Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Aromatično bilje u octu njeguje kosu, čisti lice i zaustavlja bol

Aromatično bilje u octu njeguje kosu, čisti lice i zaustavlja bol

HRANA I LIJEK Ocat aromatiziran začinskim biljem odličan je dodatak gorkastim salatama, a može se koristiti i kao pripravak protiv gljivica, te stimulira pročišćavanje sinusa

VIDEO

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče...

Ljetno obilje bilja možemo sačuvati u tinkturama, koje se obično rade u alkoholu, no umjesto njega može poslužiti ocat, idealno jabučni. Biljni preparati od voćnog octa vrlo su popularni u narodnoj medicini, a najčešće se koriste za njegu kože i kose.

Najčešće se pripremaju tako da se dvije jušne žličice suhih ili tri jušne žlice svježe narezanih biljnih dijelova prelije s 250 ml kvalitetnog voćnog octa. Zatvorene staklenke stavimo na sunce i više ih puta dobro protresemo.

Nakon dva tjedna procijedimo tekućinu i potom je čuvamo u čistim staklenkama, čak i više godina. Trebamo dobro paziti da poklopci ne hrđaju. Prije upotrabe jedan dio octene iscrpine razrijedimo četirima dijelovima vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Kraj ljeta, kad se u prirodi mogu pronaći različite vrste ljekovitog bilja i dani su još topli, idealno je vrijeme za pripremu ljekovitih domaćih pripravaka od ulja i octa. Mediteransko bilje uzgojeno u vrtovima (ružmarin, kadulja, bosiljak, majčina dušica) također ima svoja ljekovita svojstva, a takvo oplemenjeni pripravci odličan su dodatak zimskim salatama jer će im dati korisne sastojke i intenzivnu aromu.

Domaći ocat moguće je koristiti i kao aromatični dodatak salatama, no pritom moramo paziti da smo upotrijebili samo jestive biljke, odnosno one koje se mogu piti i kao čaj.

Neke druge, poput arnike, pelina i bršljana, više se ne preporučuju za unutarnju upotrebu, nego samo za mazanje, masažu i obloge koji se nanose na oboljela mjesta. Ocat je također odlično sredstvo za čuvanje aromatičnog bilja mesnatih listova, kao što je npr. motar (Crithmum maritimum). To je polugrmovita je biljka koja raste na morskom kamenjaru.

Vitamini i minerali koje katkad treba dodatno uzeti, evo zašto
Vitamini i minerali koje katkad treba dodatno uzeti, evo zašto

Poznat je i po imenima obalni petrovac, šćulac, obalac, petrovac, primorski petrovac, primorski obalaci i matar. Trajna i snažna, pri podnožju odrvenjela štitarka, a može narasti do 50 centimetara.

Štitasti cvatovi sa zelenkastožutim cvjetićima razvijaju se u kolovozu i rujnu. Nalazi se na našem priobalju u neposrednoj blizini mora, gdje obilno raste iz stijena i u pijesku. Raširena je po cijelom obalnom pojasu Europe, pa i u hladnijim krajevima.

Pomorci su listove motara u prošlosti nosili uložene u octu na svoje plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta. Jedu se sočni i mesnati listovi, slanog okusa, koji su bogati vitaminom C i karotinom. Koriste se u salatama, kao začin ili se kisele kao krastavci.

Zbog sadržaja eteričnog ulja snažnog su mirisa koji nekima nije drag pa ih je poželjno prije kiseljenja ili druge pripreme ostaviti koji dan da malo uvenu kako bi dio eteričnih ulja ishlapio. U antičkim mitovima motar je hrana bogova, a u narodnoj medicini koristi se kao diuretik te za ublažavanje probavnih tegoba. Odličan je za čišćenje organizma, a olakšava i mršavljenje.

U pripremi jela preporučuje se najprije nakratko prokuhati motar u vodi koju ne treba soliti jer je već sama biljka slana. Tako pripremljen motar odličan je s kuhanim krumpirom ili kao salata, s malo maslinova ulja, octa i češnjaka.

