Lifestyle

Komentari 0

9 ideja što izrađivati s djecom: Od leptira do suncokreta ljubavi

9 ideja što izrađivati s djecom: Od leptira do suncokreta ljubavi

Konačno je stiglo toplije vrijeme, a to znači i više boravka na svježem zraku. U predahu između igre i trčanja sa djecom možete realizirati i ovih devet sjajnih ideja koje će ih zabaviti

Ako ste među onima koji su jedva dočekali vedro nebo bez oblaka i obilje sunčanog vremena, onda ćete ga sigurno iskoristiti za boravak na svježem zraku i obiteljska druženja. No između trčanja i igre, zabavite se sa mališanima i pripremite vesele ručne radove koji će vas podsjećati na lijepe zajedničke trenutke.

POGLEDAJTE VIDEO: Tetris proslavio 35. rođendan

Parents donosi devet ideja koje će vas zaokupiti i razveseliti vaše najmlađe.

1. Cvjetni leptiri

Na deblji papir ili papirnati tanjur nacrtajte krila leptira i potom ih izrežite. Presavinite na pola i zarežite na dva mjesta kako biste stvorili prostor gdje će mališani gurnuti prstić. Potom na krila zalijepite lišće, grančice, travu, peteljke ili latice cvijeća kako biste ih ukrasili i vaš leptir spreman je za prvi let.

2. Križić - kružić

Uzmite staru zavjesu za tuš i prelijepite je trakom formirajući kvadratna polja za križić - kružić. Potom uzmite četiri frizbija ili težih plastičnih tanjura te ljepljivom trakom na njima označite križić, a na sljedeća četiri frizbija ili tanjura označite kružić. Zavjesu sa označenim poljima položite na livadu, dvorište ili cestu i odredite odakle je linija za bacanje. Mališani će potom označenim frizbijima pokušavati pogoditi polje koje su zamislili kako bi dobili tri pogotka u nizu. Ako frizbi sleti dalje od ploče ili na polje koje je već zauzeto, imate pravo ponovo bacati. Pobjednik je onaj tko prvi uspije svojim frizbijima ostvariti niz od tri susjedna polja.

3. Meta

Na staroj tkanini oblikujte nekoliko kružnica i pričvrstite ih koncem tako da formiraju metu. Sva polje donosi bodove, a pobjednik je onaj tko loptom prvi pogodi središnje polje.

4. Zvončići

Uzmite pet praznih konzervi. Uklonite im poklopac i naljepnice te ih dobro operite i osušite. Birajte limene različite veličine koje možete staviti jednu u drugu. Čekićem i čavlom na dnu svake limenke probušite rupu. Potom različitim bojama pobojajte limenke izvana. Kad se osuše, složite ih jednu ispod druge počevši od najveće, uzmite špagu ili čvršći konac te izmjerite koliko vam treba. Računajte da vam je potrebna visina jedne limenke i još nekoliko centimetara. Uzmite najveću limenku i kroz sredinu provucite špagu.

Na vrhu napravite veliki čvor kroz koji ćete provući drveni ili metalni prsten koji će poslužiti kao kukica. Držeći dno špage polako otpuštajte dok ne vidite na kojoj duljini želite da limenka bude te zavežite čvor. Potom provucite špagu kroz drugu limenku do čvora i ponovite postupak dok ne dođete do posljednje limenke. Važno je da se limenke ipak međusobno malo dodiruju kako bi zveckale dok vise.

Fotolia

5. Suncokreti ljubavi

Darujte jedni drugima poruke ljubavi iz kojih može niknuti pravo cvijeće jer ćete ih oplemeniti sjemenkama. Od tvrđeg papira oblikujte čestitku, a kolaž papir birajte za dekoraciju. Od smeđeg papira izrežite četiri jednaka prstena kao sredinu cvijeta, a za svaki cvijet 10 latica u žutoj boji. Na celofan stavite manju količinu sjemenki i zalijepite za podlogu, a potom oko toga prelijepite smeđu kružnicu. Za prsten zalijepite latice, a potom na drugi prsten ispišite poruke koje želite i prelijepite preko latica tako da oblikuje cvijet.

6. Leptir na papiru

Za početak, djetetu ponudite čisti papir i boje neka šara koliko želi. Kad se umjetničko djelo osuši, presavinite na pola i iscrtajte rubove dječjih dlanova na papiru te izrežite taj oblik i dobili ste predivnog leptira.

7.  Umjetnost žicom

Za početak na papiru nacrtajte željeni lik, ali pritom je važno da ne podižete vrh olovke nego sve nacrtate u jednoj liniji. To jamči da ćete i svoj lik moći izraditi od žice.  Kad vam je to pošlo za rukom, prateći crtani predložak istim linijama savijajte i mekanu žicu, a na sredini ostavite dio žice kako biste je mogli utaknuti u pluto ili stiropor.

8. Rast lukovica

Uzmite dvije drvene pločice i prenesite mjere sa ravnala označavajući svaki centimetar drugom bojom. Potom u prozirne čaše stavite vodu i u svaku čašu stavite lukovicu, bez obzira je li riječ o povrću ili cvijeću. Uz čašu prislonite pločice sa mjerama i svakog dana pratite napredovanje i rast vaše nove biljčice.

9. Ogrlica od grančica

Dugačku i savitljivu grančicu pobojajte akrilnom bojom i osušite. Oko grančice omotajte zubni konac i na svakom kraju napravite čvor. Dodajte i druge boje ili nanižite perlice. Na krajeve oko zubnog konca čvrsto zavežite tanke ukrasne trake koje će poslužiti umjesto kopče.

 

Najčitaniji članci