocat s kože. Nakon 15-30 minuta namažite se hidratantnom kremom, a još bolje prirodnom kremom od nevena, mrkvina sjemena, smilja i lavandule. Kupke s octom preporučuju se i kod problema s urinarnim traktom. A i kosu možete uroniti u kupku budući da ocat čini kosu svilenkastijom i sjajnijom. Odličan je i kod suzbijanja prištića jer ih umiruje i smanjuje, zaključuje dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

Samo 100% prirodni ocat je dovoljno dobar

Treba imati na umu da samo 100 posto prirodan, domaći jabučni ocat vrijedi za uporabu jer u njemu nema alkohola (provjerite je li se sav alkohol pretvorio u jabučnu kiselinu).

- Patvoreni, industrijski jabučni ocat može sadržavati alkohol, a i tko zna koje još druge štetne tvari i spojeve. Stoga ako želite da jabučni ocat djeluje poput eliksira zdravlja, za vanjsku primjenu, a još više za internu, preporučuje se koristiti provjereni domaći ocat - savjetuje naša poznata fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

Uz puno vitamina C, ocat ima čak 13 aminokiselina, željezo i magnezij

Poznati hrvatski travar Ivan Lesinger u knjizi “Ljekovitost povrća, voća i začina” navodi da jabučni ocat, osim kalija, koji čisti krv i iz nje uklanja masnoću, sadrži enzime i aminokiseline, a od esencijalnih aminokiselina čak 13. U jabučnom octu ima i vitamina A i B, posebno B5, mnogo vitamina C i minerala kao što su fosfor, kalcij, klor, magnezij, natrij, sumpor i željezo.

Recept za domaći ocat

Neprskane jabuke sameljite ili istucite pa iz njih iscijedite sok i ulijte u posudu. Neka sok od jabuke “zavrije”. Poslije vrenja procijedite. Na litru tog soka dodajte litru vode pa spremite u boce i dobro zatvorite. Držite na umjerenoj temperaturi, na tamnome mjestu. Ako se pojavi talog, ponovno procijedite, savjetuje Ivan Lesinger.

1. Protiv bradavica

Jabučni ocat uklanja virusne bradavice. Namočite malo vate u ocat, flasterom zalijepite preko bradavice te ostavite preko noći. Ponavljajte sve dok bradavica ne otpadne. U namočeni zavoj možete dodati i češanj češnjaka pa zalijepiti.

2. Bubrežne tegobe

Uzimajte tri puta dnevno po dvije žličice jabučnog octa razrijeđenog u čaši vode.

3. Kupka s jabučnim octom

Za sve vrste kožnih problema dva puta tjedno kupajte se do 30 minuta u toploj vodi s 1 do 2 čepa jabučnog octa.

Dreamstime

4. Otopina za grgljanje

Kod grlobolje pomiješajte 250 ml mlakog čaja od kadulje, jednu žličicu jabučnog octa i jednu žličicu meda pa grgljajte u ustima nekoliko puta dnevno.

5. Protiv lišaja i herpesa

Mažite vlažni lišaj više puta dnevno, a prije spavanja ponovite. Djeluje antiseptično. Ako imate pojasni herpes, kožu s mjehurastim osipom namočite nerazrijeđenim jabučnim octom četiri puta na dan i tri puta noću.

6. Recept za lijepa stopala

Jedan od najprirodnijih načina za njegu stopala je njegovanje jabučnim octom. Napunite lavor s dvije trećine tople vode i u nju dodajte šalicu jabučnog octa. Uronite noge u lavor na 10-ak minuta ili dulje. Koža nogu bit će nježnija i podatnija, a pomoći će i da se riješite neugodnih gljivica na nogama.

Fotolia

Ponavljajte postupak jednom tjedno ili po potrebi. Nakon toga noge osušite ručnikom da koža ne bude vlažna jer tako postaju podloga za gljivice. Izvrsna je to detoksikacija nogu, ali i cijelog tijela, jer se na prirodan način rješava nakupljenih toksina u organizmu.

7. Za mršavljenje

Uzmite dvije žličice octa u čaši vode, tri puta dnevno dva mjeseca. Možete i pola sata prije glavnog obroka popiti žlicu jabučnog octa razmućenog u čaši mlake vode, uz dodatak žličice meda. Dovoljno je uzimati jednom dnevno.

8. Za glavobolju

Kod glavobolja ili migrena jabučni se ocat uzima svakodnevno, tri puta po dvije žličice u čaši vode ili udisanjem pare od pola octa i pola vode.

Fotolia

9. Šećerna bolest

Tri puta dnevno pijte 1-2 čajne žličice jabučnog octa u decilitru vode nakon glavnih obroka.

10. Znojenje

Octom natrljajte cijelo tijelo prije spavanja.