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe
Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe

Svježe lišće motara može se dodati zelenoj salati. Motar je izvrstan prilog uz ribu i plodove mora, a fino se kombinira i s jajima te sirom. Ukiseljeni motar dodaje se u salate s plodovima mora, a dobro se slaže i s ribom, pečenim ili kuhanim mesom te krumpirom.

Recepti

Bolovi u grlu

Rješavaju se mješavinom jabučnog octa i vode koju grgljamo po dva puta svakog sata. Dovoljna je jedna mala žliča octa i vode za grgljanje, a poslije grgljanja mješavinu možete i popiti.

Čišćenje sinusa

Ocat će stimulirati pročišćavanje sinusa, zbog čega će sluz promijeniti boju i gustoću kako bi lakše mogla izaći. Jabučni ocat možete stavljati i u sprejeve za nos, koji se miješaju s vodom u omjeru 1:10. Pritom možete upotrijebiti ocat u kojemu se macerirao bosiljak.

 

Proširene vene

Ako imate problema s venama, ujutro i navečer trljajte vene nerazrijeđenim octom. Uz to, pijte jabučni ocat, dvije žličice na dan.

Kandidijaza

Protiv vaginalnih infekcija izazvanih gljivicama pomoći će vam i sjedeće kupelji od 10 kapi eteričnog ulja mirte umiješanih u žlicu jabučnog octa. Dodajte vodi za kupanje i sjedite u toj kupelji 15-20 minuta, i to 2-3 puta na tjedan.

Losion protiv uši u kosi

Eterično ulje ružmarina i lavande uništit će jajašca koja su zalijepljena na kosi, a jabučni ocat će ih isprati s kose. Losion smiješajte od 5 kapi eteričnog ulja ružmarina, 6 kapi eteričnog ulja lavande, 5 dl jabučnog octa i 5 dl tople vode te ga upotrijebite odmah nakon šampona. Time natopite kosu, stavite kapu za kupanje i ostavite da odstoji 15 minuta. Kosu dobro iščešljajte pa isperite vodom. 

Protiv akni

Zbog antibakterijskih svojstava, jabučni ocat idealan je i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju prištića i vraćanju ravnoteže pH kože. Otopite malo octa u vodi, umočite komadić vate i prebrišite lice. Nakon toga ga nahranite svojom kremom. 

Mršavljenje

Uzmite dvije žličice octa u čaši vode, tri puta dnevno dva mjeseca. Možete i pola sata prije glavnog obroka popiti žlicu jabučnog octa razmućenog u čaši mlake vode, uz dodatak žličice meda. Dovoljno je uzimati jednom dnevno.

Ljetni ocat

Potrebno vam je oko 8 dl jabučnog ili vinskog octa, 1 češanj češnjaka, po grančica ružmarina, kopra, origana, mažurana i majčine dušice. Ogulite češnjak i sve stavite u bocu te ulijte ocat tako da ih potpuno prekrije. Ostavite nekoliko dana na suncu i procijedite.

Kod bolnih zglobova

Ječmeno brašno kuhano u octu u obliku obloga liječi kožne bolesti, a samo izmiješano s octom bez kuhanja stavljeno kao kaša stari je kućni lijek kod reumatizma zglobova.

Cvijetovi vlasca

Svježe cvjetove vlasca stavimo u staklenku i prelijemo octom (može jabučni, ali u alkoholnom će imati lijepu ljubičastu boju). Dobro zatvorimo i ostavimo na tamnome mjestu. Nakon 10-ak dana vidjet ćemo da je ocat dobio blagu ljubičastu boju. Tad procijedimo ocat kroz plastično cjedilo i ulijemo u bočice. 

Uklanjanje bradavica

Namočite vatu jabučnim octom, prislonite je na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite vatu na tome mjestu preko noći i nakon nekoliko dana bradavica bi trebala otpasti. Ponovite tretman nekoliko puta nakon što bradavica otpadne kako biste spriječili da ona iznova naraste na tome mjestu.

