Obavijesti

Tech

Komentari 3

Škole ih već zovu: Splitski đaci robotičari složili beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku

Škole ih već zovu: Splitski đaci robotičari složili beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku
4

Greenbox je složio tim polaznika Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Jedno punjenje s 10 l dezinficijensa dovoljno je za 20.000 korištenja. Mladi inovatori željeli su pomoći vršnjacima u vrijeme korone

VIDEO

Greenbox, višenamjenski uređaj koji omogućuje beskontaktnu dezinfekciju ruku i odlaganje sitnijeg elektroničkog otpada, kao i informacije putem velikog LED ekrana, osmislili su osmoškolci i srednjoškolci pri Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinsko županije.

Riječ je o inovativnom i jedinstvenom rješenju  namijenjenom za upotrebu u zatvorenim prostorima u kojima se okuplja veći broj ljudi, a darovitim polaznicima Centra izvrsnosti SDŽ prvenstveni je cilj učiniti ga dostupnim svim svojim vršnjacima u osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije, ali i drugim ustanovama i tvrtkama.  

Prototip je postavljen na ulazu u zgradu Splitsko-dalamtinske županije, a ideja je da ga koriste i vrtići, škole, bolnice, poliklinike, ljekarne i domovi zdravlja, javne institucije, trgovine i druga, kina i druga mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi. 

- Želja nam je da Greenbox nađe svoje mjesto u svim osnovnim i srednjim školama na području županije i na taj način bude dostupan našim vršnjacima potičući ekološku svijest, brigu o svom i zdravlju drugih te inovativnost i kreativnost - izjavio je Antonio Nikolić, učenik III. gimnazije Split, voditelj tima izrade ovog rješenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nikolić je je još u osnovnoj školi, o čemu smo pisali, bio u timu mladih robotičara koji su osvajali nagrade u svijetu svojim robotima za igranje nogometa.

U nizu projekata je i Greenbox kao  jedno od rješenja za trenutnu situaciju s koronavirusom. Uređaj ima ugrađen spremnik od 10 litara za dezinficijens čime se omogućava oko 20.000 pojedinačnih beskontaktnih korištenja. Postavljen je na senzor težine koji putem instalirane aplikacije prati njegovu potrošnju te upozorava mailom kada je dezinficijens pri kraju kako bi ga dopunili. U poseban dio Greenboxa, moguće je odložiti sitniji elektronički otpad poput starih mobitela, baterija, punjača. Greenbox je spojen putem interneta na cloud server te se svim njegovim sadržajima upravlja s jednog mjesta.

- Problemskim pristupom i rješavanjem "životnih problema“ koji je sastavni dio programa Centra izvrsnosti SDŽ prvi je takav centar u Republici Hrvatskoj koji je s učenicima osnovnih i srednjih škola prošao proces od ideje, izrade i plasmana novog i inovativnog proizvoda na tržište. GreenBox kao prototip, postavljen je na ulaz u Splitsko-dalmatinske županije. Tokom ovog tjedna raste broj narudžbi, a uskoro će GreenBox će biti postavljen i u nekoliko srednjih škola na području SDŽ - najavili  su iz Centra izvrsnosti SDŽ.

Ta organizacija ima za cilj svojim djelovanjem poticati izvrsnost učenika i sustava,a veliku pažnju posvećuju na programima s s izvrsnim i potencijalno darovitima učenicima, nastavnicima i stručnima suradnicima .

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'