Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

7 najčešćih zabluda oko beba: Poslije obroka mora podrignuti

7 najčešćih zabluda oko beba: Poslije obroka mora podrignuti
1

Roditelji često ne znaju što im je činiti kad su u pitanju zdravlje i njega bebe - liječnik tvrdi jedno, patronažna drugo, prijateljica treće, a bake i djedovi četvrto. Ovo su najčešće zablude...

1. Treba pričekati s kupanjem dok ne otpadne pupak

Netočno: Novorođenčad možete okupati, kupaju ih i u rodilištu iako im nije otpao pupčani batrljak. On će se sasušiti i bez vaše intervencije, jer je to prirodni put cijeljenja rane. Vaša jedina obveza je kontrolirati zacjeljivanje da ne bi došlo do infekcije. Ranicu prilikom kupanja možete zaštititi gazom.

POGLEDAJTE VIDEO (O novorođenčadi):

Pokretanje videa ...

2. Poslije sisanja dijete mora podrignuti

Djelomice točno: Poželjno je da dijete podrigne, ali ima djece kojima to ne ide lako. Roditelji, pokušavajući pomoći, previše drmusaju dijete i samo ga dodatno uznemire. Ako dijete ne podrigne nakon desetak minuta, a zaspalo je, pustite ga. 

Dreamstime

3. Uši se čiste štapićem 

Netočno: Uši možete očistiti i čistom pelenom, vaticom i gazom. Nakon kupanja vaticom pokupite vodu koja je iscurila iz uha. Štapićem se ne smije  ulaziti duboko u ušni kanal. Dovoljno je očistiti ono što iscuri. 

4. Kamilica pomaže kad su oči krmeljave

Djelomično točno: krmeljive oči najčešće su znak infekcije. Čaj od kamilice ima blagotvoran efekt, no također može izazvatri alergijsku reakciju. Potražite savjet liječnika jer je često potrebno napraviti bris oka da bi se točno utvrdilo koja je infekcija u pitanju.

5. Ako se bebi češće krati kosa, rast će gušća 

Netočno: Kosa raste iz korijena i njeno skraćivanje nema veze s gustoćom. Ona ovisi o raznim drugim faktorima i genima.

6. Bebi ne treba rezati nokte 

Netočno: Nokte treba skraćivati jednom tjedno tupim škaricama. Bebama su nokti mekani i lome se, ali ako se ne odrežu, može se ogrebati. 

Roditelji provedu čak 82 dana godišnje uspavljujući djecu...
Roditelji provedu čak 82 dana godišnje uspavljujući djecu...

7. Nekoliko kapi limunova soka prekida štucavicu 

Netočno: Štucavica se može prekinuti na razne načine, a nikako pomoću limuna koji se svrstava u potencijalne alergene i ne daje se djeci prije prvog rođendana. Ako beba još sisa, stavite je na prsa i prestat će. Ako ne sisa, ponudite joj malo toplog čaja ili joj promijenite položaj tijela i zagrijte trbuh. 

Pokretanje videa ...