Pelin protiv bolova

Pelin kuhan u vinskom octu korisno je sredstvo za vanjsku uporabu - masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja. Nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. Priprema se tako da se 20 g pelina kratko prokuha u l litri octa, pusti da odstoji i ocijedi. U taj pripravak namočite tkaninu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom uklanja i glavobolja nastala prehladom.

Bršljan za kožne bolesti

Sitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite staklenku. Do vrha nalijte jabučnog octa i ostavite da stoji na toplome mjestu tjedan dana. Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti – oboljelo mjesto treba mazati tinkturom tijekom 10 dana.

Voćni ocat

Šaku svježeg ili zamrznutog bobičastog voća stavite u staklenku, do vrha prelijte vinskim octom, ostavite da stoji tjedan dana i procijedite. Odličan je kao začin gorkim salatama. 

Ocat četvorice lopova

Ovaj starinski recept ima brojne inačice, tako da možete eksperimentirati s različitim biljem ili upotrijebiti ono koje vam je osobito dobro uspjelo u vrtu. Poželjno je koristiti sušeno bilje, ali nije greška ako se koriste svježe ubrane biljke ili čak kombinacija svježih i sušenih. Za aromatičnu mješavinu uzmite po 3 grančice pelina, ružmarina, mente i kadulje, 3 češnja češnjaka i malo lavande na litru jabučnog octa. Bilje stavite u staklenu bocu, češnjak istisnite rukom i zalite jabučnim octom. Tako ostavite barem pet tjedana na tamnome mjestu. Moguće je izvaditi bilje nakon nekoliko tjedana. Dobiveni ocat čuvajte na tamnom i hladnome mjestu. Ovaj ocat može se koristiti za pripremu salate. Zbog jakog mirisa može se koristiti kao repelent, za dezinfekciju i slično.

Motar na starinski način

Tradicionalno se mekane vrhove grančica (listiće) namakalo u morskoj vodi tijekom 3 dana (uz svakodnevno stavljanje svježe morske vode u posudu). Nakon toga se motar složi u sterilizirane staklenke i prelije hladnom octenom otopinom (2 dl octa na 6 dl vode). Octenu otopinu zavrijemo pa rashladimo. Pritiskivačem onemogućite da motar ispliva na površinu kisele otopine, zatvorite poklopcem te ostavite u mračnom i negrijanom prostoru. Za mjesec i pol je spreman za uporabu.

Brzi recept za motar

U loncu zakuhajte octenu otopinu (na 2 dl octa 6 dl vode). Kad proključa, uspite listiće motara neka se kuhaju sljedećih 10 do 15 minuta. Kad se sve ohladi, motar složite u staklenke i prelijte ohlađenom octenom otopinom u kojoj se kuhao. Staklenke dobro zatvorite i već nakon dva tjedna ih možete jesti.

Ruža za kožu

Ružin ocat može se pripremiti tako da u staklenki 125 g svježih ružinih latica prelijete 1 litrom kvalitetnog bijelog vinskog octa, zatvorite staklenku i ostavite da odstoji 9 dana. Tako pripremljen ocat preporučuje se za oporavak oštećene kože (oblozi i umivanje), ublažavanje svrbeža, uklanjanje staračkih pjega i ispiranje upaljenih desni.

Za stopala

Jedan od najprirodnijih načina za njegu stopala je njegovanje jabučnim octom. Napunite lavor s dvije trećine tople vode i u nju dodajte šalicu jabučnog octa. Uronite noge u lavor na 10 minuta. Koža nogu bit će mekša, a i lakše ćete se riješiti gljivica. 

Limunov ocat s paprom

Pripremite 1 limun (neprskani), 20 bobica borovice, 10 zrna papra, grančicu majčine dušice i 3/4 litre jabučnog octa. Limun operite vrućom vodom, a koru izrežite tako da nastane uska spirala. Stavite je u bocu s bobicama borovice, paprom, majčinom dušicom i matičnjakom te prelijte octom. Ostavite neka stoji dva tjedna.

VIDI OVO! Što vaša krvna grupa govori o vama?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje