Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Razvoj motorike: Djeca sport ne trebaju birati prije 8. godine

Razvoj motorike: Djeca sport ne trebaju birati prije 8. godine

ŠTO ODABRATI? Judo, atletika i gimnastika su bazni sportovi. Na gimnastiku djeca mogu krenuti već s tri godine, a i s plivanjem već u dobi od 5 do 6 godina

VIDEO

Osim što je važan za fizički i psihički razvoj djeteta, sport je i način života, a djeca kroz bavljenje sportom od najranije dobi razvijaju samostalnost, odgovornost i koncentraciju.

Prvi izbor većini roditelja je univerzalna sportska škola, a stručnjaci se slažu da je to pravilno. U njima djeca već s dvije do tri godine prolaze kroz sportski program kojim se razvijaju osnovne motoričke sposobnosti te se upoznaju s više sportova odjednom.

- Djeca kroz igru i zabavu sama shvate što im se od sportova najviše sviđa. Pri tome već u predškolskoj dobi razvijaju spretnost i koordinaciju - pojašnjava voditelj Malih sportaša Trpimir Petrač.

Imajte strpljenja: Ponašaju se kao tinejdžeri već s 3 godine
Imajte strpljenja: Ponašaju se kao tinejdžeri već s 3 godine

Važno je znati, dodaje, da usmjerenje ne treba doći sve do osme ili devete godine, kad dijete i fizički i mentalno postane spremno.

- Trogodišnjaci treniraju maksimalno pola sata, i to jednostavne poligone s preprekama koji služe razvijanju osnovnih oblika kretanja - hodanje, trčanje, skakanje, penjanje, puzanje, provlačenje, bacanje - kaže Tonči Radišić, prof. tjelesne kulture i voditelj sportske škole “Volim se gibat, gibat”.

Slaže se i prof. kineziologije Dalibor Mayer iz Univerzalne sportske škole Olimpić koji kaže kako su predškolcima dosadni ponavljajući treninzi. Problem nastane i kad se sa 7 ili 8 godina uključe u nogomet ili košarku, a da nisu prije pravilno savladali osnovne motoričke kretnje, pa se dogodi da zaostaju za vršnjacima.

Vozač školskog busa svakom djetetu s rute kupio božićni dar
Vozač školskog busa svakom djetetu s rute kupio božićni dar

Judo, atletika i gimnastika su bazni sportovi. Na gimnastiku djeca mogu krenuti već s tri godine, a i s plivanjem već u dobi od 5 do 6 godina. Osim koordinacije, brzine, fleksibilnosti i snage, razvija se i osjećaj za ritam kako bi kasnije lakše svladali tehnike sporta.

- Da bi se u fazi naglog rasta izbjegao deformitet kralježnice, dijete se treba baviti aktivnošću koja razvija muskulaturu, poput plivanja. U različitim stilovima plivanja sudjeluje oko 95% mišića i svi se pokreću snagom vlastitog tijela - pojašnjava prof. Radišić.

Od šeste do devete godine djeca su spremnija na organiziranu aktivnost, a stručnjaci preporučuju nekontaktne sportove, poput tenisa ili skijanja. Oko 9. godine dobri su karate ili taekwondo jer razvijaju ravnotežu, gipkost i koordinaciju. Od desete godine preporučuje se početi s košarkom, odbojkom ili rukometom.

- Za veslanje su potrebni visina, izdržljivost i stupanj zrelosti pa se ne preporučuju prije 12. godine. Stalno se ponavlja isti pokret pa treba sačekati da kosti, mišići i zglobovi dovoljno sazru da podnesu opterećenje - kaže Radišić.

Ulje kanabisa spasilo curicu (9) od užasnih epileptičkih napada
Ulje kanabisa spasilo curicu (9) od užasnih epileptičkih napada

Atletske bacačke discipline, vaterpolo, dizanje utega, boks i skijaško trčanje, također su za stariju djecu.

- Važno je napomenuti i da djeca u teretanu ne bi trebala ići prije 16. godine, a i tad trebaju vježbati samo s vlastitom težinom, bez dodatnih opterećenja - kaže Mayer.

Hokej od četvrte

Za djecu koja pate od astme ili alergije idealni su klizanje i hokej, a može se početi već s 4 godine. KHL Mladost nudi besplatnih mjesec dana škole klizanja, a za sve informacije možete se javiti na broj 0914505656.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu