Sezona je jabuka, a viška kruha se uvijek pronađe - napravite ovaj fini desert koji će oduševiti sve ukućane. Možete ga poslužiti s domaćim preljevom od vanilije
Aromatičan desert od kruha, jabuka i muškatnog oraščića
Sastojci:
- 3 i 1/2 šalice (od 2 dl) mlijeka
- 4 veće jabuke
- sok 1/2 limuna
- 4 žlice maslaca
- 2 šalice kockica bijelog kruha
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1/2 šalice prošeka
- 1/4 žličice muškatnog oraščića u prahu
- 1/4 žličice cimeta u prahu
- 1/4 đumbira u prahu
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica grožđica
- 3 bjelanjka
- 3 dl slatkog vrhnja
- usitnjeni smeđi šećer
Priprema:
Jabuke ogulite i očistite od koštica, te izrežite na tanke ploške. Polijte ih limunovim sokom. Zagrijte mlijeko i maslac, te njime prelijte manje ploške kruha i ostavite oko 10 minuta.
Dodajte šećer, jaja, vino, začine i grožđice prethodno potopljene u vodu i ocijeđene. Na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dio smjese posložite u maslacem premazanu vatrostalnu posudu, posložite ravnomjerno ploške jabuka, a na njih preostali dio smjese kruha.
Stavite posudu u plitki lim s vrelom vodom i pecite na pari u zagrijanoj pećnici na 220°C, oko 50 minuta. Malo ohladite i pospite usitnjenim smeđim šećerom.
Savjet:
Kolač možete poslužiti s preljevom od vanilije koji ste napravili tako što ste pjenjačom ulupali 4 žumanjka, 4 žlice šećera, 5 dl mlijeka i srž mahune vanilije. Zatim miješajte na pari dok se glatka smjesa ne zgusne.