11. Losion protiv uši

Eterično ulje ružmarina i lavande uništit će jajašca koja su zalijepljena na kosi, a jabučni ocat će ih isprati s kose. Losion smiješajte od 5 kapi eteričnog ulja ružmarina, 6 kapi eteričnog ulja lavande, 5 dl jabučnog octa i 5 dl tople vode i upotrijebite ga odmah nakon šampona.

Njime dobro isperite kosu i kožu glave pa na glavu stavite kapu za kupanje i ostavite da odstoji 15 minuta. Kosu dobro iščešljajte, a nakon toga kosu i kožu glave dobro isperite toplom vodom.

12. Ocat za sjajnu kosu

Ulijte trećinu šalice jabučnog octa u četiri šalice vode i time isperite kosu nakon šamponiranja. Zatim isperite i hladnom vodom. Ako imate problema s prhuti, dvaput tjedno skalp nakapajte mješavinom jednake količine octa i vode. Zamotajte kosu u ručnik i ostavite da odstoji sat vremena. Operite kosu kao i obično.

13. Bolovi u grlu

Rješavaju se mješavinom jabučnog octa i vode koju grgljamo po dva puta svakog sata. Dovoljna je jedna mala žliča octa i vode za grgljanje, a poslije grgljanja mješavinu možete i popiti.
 

14. Uklanja zadah

Ocat je odličan i za ispiranje usta i pranje zubi. Grgljajte malu količinu jabučnog octa u ustima, to će pomoći eliminirati neugodni zadah jer će ocat ubiti bakterije koje uzrokuju zadah. Osim toga od octa će zubi biti nijansu bjelji.

15. Pokvarena hrana

Poslije jela dvije žličice jabučnog octa popijte razrijeđene u čaši vode.

16. Dezodorans

Vjerojatno nema zdravijeg dezodoransa od jabučnog octa. Nanesite malo octa na vatu pa njome prijeđite ispod pazuha i pričekajte da se osuši. Miris octa se nakon toga neće ni osjetiti.

17. Sjedeća kupka protiv vaginalne kandidijaze

Protiv vaginalnih infekcija izazvanih gljivicama pomoći će vam i sjedeće kupelji od 10 kapi eteričnog ulja mirte, koje treba umiješati u žlicu jabučnog octa. Dodajte vodi za kupanje i sjedite u toj kupelji 15-20 minuta dva ili tri puta na tjedan.

Dreamstime

18. Tonik za čisto lice bez akni

Zbog svojih antibakterijskih svojstava jabučni ocat idealan je i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju prištića te vraćanju ravnoteže pH kože. Otopite malo octa u vodi, umočite komadić vate te prebrišite lice. Nakon toga ga nahranite svojom kremom.

19. Umor riješite jabučnim octom

Dobro izmiješajte 1 dl meda s 3 žličice jabučnog octa i uzimajte po dvije žličice prije spavanja. I masaža cijelog tijela razblaženim jabučnim octom u jutarnjim satima ima snažno ljekovito djelovanje. U decilitar tople vode stavite žlicu jabučnog octa i tom tekućinom masirajte ruke, ramena, grudi, trbuh, leđa, noge, stopala, dok koža ne upije tekućinu.

20. Proširene vene

Ako imate problema s venama, ujutro i navečer trljajte vene nerazrijeđenim octom. Kako bi tretman bio potpun, uz to pijte jabučni ocat, dvije žličice dnevno u čaši vode.

21. Vrtoglavica

Tri puta na dan po 1-2 čajne žličice jabučnog octa razmućenog u 1 dl vode, pijte najmanje mjesec dana svakodnevno. Osobe starije životne dobi kao preventivu trebale bi uzimati svakodnevno ujutro natašte po žličicu jabučnog octa i jednu žličicu meda u pola čaše vode.

Fotolia

22. Dobar za krute i bolne zglobove

U ilovaču umiješajte 1-2 jušne žlice jabučnog octa i namažite smjesom kožu oko zgloba. Držite dok se ilovača potpuno ne osuši. Možete i zaviti pa držati tijekom noći. Uz ocat se mogu dodati mekinje i med te sve skupa zagrijati na tavi i toplo priviti na bolni zglob.

23. Kraste i ogrebotine

Bolna mjesta od ogrebotina i porezotina ili kraste navlažite jabučnim octom četiri puta dnevno i još jednom prije odlaska na spavanje. Kraste nestaju za dva dana.

24. Tonik za čisto lice bez akni

Zbog svojih antibakterijskih svojstava jabučni ocat idealan je i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju prištića te vraćanju ravnoteže pH kože. Otopite malo octa u vodi, umočite komadić vate te prebrišite lice. Nakon toga ga nahranite svojom kremom. 

25. Pokvarena hrana

Poslije jela dvije žličice jabučnog octa popijte razrijeđene u čaši vode. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru