Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Alternative šećeru: Stevia poboljšava rad štitnjače i organizma

Alternative šećeru: Stevia poboljšava rad štitnjače i organizma

Šećer je toliki rizik za ljudsko zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu supstancu, poput alkohola ili droge tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija. Ove zdrave opcije će vas oduševiti

VIDEO

I većina drugih stručnjaka savjetuje da izbjegavate šećer i slatkiše u velikom luku jer je dokazano da njihovo učestalo konzumiranje može dovesti do oštećenja jetre, a sigurno je i da, kažu znanstvenici iz San Francisca, povećava rizik od malignih oboljenja, dijabetesa te srčanih bolesti. Uz to, remeti i rad hormonalnog sustava te potiče pretilost. 

Iako je dobro poznato da imamo urođenu sklonost ka slatkoj hrani još od najranijih dana života, borba protiv neodoljive želje za slatkim zalogajima zato nije nimalo laka te zahtijeva motivaciju i disciplinu, ali je uz malo planiranja i popis namirnica kojima možete zamijeniti korištenje šećera zadatak znatno lakši.

Smanjivanje unosa

- Potpuno izbacivanje šećera iz prehrane najbolji je način borbe protiv ovisnosti o šećeru, no u većini slučajeva teško provediv cilj. Najbolji put do života bez šećernih poslastica je postupno smanjivanje njihova unosa kako bi se osigurala psihička i fizička prilagodba organizma na život bez tog ‘sedativa’.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Thinkstock

Jedan od učinkovitih načina je i pronalazak alternativa običnom šećeru. Primjerice, med, javorov i agavin sirup su prirodna sladila koja, iako sačinjena od jednostavnih šećera, ipak nude neke nutritivne prednosti - govori nutricionistica Sandra Krstev Barač. 

Med je dostupan u mnogo različitih sorti, od kojih svaka sorta ima jedinstven okus temeljen na izvoru nektara. Med, osobito oni tamnije vrste, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, kao i jaka antibakterijska svojstva. 

Med tijelo lako koristi

Budući da ga tijelo može lako iskoristiti, neka istraživanja su pokazala da med poboljšava aktivnost u odnosu na ostale ugljikohidrate. Javorov sirup je napravljen od soka javorova stabla i nalik je na gustu, žućkastu tekućinu koja nije samo slatka, nego je puna kalcija, kalija, mangana, fosfora, magnezija i željeza, kao i vitaminima B2, B5, B6, niacinom, biotinom i folnom kiselinom.

Fotolia

Javorov sirup čini 70 posto šećera i sadrži oko 50 kalorija po žlici - manje od kukuruznog sirupa koji sadrži 60 kalorija po žlici. Kako biste povećali unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa B, prije nego za laganiju A vrstu koja se obično koristi kao preljev za palačinke. Možete kupiti i javorov šećer koji se formira kad tekućina u javorovu sirupu ispari.

Dobiven iz - kaktusa

Agavin sirup je još jedan prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu “medena vodica” jer ima blagi okus i svijetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je i slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda.

Agavin sirup ima neobično niski glikemijski indeks i praktički ne utječe na razinu šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer.

Stevija je pak ekstrakt lišća biljke iz porodice Stevia i slovi za najbolju alternativu bijelom šećeru. Dokazano je da poboljšava rad štitnjače i cijelog organizma. Kod kuhanja je potrebna vrlo mala količina – od 1/4 do 1/32 količine šećera (ovisi o vrsti). 

Namirnice koje odlično zamjenjuju šećer

  • Med je izvrsna zamjena za šećer u svim receptima. Ako u receptu stoji da treba upotrijebiti žlicu šećera, bit će dovoljno pola ili tri četvrtine žlice meda. Za svaku zamijenjenu žlicu smanjite tekućinu za četvrtinu žlice.
  • Javorov sirup odlično pristaje u kolače i pite, slatke kaše, kremaste deserte te kao preljev za palačinke i voće. Pritom se u receptu šalica šećera zamjenjuje s 2/3 do 3/4 šalice javorova sirupa, uz oduzimanje tekućine.
  • Agavin sirup sadrži 70 posto fruktoze i 20 posto glukoze, a to ovom sladilu osigurava izrazito sladak okus i niži glikemijski indeks. Odlično pristaje u razne napitke te kremaste deserte, pudinge i kaše. 
  • Stevija ne sadrži kalorije, ali pripazite da u omiljenu slasticu dodate tek male količine jer je od 300 do 400 puta slađa od konzumnog šećera. Stevija ima lagano gorki okus, zbog čega je neki baš pretjerano ne vole.
  • Voćni pire od banana i jabuka može zadovoljiti želju za slatkim, a istodobno osigurati mnoštvo vlakana, vitamina i minerala. Pire nakon miksanja odmah upotrijebite u kolačima kako ne bi izgubio svojstva.

Kokosov šećer

Proizveden od soka kokosova cvijeta, kokosov šećer stekao je mnogo pozornosti proteklih godina zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koja pokazuju da bi mogao imati manji glikemijski indeks u odnosu na rafinirani šećer, te sprečavajući odstupanja u razini šećera u krvi koja mogu ugroziti savladavanje dijabetesa i igrati ključnu ulogu u kontroli težine. Ovaj šećer sadrži nutrijente kao što su željezo, cink, kalcij i kalij.

Šećer od datulja

Dok se kokosov šećer dobiva iz soka, šećer od datulje dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer ustvari je plod koji je prvo osušen, a zatim i sameljen.

24junior

To bi značilo da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente, poput vitamina B6, željeza i magnezija. Iako se zbog toga ne otapa dobro u tekućinama kao što su kava ili čaj, odličan je kao dodatak drugoj hrani i zamjena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u receptima. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise