Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Analiza sredstava za čišćenje ekrana: Mrlje na naočalama mogu biti podloga za bakterije

Analiza sredstava za čišćenje ekrana: Mrlje na naočalama mogu biti podloga za bakterije

Na proizvodima čije smo deklaracije proučili piše da se njima mogu čistiti i ekrani televizora, mobitela, tableta... Također, na deklaraciji je često istaknuto da se proizvod ne smije koristiti na LCD  ili TFT ZASLONIMA

VIDEO

Za uklanjanje nečistoća s naočala rade se otopine koje se stavljaju u bočice ili u maramice koje su u nju umočene. Otapala za masnoću najčešće se rade od vode uz dodani alkohol ili tenzide, a oni su površinski aktivne tvari koje pomažu vodi da “makne” nečistoću sa stakla. 

POGLEDAJTE VIDEO: Izumio je boks za dezinficiranje igračaka

Pokretanje videa...

Dezinficijens za igračke 01:12

Tenzidi su vrlo zastupljeni i poznati te se koriste u deterdžentima, omekšivačima, šamponima, regeneratorima... Sredstava za čišćenje naočala trebaju biti rađena s pročišćenom vodom jer se tako smanjuje mogućnost nastajanja mrlja zbog kamenca u tvrdoj vodi. U sastojcima je čest i alkohol, poput etanola, koji se vrlo dobro miješa s vodom, pa se često koristi u sredstvima za čišćenje, u antisepticima, tekućim sapunima. Ali kad se koriste u sredstvima za čišćenje naočala, trebalo bi ga biti što manje. Na proizvodima čije smo deklaracije proučili piše da se njima mogu čistiti i ekrani televizora, mobitela, tableta...

Također, na deklaraciji je često istaknuto da se proizvod ne smije koristiti na LCD  ili TFT ZASLONIMA, a takve upute treba poštovati. U ovim proizvodima mogu biti i različiti mirisni sastojci, a najčešće se radi o uljima iz agruma, posebno limuna i naranče. Eterično ulje limuna, koje, među ostalim sastojcima, sadrži limonen, ugodna je mirisa. Da bi se spriječilo kvarenje, stavljaju se i konzervansi, koji sprečavaju prekomjerno množenje mikroorganizama. Naočale bi trebalo redovito čistiti kako se ne bi stvorile naslage, koje mogu biti pogodan medij za razmnožavanje bakterija. Važno je oprati i ruke da ne bismo masnoćom, primjerice kremom, dodatno zaprljali naočale. Prije čišćenja dobro ih je oprati, ali ne vrućom nego mlakom vodom. Mnogo je informacija da se može koristiti sredstvo za pranje posuđa, ali bez losiona jer je masnije. 

Sredstva za čišćenje naočala i ekrana:

W5 maramice, 54 komada su 9,89 kuna

Za čišćenje naočala, kamera, dalekozora, računala, mobitela, televizora... Nisu za LCD zaslone. Upotrebljavaju se samo dok su vlažne, a sadrže konzervans protiv kvarenja, odnosno za smanjenje broja mikroorganizama.

 Visiomax maramice, 52 komada su 9,90 kuna

Mogu se koristiti i za čišćenje mobitela, objektiva kamera i tableta. Jako zaprljana stakla prvo isprati vodom, a nakon čišćenja ne sušiti krpom. Proizvod sadrži alkohol kao otapalo za masnoću, a tu su i mirisni sastojci citral i limonen. Nije za LCD i TFT displeje.

Greennatural sprej, 50 ml je 54,80 kuna

Sadrži tenzide od kokosa i kukuruza za uklanjanje nečistoća. Prema deklaraciji sadrži i prirodna ulja limuna i naranče dobivena biološkom poljoprivredom. 

Blink maramice, 50 komada je 9,90 kuna

Važno je koristiti samo vlažnu maramicu. Sama maramica napravljena je od krepa, a sadrži i mirisne tvari citral i limonen. Prema deklaraciji mogu se koristiti i za čišćenje fotoaparata, vizira, ogledala u automobilima.

Oprez: Ovih 10 stvari ne čistite s maramicama za dezinfekciju!
Oprez: Ovih 10 stvari ne čistite s maramicama za dezinfekciju!

Sidolin maramice, 50 komada je 23,50 kuna

Obogaćene su citralom, prirodnom smjesom mirisnih sastojaka. Mogu se koristiti i za različite druge površine osim LCD displeja. I ovaj proizvod držati izvan dohvata djece.

Zeiss maramice, 30 komada je 21,90 kuna

Prema deklaraciji ne sadrži umjetne mirise, a može se koristiti za dalekozore, mobitele, tablete, laptope i kamere. Za sprečavanje rasta bakterija tu su konzervansi koji inače mogu izazvati alergijsku reakciju. 

Škole ih već zovu: Splitski đaci robotičari složili beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku
Škole ih već zovu: Splitski đaci robotičari složili beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu