Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Američka i engleska brašna: Sve što trebate znati o njima i kako ih možete zamijeniti u receptu

Američka i engleska brašna: Sve što trebate znati o njima i kako ih možete zamijeniti u receptu

U nekim receptima pekari i slastičari znaju dio ili čak svu količinu pšeničnog brašna zamijeniti rižom, kukuruznim brašnom, brašnom od kestena... Na taj način dobivaju bogatstvo različitih tekstura i okusa

VIDEO

Brašno se obično dobiva od mljevene pšenice, kukuruza, raži, ječma, riže... Glavni je sastojak kruha kao i jedan je od najčešćih sastojaka u kuhinjama diljem svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO Kako se priprema kruh bez kvasca:

Pokretanje videa...

00:43

Ako volite kuhati i rado istražujete recepte na internetu, vjerojatno ste se susreli s onima napisanima na engleskom jeziku u kojima se spominjalo nekakvo brašno, ali niste mogli sa sigurnošću reći o kakvoj vrsti se radi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

All-purpose flour ili plain flour - obično brašno

To je bijelo brašno, inače poznato kao obično ili višenamjensko. Dobiva se od zrna pšenice iz kojih je uklonjena većina mekinja i pšeničnih klica. Obično se radi o mljevenoj tvrdoj crvenoj pšenici ili mješavini oštrog i mekog brašna u omjeru 80:20 - u 100 grama brašna se nalazi 80 g oštrog i 20 g glatkog.

Ovo brašno ima široki raspon upotrebe, a uglavnom se koristi za lisnato i prhko tijesto te kolače i kekse. Iako, od njega ljudi prave i kruh, tijesto za pizzu... Kad se upotrebljava u kolačima, tad se kombinira se s nekim agensom za podizanje poput praška za pecivo ili sode bikarbone. 

Recept za domaće lisnato tijesto i ideje što s njim napraviti - od kolača do laganih glavnih jela
Recept za domaće lisnato tijesto i ideje što s njim napraviti - od kolača do laganih glavnih jela

Koristi se i u pripremi 'brzog' kruha poput onoga koji se priprema sa sodom bikarbonom i gušće je teksture - u našim krajevima takav kruh zovemo pogačom. Također, kuhari njime uglavnom zgušnjavaju umake.

Ova vrsta brašna se obično umjetno izbjeljuje, ali postoji i vrsta koja nije prošla izbjeljivanje i prljavo je bijele boje.

Self-raising flour - samodizajuće brašno

Da biste kod kuće napravili samodizajuće brašno sve što trebate napraviti je pomiješati svakih 100 g običnog brašna s jednom žličicom praška za pecivo i dobro promiješati. Ako vam u receptu piše da se neki kolač ili kruh pripremaju sa 'self-raising' brašnom, tad ga svakako koristite želite li da vam ono što pripremate ispadne savršeno.

Neki pekari i slastičari znaju u takvo brašno dodati još malo nekog sredstva za podizanje tijesta, poput soda bikarbone, jer to daje svjetliju teksturu ili lakoću - na primjer, ako je neko tijesto po receptu teže teksture, tijekom pripreme se u samodizajuće brašno umiješa i malo soda bikarbone.

'Mačje oči' - rolada s bananama koju rado pojedu i veliki i mali
'Mačje oči' - rolada s bananama koju rado pojedu i veliki i mali

Wholemeal ili wholewheat flour - integralno brašno

Ovakvo brašno je izrađeno od cijelog zrna pšenice. Kod usitnjavanja tijekom proizvodnje pšenične klice se odvajaju od bijelog dijela zrna i vraćaju se u bijelo brašno na kraju procesa mljevenja. Integralno brašno daje teže rezultate (težu teksturu) od bijelog, pa se često koristi u kombinaciji s običnim bijelim brašnom.

Strong flour - jako brašno

U receptima zna pisati i 'Strong white bread flour' (jako brašno za bijeli kruh), a radi se o brašnu koje se izrađuje od ‘tvrde’ sorte pšenice i sadrži puno glutena. Upravo ta činjenica ga čini idealnim za izradu kruha gdje se tijesto mora dosta raširiti i dobro dignuti kako bi se dobio kruh lagane teksture. Ovo brašno nikako nije pogodno u receptima za kolače. 

Jako brašno uglavnom treba dobro umijesiti, a zatim opuštati kroz faze ‘dizanja’ ili ‘stajanja’ kako bi se gluten opustio i time povećala rastezljivost tijesta.

‘00’ flour 

To je mljeveno pšenično brašno koje izgleda poput običnog brašna, ali je posebne sorte i savršeno je za izradu nježne tjestenine ili rezanaca. Neki pekari ga rado upotrebljavaju za izradu pizze. 

Pšenično brašno može se zamijeniti nekim drugim

U nekim receptima za kolače pekari i slastičari znaju dio i čak svu količinu pšeničnog brašna zamijeniti rižom, kukuruznim brašnom, brašnom od kestena, mljevenim bademima, palentom ili nekom drugom vrstom brašna koja nije dobivena od pšenice. Na taj način dobivaju bogatstvo različitih tekstura i okusa.

Ipak, ako ste početnici u pripremi slastica, pripazite na temperaturu i vrijeme pečenja takvih kolača jer promjenom sastojaka se mijenja i način pečenja pa radije za početak potražite već gotove recepte u kojima je pšenično brašno zamijenjeno nekim drugim, prenosi bbcgoodfood.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru