Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ako dijete ne želi jesti povrće, servirajte ga drugačije

Ako dijete ne želi jesti povrće, servirajte ga na drugačiji način

Jedna je mama oduševila roditelje na Facebooku receptom kojim je navela sina da pojede povrće koje inače ne voli, pa su se na to nadovezali i ostali - evo ideja

VIDEO

Jedna je Australka podijelila na Facebooku fotografiju genijalnog obroka koji priprema za dijete, kako bi osigurala da pojede sve povrće. Kaže da je sve što treba napraviti - pomiješati ga s hranom koju voli i napraviti od toga povrtne pljeskavice.  

Pogledajte video: Tri generacije kuhara u Vranjicu

Pokretanje videa...

Obitelj Mandić - tri generacije kuhara 01:41

Rješenju se dosjetila dok se jednu nedjelju na večer natezala sa sinom oko toga da pojede ono što je naumila. Jednostavno je odlučila nasjeckati mrkvu, brokulu i špinat, koje je kombinirala s pireom od krumpira, slatkim krumpirom, prezlom i jajetom. Od toga je napravila 'veggie' pljeskavice, koje je prepržila u fritezi, na 180 stupnjeva na 15 minuta i mališan je jednostavno - navalio.

Fotolia

Nakon što je objavila recept, još su neki roditelji odlučili isprobati kako djeluje, nadajući se da će se tako riješiti problema oko toga da i njihovi nešto stariji klinci pojedu povrće koje je na tanjuru. 

- Djeca su nekad stvarno smiješna. Moji dečki nisu htjeli jesti rižole (paštete umotane u tijesto ili krušne mrvice i pečene na ulju), sve dok im nisam rekla da su to svemirske kugle. Nakon toga su doslovno nestale - napisala je u komentarima jedna mama, dok je bilo mnogo onih koji su zahvalili na receptu, u nadi da će i njima pomoći. 

Veliki vodič za domaćice: Kako sušiti voće, povrće, gljive, umak
Veliki vodič za domaćice: Kako sušiti voće, povrće, gljive, umak

Podaci iz studije Sveučilišta Deakin, koja je provedena 2017. godine pokazali su da na djecu uvelike utječe način na koji im poslužite hranu. Istraživači iz Centra koji se bavi istraživanjem senzornih znanosti testirali su tu teoriju na kontrolnoj skupini od 72 djece u osnovnoj školi. 

Young boy eating carrot stick in living room smiling

Svako dijete je jedan dan dobilo dobilo kutiju oguljene mrkve od 500 grama, drugi dan isto toliko mrkve narezane na kockice, te 10 minuta da pojedu svoj povrtni obrok, nakon čega su istraživači provjerili koliko su pojeli. Zanimljivo je da se mrkva koja je poslužena kao cijela pokazala zanimljivijim odabirom, te su djeca pojela više mrkve na taj način, kaže  dr. Gie Liem, viši predavač sa Sveučilišta Deakin.

Najčešće pogreške kod guljenja i usitnjavanja voća i povrća
Najčešće pogreške kod guljenja i usitnjavanja voća i povrća

- U prosjeku, ta su djeca pojela osam do deset posto više mrkve nego kad je ona bila nasjeckana na kockice. A to je i roditeljima lakše, jer ju ne moraju sjeckati, nego dati djetetu da ju grize pomalo - pojašnjava. Studija podupire i prethodna istraživanja koja sugeriraju da što više imate na tanjuru, to više želite jesti. Moglo bi se reći da je riječ o pristranosti prema mjeri za koju im netko kaže da bi trebali pojesti. 

Kruh od tikvica: Zdrava i ukusna poslastica oduševit će ukućane
Kruh od tikvica: Zdrava i ukusna poslastica oduševit će ukućane

- U ovom su slučaju djeca jela jednu cijelu mrkvu, dakle jednu jedinicu. Pokazalo se da će dijete kad započne jesti mrkvu tu jednu mrkvu uglavnom i pojesti - kaže dr. Liem. Ne samo da se to može koristiti da biste dijete naveli da pojede više povrća, nego se obrnuta taktika može primijeniti na manje zdravu hranu. 

- Na primjer, rezanje kockice čokolade na manje komade smanjuje potrošnju čokolade - zaključuje, prenosi Daily Mail.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje