Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Imajte strpljenja: Ponašaju se kao tinejdžeri već s 3 godine

Dosljednost i strpljivost su ključ. Ne uzimajte k srcu ponašanje trogodišnjaka, Djeca se ne znaju nositi s brojnim promjenama koje im se događaju pa im pomozite primjerom umjesto kaznama

Foto: Dreamstime
0 komentara

“Nisam ja, ti si u kazni!”, “Pusti me, mogu sam!”... Ovakve i slične izjave vjerojatno možete čuti od svojeg trogodišnjaka.

U treptaju oka malo dijete može se pretvoriti iz slatkog i nježnog bića u eksplozivnog i tvrdoglavog tinejdžera. Prvo pravilo je shvatiti da je važnije 'trinejdžerima' primjerom pokazati dobro ponašanje nego istog trenutka zaustaviti loše. Trogodišnjaci prolaze kroz goleme promjene pa je psihoterapeutkinja Ilene S. Cohen objasnila zašto se često ponašaju kao tinejdžeri.

1. Uče kako se nositi sa svojim emocijama - Oko treće godine djeca počinju razumjeti svoje emocije. Možda počinju prepoznavati riječi s osjećajima. Međutim, još nisu razvojno spremni kontrolirati ih. Ako misle da je nešto zabavno, smijat će se nekontrolirano. Ako su tužni, plaču neutješno. Njihove emocije su intenzivne i često se čine pretjerane, ali pokušajte biti strpljivi i razumjeti da u ovoj dobi djeca nemaju kapacitet da ispravno kontroliraju svoje emocije.

MOBITELOM POZVALA POMOĆ Djevojčica (2) je spasila majku: Ona je moja malena junakinja!

2. Žele trenutačno zadovoljstvo - Trogodišnjaci nemaju impulzivnu kontrolu. Ako osjećaju potrebu da nešto učine, reagirat će odmah bez razmišljanja. Primjerice, dijete će možda uzeti čokoladicu iz torbe čak i nakon “ne” ili će gurnuti drugo dijete kad se naljuti. Odgađanje trenutačnog zadovoljstva se uči i nije nešto što bi trogodišnjaci mogli razumjeti.

3. Uče riješiti konflikt - Trogodišnjaci se mogu nositi s konfliktom na način da udaraju, grizu ili guraju. Budući da reagiraju u trenutku, ne razumiju razliku između prikladnih i neprikladnih vještina rješavanja problema. Važno je da roditelji pokažu djetetu da postoji ispravan i neispravan način izražavanja emocija i rješavanja problema, a to je opet najbolje učiniti razgovorom i vlastitim primjerom.

4. Razvijaju smisao za humor - Djeca vas u ovoj dobi obožavaju nasmijavati, iako se pojam za smiješno razlikuje od onog odraslih pa tu može biti i neprikladnih riječi. Budite strpljivi.

POKLON OD NEZNANCA Živjela je cijeli život bez ruke pa dobila najljepši božićni dar

5. Uče o empatiji - Trogodišnjaci se mogu poistovjetiti s drugima kad su povrijeđeni i odgovaraju na pitanje kako se osjećaju.

6. Uče se igrati s drugima - Prije te dobi postoji paralelna igra. Počinju imati svoje mišljenje, znaju što vole, a što ne, te imaju svoju osobnost. Žele donositi odluke, ali nemaju vještine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message