Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

6 vrsta obuće u kojoj ne biste smjeli voziti: Riskirate nesreću

6 vrsta obuće u kojoj ne biste smjeli voziti: Riskirate nesreću

Razne stvari ne bismo smjeli raditi dok vozimo. Ne smijemo telefonirati, jesti, šminkati se... Ali, često zaboravljamo da za sigurnu vožnju trebamo odabrati i prikladnu obuću

Kako bi smanjili šansu za brojne prometne nezgode, vozači trebaju pripaziti i na to kakvu obuću biraju za vožnju. Za sigurnu vožnju trebaju odabrati i prikladnu obuću, rekla je Laura Adams, analitičarka za sigurnost i obrazovanje na Driver’sEd.com.

Zato je važno znati koja obuća nije sigurna za vožnju.  Ovo je obuća koju bi trebali izbjegavati za vožnju.

1. Sandale/japanke

Dreamstime

Japanke su najopasnija obuća za vožnju. 

- Opasnost kod ovakve vrste obuće je da donji dio lako može zapeti ispod papučice ili može skliznuti sa stopala. A, to može biti jako opasno i nesigurno ako trebate stisnuti kočnicu ili gas kada vam se to dogodi - objašnjava Ronit Tehrani, jedan od vlasnika autoškole u Pennsylvaniji. 

Lutka kao ja: Za svako dijete da se može osjećati posebno
Lutka kao ja: Za svako dijete da se može osjećati posebno

Osim japanki, treba izbjegavati i sandale i ostalu obuću u kojima peta nije zatvorena.

2. Kućne papuče

Female legs in slippers

Kada trebate samo otići do najbliže trgovine, vjerojatno odlučite ostati u kućnim papučama, ali nemojte to raditi. Kućne papuče su jednako opasne kao i sandale jer nemaju zatvoreni gležanj i u bilo kojem trenutku mogu lako skliznuti sa stopala.

3. Cipele s platformom

Violet platform shoes

- Ravne cipele su sigurnije jer je stopalo bliže papučicama pa možete bolje stisnuti pedale i odrediti količinu pritiska. Ali, ako vozite s cipelama s debelom potplatom ili s platformama možete slučajno promašiti papučicu, stisnuti dvije odjednom ili stisnuti prejako ili preslabo - rekao je Adams.

4. Štikle

S obzirom da u njima nije lako ni hodati, onda ne bi trebalo biti čudno da one nisu idealne za vožnju. 

- Da biste imali kontrolu nad papučicama, vaša peta treba biti cijela na podu - kaže Adams. Kada nosite štikle, peta ima samo mali doticaj s dnom. One imaju i drugih nedostataka kao stavljanje stopala u neudoban i neprirodan položaj od onog na kojeg ste navikli.

22 super trika za kuhanje: Bit ćete brži, efikasniji i sretniji
22 super trika za kuhanje: Bit ćete brži, efikasniji i sretniji

- Osim toga, ako nosite štikle na špic, oblik i prednja strana takvih štikli otežavaju primjenu potrebne količine pritiska - rekao je Tehrani.

5. Nove cipele

Ovo može biti malo čudno, ali da bi izbjegli neugodna iznenađenja tijekom vožnje, morate znati kako se osjećate u obući koju nosite za vrijeme vožnje. 

Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja
Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja

- Tek kupljene cipele mogu biti jako neudobne ili mogu imati skliski potplat, a posljednja stvar koju želite je da vam cipela klizne s papučice - upozorio je Adams.

6. Bez cipela

Black and white barefoot male feet

Vjerojatno znate da vožnja bez obuće nije najsigurnija. Ako ste navikli voziti s cipelama, vožnja bez njih može biti jako strana, a to nije ono što želite osjetiti za vrijeme vožnje. 

- Ako vozite bez obuće puno teže vam je stisnuti papučicu nego kada vozite s cipelama. Bosonoga vožnja mogla bi utjecati na vrijeme kočenja i tako vas izložiti riziku - rekao je Adams. 

Savršeno skuhana riža: Tajna se krije u pravom omjeru vode
Savršeno skuhana riža: Tajna se krije u pravom omjeru vode

No Tehrani priznaje da je bosonoga vožnja bolja opcija od vožnje u navedenoj ili jako neudobnoj obući, jer omogućuje bolju kontrolu nad papučicama. Međutim, bolje je izbjegavati.

Kakvu obuću nositi?

Postoji nekoliko stvari na koje treba paziti. Stopalo treba biti zatvoreno, a peta treba biti cijelom površinom na podu. Puno je sigurnija ravna obuća i cipele s tanjim đonom. Dobra opcija su tenisice (udobne), balerinke ili mokasinke. Neke su cipele i posebno dizajnirane za vožnju. Adams i Tehrani savjetuju da u svom automobilu uvijek imate par udobnih cipela, koje su prilagođene za vožnju i da prije vožnje obavezno promijenite obuću. Obuću koju ste skinuli stavite na stražnje sjedalo ili u prtljažnik. Nikako ih ne ostavljajte pod vlastitim sjedištem jer će vam smetati za vrijeme vožnje, prenosi Reader's Digest.