Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

5 trikova uz koje ćete račune za namirnice drastično smanjiti

5 trikova uz koje ćete račune za namirnice drastično smanjiti

Svi kupujemo hranu i pritom ostavljamo mnogo novca na proizvode koji nam baš i ne trebaju. S ovih par trikova više nikad nećete izaći iz trgovine pitajući se na što ste potrošili novac

VIDEO

1. Popis namirnica koje trebate

Prije odlaska u trgovinu razmislite što ste sve od namirnica i potrepština potrošili, zatim o tome što biste jeli i kuhali i na kraju o stvarima koje ste prošli put kupili - i ne iskoristili. Još bolja ideja je imati blok u koji ćete stalno zapisivati bez čega ste u kući ostali.

MasterCard

Nikad, ali nikad, ne idite u kupovinu bez popisa stvari koje trebate. Popis će vas držati usmjerenima i svi marketinški trikovi kojima se tjera kupce da više potroše na vas neće funkcionirati.

2. Akcije

Svaki put prije kupnje i nakon što ste sastavili popis onog što vam treba, provjerite akcije u trgovinama. Često ćete u par različitih trgovina naći akcije na više proizvoda s vašeg popisa, ali izaberite onu u kojoj su najveći popusti ili u kojoj je najviše proizvoda na akciji.

24sata

Ako su trgovine u relativnoj blizini, zašto ne biste obišli sve? Druga stvar je ako su trgovine daleko i trebate koristiti javni prijevoz ili trošiti benzin u autu, ali ako su blizu, vaš mjesečni budžet bi vam mogao biti jako zahvalan.

3. Poznavanje cijena

Velika većina ljudi nije svjesna pojedinačne cijene većine proizvoda koje kupuje, pa zbog toga teško prepoznaje kad se isplati kupiti neki proizvod na veliko. Na primjer: Cijena 1 kg bijelog šećera je u prosjeku 5.50 kn, a na akciji ga se može kupiti po cijeni od 3,49 kn. 

Nije lako pratiti cijene, to istiskuje vremena i rada, ali velika prednost je znati općenite cijene, na primjer, 10 proizvoda koje čovjek najčešće kupuje. Na taj način će iskoristiti popuste i kupiti veću količinu proizvoda koje konstantno koristi. I tu dolazimo na broj 4...

4. Kupnja na veliko

Neke stvari je dobro kupovati na akcijama i to u velikim količinama:

  1. Namirnice koje nemaju rok trajanja ili imaju jako dugi rok trajanja: med, riža, alkoholni ocat, sol, gustin, šećer, alkoholna pića, instant kava, začini, sjemenke, suho voće, kava, tjestenina, konzervirana hrana
  2. Sredstva za čišćenje
  3. Papirnati asortiman: Toaletni papir, maramice, salvete
  4. Energija: LED žarulje, baterije
  5. Sredstva za osobnu higijenu: Četkice za zube, pasta za zube, dezodoransi, britvice, tamponi, ulošci, pjena za brijanje, sapuni, šamponi, gelovi za tuširanje, štapići za uši i sl.

5. Zamrzivač 

Zamrzivač je izvrsno ulaganje za svakoga. U njemu se može čuvati više vrsta hrane koje zamrzavanjem ne gube, ili gube jako malo, hranjivih stvari, a omogućavaju ljudima da kupuju hranu koju jedu u velikim količinama jer ju imaju gdje držati. Meso je u proteklih par godina jako poskupilo, a većina kućnih budžeta je ostala ista ili se smanjila. Kako si priuštiti ručak s finim komadom mesa, a da se ne potroši gomila novca? 

Tako što se meso kupuje na akcijama i onda zamrzava. U svakom katalogu je obično na prvoj stranici barem jedna akcija s mesom, iskoristite ju i kupite veće količine mesa koje ćete potom zamrznuti. Iskoristite zamrzivač, ne samo za meso, već i za svježe povrće, domaće njoke ili tjesteninu, a više o namirnicama i zamrzavanju saznajte u ovom člancima:

Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto

Zamrznuto pile i voće dobri su godinu dana, riba do 6 mjeseci

6. Par trikova za pametnu kupnju:

  • Odredite koliko ćete potrošiti i držite se toga.
  • Kupujte voće i povrće kojima je sad vrijeme sazrijevanja - sad su najjeftiniji.
  • Naime, u trgovinama je u visini očiju uglavnom uvijek postavljena roba koju trgovci najviše žele prodati. S obzirom na to da se takvi proizvodi nerijetko prodaju po znatno višim cijenama, obratite pozornost i na proizvode na višim i nižim policama u trgovini. 
  • Ovisno o vašim navikama planirajte vremenske termine kupovine. Umjesto da svaki dan posjećujete trgovine zbog nužnih namirnica, radije odite u nabavku jedanput na tjedan ili dvaput na mjesec
  • Veliki dio prehrambenih namirnica često završi u smeću jer zaboravimo da ih imamo te se pokvare. Kako bi maksimalno iskoristili kupljene namirnice, uvijek uzimajte proizvode koji se nalaze najdublje na polici (najudaljenije od ruba police) ili koji se nalaze na dnu naslaganih proizvoda - obično imaju najdulji rok trajanja, jer se roba u većini slučajeva slaže da je najbliže kupcu namirnica koja ima najkraći rok trajanja.
  • Prilikom svake planirane kupovine, ponesite sa sobom veću torbu ili košaru za namirnice. Tako ćete uštedjeti, ali i poštedjeti okoliš suvišnog otpada.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu