Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Američki psiholog: Sva djeca se dijele na maslačke i orhideje

Dijametralno suprotno od maslačaka nalaze se djeca koja su orhideje, a u dječjoj populaciji čine jednu petinu. Oni su hipersenzibilni i češće obolijevaju od raznih psihičkih bolesti

Foto: Dreamstime
13 komentara

Profesor pedijatrije i psihijatrije na Kalifornijskom sveučilištu dr. Thomas Boyce je nedavno predstavio podjelu djece: prema njemu većinu djece čine maslačci, a svako peto dijete je rjeđa orhideja.

Je li neko dijete maslačak ili orhideja prema Boyceu odlučuje njegov doživljaj društva i ponašanje u istom. 

HOKEJ OD ČETVRTE Razvoj motorike: Djeca sport ne trebaju birati prije 8. godine

Većinu je djece svrstao pod maslačke jer se, kako kaže, 'dobro nose s izazovima, te imaju sposobnosti s kojima će se uspjeti izboriti za ono što žele u skoro svakom okruženju, obiteljskom i školskom'.

Foto: Dreamstime

Dijametralno suprotno od njih su djeca orhideje koja u dječjoj populaciji čine jednu petinu. Oni su izrazito osjetljivi na okolinu, može se reći i da su hipersenzibilni, te imaju veće tendencije da nekad u životu obole od neke psihičke ili mentalne bolesti odnosno poremećaja. Obično su sramežljivi, često su i tužni ili zamišljeni, te nisu niti malo imuni na tuđe postupke koji im često uzrokuju stres.

U Boyceovoj knjizi 'Orhideje i maslačci' koja izlazi krajem siječnja, ovaj autor predavač i doktor psihologije i pedijatrije donosi niz savjeta za roditelje, te objašnjava koje metode odgoja će naići na plodno tlo kod jedne, a koje kod druge vrste djece. A vidljiv je i njegov stav da se te dvije 'vrste' treba i odgajati na drugačije načine. 

Foto: Dreamstime

- Većina djece spada pod maslačke što znači da će, kao biljka, uspijevati gotovo 'gdje god ih posadite' - rekao je Boyce i dodao:

- Postoje i drugi koji, kao orhideje lako počinju venuti ako nemaju dovoljno pažnje, ljubavi i podrške. A ponekad, također kao orhideje, ako naiđu na onoga tko ih razumije, postaju svjesni svoje rijetke ljepote. 

'TRINEJDŽERI' Imajte strpljenja: Ponašaju se kao tinejdžeri već s 3 godine

Ovom je temom dr. Boyce, kako je sam ispričao, postao zaokupljen nakon odrastanja sa sestrom Mary koja se kasnije jako mučila normalno funkcionirati u 'svijetu odraslih', pa se na kraju ubila u 52. godini života. Iako je njegovo djetinjstvo prolazilo slično kao sestrino, a oboje su bili pametna djeca rođena i odrasla u srednjoj klasi u Kaliforniji, njegov je odrasli život do sada bio više nego uspješan dok je ona, kako je sam ispričao, ubrzo nakon tinejdžerskih godina 'zapala u psihozu i očaj'.

OVO SU NAJSEKSI ZNAKOVI ZODIJAKA: Mračnim Škorpionima nitko ne može odoljeti, ali oni nisu jedini

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message