Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Antonia Jakšić Dorotić: 'I ja se razvijam kroz zadrugu Fabric8'

Antonia Jakšić Dorotić smatra kako je zadruga Fabric8 idealna prilika čak i završenim studentima TTF-a. Ima dućan na Braču, a najviše prodaje preko Facebook stranice AJD'sign

Antonia Jaksic Dorotic
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
0 komentara

Otkad je kao djevojčica uz baku naučila šivati te maštala da će jednom kreirati haljine i imati svoj dućan, modna dizajnerica i kazališna kostimografkinja Antonia Jakšić Dorotić (33) slijedi svoj san. 

Nekad joj je prošla misao nije li za zanimanje trebala odabrati nešto drugo, “sigurnije”. No nakon diplome na TTF-u odlučila je otvoriti vlastiti butik u rodnom Bolu na Braču, u kojemu je prodavala dizajnersku odjeću, nakit i torbe, surađujući tako i s kolegama dizajnerima. 

Antonia Jaksic Dorotic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

- Stekla sam krug klijentica koje i dalje naručuju kod mene, iako se sad baziram na prodaji preko svoje Facebook stranice AJD’sign te povremeno šaljem odjeću dizajnerskim dućanima - priča Antonia. U svemu tome pomaže joj i jedinstvena udruga studenata Fabric8, prva zadruga studenata u Hrvatskoj koju su osmislili studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a putem koje i ona danas radi jer i bivšim studentima omogućuje legalnu prodaju proizvoda na hrvatskom i europskom tržištu.

Fabric8 je svojevrsna “start-up” platforma osnovana prije tri godine, tzv. poduzetničko ”vježbalište” i oblik samozapošljavanja koje studenti zapravo iskorištavaju još tijekom studija te usput mogu “upiti” sve potrebne informacije o brendiranju i marketingu, a kasnije kad stasaju, sami mogu otvoriti svoju tvrtku ili obrt. 

Mladi žele u posao

I Antonia potvrđuje da je to odličan koncept. Kaže kako nakon studija mnogi mladi žele krenuti u konkretno poslovanje, što nije nimalo lako. Zato je ovo odlična prilika mladim dizajnerima da se okušaju u odgovornom poslovanju. 

Zagreb: U studiju Anton Marti HRT-a održana 83. Zlatna igla | Autor: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Od prošle godine radim na Tekstilno-tehnološkom fakultetu kao asistentica predavača Marina Sovara, ak. slik. graf. Svojim studentima također preporučujem ovakav način poslovanja. U zadruzi svaki član ravnopravno pridonosi boljitku i razvoju poslovne i kreativne atmosfere te jedni druge potičemo i podržavamo. 

Odjeća mora biti udobna

Također, imamo prostor opremljen profesionalnim šivaćim mašinama, stolovima za krojenje i raznim potrebnim sredstvima za rad - priča Antonia koja obožava raditi vlastite kolekcije za žene promišljajući o odjeći koja mora biti udobna onome tko je nosi, a opet elegantna i atraktivna. 

Foto: Privatni albumI

- Trudim se zadržati profinjenost i kvalitetu u odabiru materijala i izrade. Izdvojila bih ‘pametnu’ haljinu koju sam osmislila pod sloganom: ‘Smart dress. Dress smart’, a radi se o haljini koju možete nositi na brojne načine - 10 je osnovnih načina, a ima ih još nebrojeno - priča Antonia koja je trenutno na doktorskom studiju. Osim što obožava kreirati, voli raditi i sa studentima, a mnoge smatra jako talentiranima što joj daje nadu u budućnost hrvatskog dizajna.

Antonia Jaksic Dorotic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

PRIRODNA LJEPOTA ŽENA Revolucija ljepote: Veliki brend prestao skrivati celulit i strije

Kazalište je timski rad

Antonia je radila na brojnim kostimografskim projektima zahvaljujući svojoj mentorici, hrvatskoj kostimografkinji Danici Dedijer, koja joj je otvorila vrata u svijet kazališta. 

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

- Divno je biti dio predstave, pratiti proces nastajanja kostima, scenografije, uživljavanja glumaca u uloge... - kaže Antonia.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message