Lifestyle

Komentari 0

Alternative koži uključuju materijale od gljivica i kvasca

Alternative koži uključuju materijale od gljivica i kvasca

Umjetna koža materijal je budućnosti, a na njemu radi niz laboratorija koji žele kreirati tekstil na biljnoj bazi, što se sviđa i velikim brendovima koji su odlučili maknuti pravu kožu iz svojih kolekcija

Mylo, jedna od najperspektivnijih laboratorijski uzgajanih koža koja se pojavila na tržištu, proizvodi se uzgojem stanica gljivica.

- Kada dodirnete naš materijal, imate isti osjećaj kao kad dodirnete prirodnu kožu – istaknuo je Jamie Bainbridge, potpredsjednik Bolt Threads kompanije koja je razvila Mylo, za Vogue.

POGLEDAJTE VIDEO: Mala Erna (8), kći dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik, osmislila je eko kolekciju odjeće za svoje lutkice

U igri je i kompanija Modern Meadow, koja je kreirala materijal čiji proizvodni proces uključuje fermentaciju kvasca za rast kolagena, glavnog proteina u koži. No, sada tvrtka koristi proteine biljnog podrijetla, slične kolagenu, kako bi stvorila svoju prvu kožnu alternativu koja uskoro stiže na tržište.

- Radi se o korištenju gradivnih elemenata prirode za izradu materijala te istovremeno razvoju novih funkcionalnosti i svojstava – objasnio je Andras Forgacs, direktor kompanije.

Već neko vrijeme postoje i biljne alternative koži kao što su Piñatex i koža od ananasa.

Sada kada tehnologije postoje, cilj je povećati proizvodnju kože uzgojene u laboratoriju. Mylo je već dobio podršku brendova kao što su Stella McCartney, Adidas i Lululemon te luksuzna kompanija Kering.

Najčitaniji članci