Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Ako niste iskusili jednu od ovih stvari u vezi ne zavaravajte se, to još nije prava ljubav

Ako niste iskusili jednu od ovih stvari u vezi ne zavaravajte se, to još nije prava ljubav
3

Iako je istina da ćemo se vjerojatnije zaljubiti u one koji su nam fizički privlačni, čini se da seks igra vrlo malu ulogu u zaljubljivanju. Iako želite imati seks, imate daleko dublju žudnju za emocionalnim sjedinjenjem

VIDEO

Romantična ljubav izaziva valove euforije i muke, prkoseći svakom razumu i logici. Ona se obično manifestira upravo u trenutku kada je ne tražimo.

Ipak, poput mnogih drugih elemenata svemira koji su se nekoć činili nasumičnim i tajanstvenima, znanost nam je nedavno dala veliki uvid u faze ljubavi koje prolazimo tijekom procesa zaljubljivanja u nekoga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prvi poljubac 01:09

Evo sedam faza ljubavi koje ćete vjerojatno doživjeti dok se zaljubljujete u nekoga:

1. Početak

Početak je trenutak u kojem određena osoba počinje poprimati potpuno novo značenje u vašem životu. To može biti netko koga poznajete godinama ili netko koga ste upoznali prije samo nekoliko sati. U svakom slučaju, počinjete se pozorno fokusirati na nju. Ovo bi bila prva faza u procesu zaljubljivanja. 

Nikada nemojte ući u vezu s muškarcem koji radi ove stvari
Nikada nemojte ući u vezu s muškarcem koji radi ove stvari

2. Nametljivo razmišljanje

Sljedeća faza nastupa kada misli o ljubavi počnu ulaziti u um. Ponavljate isječke razgovora, prisjećate se što su točno imali na sebi jedne večeri ili s nježnošću razmišljate o njihovom osmijehu. Pitate se primjerice što bi mislili o knjizi koju čitate ili koji bi mogao biti njihov savjet o vašem problemu sa šefom.

Svaki susret s voljenom osobom, planiran ili slučajan, postaje 'težak' događaj vrijedan stalnog osvrta. U početku te nametljive misli dolaze samo povremeno. Međutim, kako idete dalje u ovu fazu, one postaju opsesivne.

Zapravo, obično se provede 85 do 100 posto vremena misleći na one u koje se zaljubljujete. U većini slučajeva stvarni život teče normalno, a misli čine ugodnu pozadinu svakodnevnim životnim zadacima. Ponekad, u ovoj fazi možete postati rastreseni i imati problema s fokusiranjem na posao ili školu. 

3. Kristalizacija

Za zaljubljene se ponekad kaže da idealiziraju voljenog pojedinca, ali znanost pokazuje da je to netočno. Umjesto toga, treća faza zaljubljivanja poznata je kao kristalizacija. Tada počinjete razvijati jasnu sliku ne samo njihovih prednosti, već i mana. Umjesto eterične figure, voljeni postaje cjelovita, stvarna osoba u vašem umu. Ipak, unatoč tome što im znate mane, postoji tendencija da ih se odbaci ili ih čak promatrate kao šarmantne čudake. 

Suprugama su jako potrebne ove 3 stvari, ali to neće priznati
Suprugama su jako potrebne ove 3 stvari, ali to neće priznati

4. Žudnja, nada i neizvjesnost

Žudnja, nada i neizvjesnost idu ruku pod ruku s kristalizacijom. Sada kada imate jasnu sliku o tome tko je voljeni, obuzima vas želja za vezom. Sve što se događa između vas postaje prepuno emocionalnog značenja - najmanja pozitivna uvertira postaje dokaz da vam je ljubav uzvraćena, dok najmanji otpor postaje razlog za očaj. Strah od odvajanja i odlučnost da prevladate sve prepreke dio su ove faze. 

5. Hipomanija

U nekom trenutku vjerojatno ćete početi osjećati ono što znanstvenici nazivaju hipomanijom. Ovo je nalet energije zbog kojeg se osjećate kao da vam treba malo hrane ili sna. Međutim, također ima tendenciju da se pojavi u živčanim reakcijama kao što su crvenilo, drhtanje, fizička nespretnost, mucanje, znojenje i ubrzano ili lupanje srca.

6. Ljubomora i intenzivna motivacija

Oni koji su napredovali na putu zaljubljivanja imaju tendenciju da iskuse jaku motivaciju da osvoje svoju ljubav. Iracionalna ljubomora i ponašanje - poznato kao 'čuvanje partnera' i osmišljeno da upozori druge potencijalne partnere da se udalje od vaše voljene osobe - uobičajeni su tijekom ove faze. Strah od odbijanja i neodoljiv osjećaj čežnje također se pojavljuju u ovom trenutku.

7. Bespomoćnost

U jednom će trenutku intenzivni osjećaji vjerojatno ustupiti mjesto osjećaju bespomoćnosti. Možda ćete se u početku osjećati malodušno, ali kako opsesivnost počne popuštati, mogli biste se zapitati zašto ste se ikada ponašali tako iracionalno. U ovom trenutku možda još uvijek jako želite vezu, ali počinjete se pomirivati s idejom da što će biti, bit će. Pragmatizam i logika postupno preuzimaju uzde. 

Evo kako navesti nekog tko vam je privlačan da se zaljubi u vas
Evo kako navesti nekog tko vam je privlačan da se zaljubi u vas

Uloga koju privlačnost igra kako se ljubav razvija

Zanimljivo, iako je istina da ćemo se vjerojatnije zaljubiti u one koje smatramo fizički privlačnima, čini se da seks igra vrlo malu ulogu u zaljubljivanju. Iako je istina da želite imati seks sa svojim voljenim, imate daleko dublju žudnju za emocionalnim sjedinjenjem. Zvanje, pisanje i zajedničko druženje su na vrhu liste želja, donosi YourTango.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju