Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Rent-a-gljiva: U mom selu vas čeka odmor kao iz prave bajke

Rent-a-gljiva: U mom selu vas čeka odmor kao iz prave bajke

Florijan Žižić iz Rupa, podigao je predivno selo na parceli odmah uz Nacionalni park Krka. Tamo je 'niknula' gljiva i jedan dvorac, termoizolirane kućice za robinzonski odmor

VIDEO

Htio sam nešto drugačije, da to ne budu obične mobilne ili drvene kućice, kaže vlasnik Florijan Žižić, vlasnik malog bajkovitog naselja “Krka Fairytale village” u mjestu Rupe kraj Nacionalnog parka Krka.

On je na svojoj parceli velikoj 5000 četvornih metara pokrenuo ruralni turizam, no umjesto klasičnog smještaja, ovdje možete prespavati u gljivi ili dvorcu, a buđenje u netaknutoj prirodi skradinskog zaleđa podsjetit će vas na najljepše bajke svijeta.

- Dugo sam tražio što bih mogao ponuditi. Tražeći, naišao sam na jedno dječje bajkovito selo u Njemačkoj i rekao - to je to! Uspio sam pronaći slično te sam ih naručio preko jedne tvrtke za mobilne kućice - prisjeća se Florijan te dodaje da su im se u projektu priključili i prijatelji, Helena i Ivica Junaković, koji su im pomogli prilikom kupnje i uređenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Bajkovito naselje uz blizini Krke

Pokretanje videa...

Bajkovito naselje u skradinskom zaleđu 04:24

- Gljiva je stigla kompletno opremljena, dok smo dvorac iznutra uređivali sami - kaže Florijan, koji inače radi u Šibeniku, no za život je ipak izabrao rodne Rupe.

- U Rupama imam kuću, a prošle godine smo iznajmljivali apartman. No tad sam počeo razmišljati o tome da zemlju iskoristim za pokretanje robinzonskog turizma. Nisam htio obične mobilne kućice ili one drvene koje su ipak više karakteristične za Gorski kotar - govori nam Florijan.

Gljiva i dvorac našli su se na prostoru Florijanova voćnjaka i vinograda. U neposrednoj blizini su Nacionalni park Krka, Roški slap, Visovačko jezero i otočić Visovac, Skradinski buk, razni vidikovci, pješačke i biciklističke staze te mnoge druge prirodne ljepote i atrakcije koje svake godine privlače turiste iz cijeloga svijeta.

- Cilj mi je bio iskoristiti blagodati naše prirode i pružiti gostima nešto novo. Ovo je mali raj idealan za odmoriti dušu i tijelo - tvrdi Florijan.

Na prostranoj parceli, između voćnjaka i vinograda, tako je niknula “gljiva” i podignut je dvorac. Gosti imaju na raspolaganju sve što je zasađeno, od trešanja, višanja, krušaka, jabuka, šljiva, breskvi, grožđa, rajčica, krastavaca, tikvica, badema... Tu su i vanjska kuhinja s blagovaonicom te roštilj - idealno mjesto za druženje u prirodi. Pored je malo umjetno jezero obloženo kamenom iznad kojeg stoji natpis “Zaželi želju”, čiji prizor bajci iz Rupa daje još veći smisao.

Na Galebove stijene u Puli doći će uživati i kupači ali i ljubimci
Na Galebove stijene u Puli doći će uživati i kupači ali i ljubimci

Gljiva i dvorac su mobilne kućice izolirane od vanjskih utjecaja. Imaju željezno konstrukciju, odnosno mrežu. Obložene su stiroporom, pur pjenom i glet masom. Pod je napravljen od čelične konstrukcije i također je termoizoliran. Obložen je keramičkim pločicama ili laminatom. Sve prostorije u kućicama imaju prirodnu ventilaciju preko vrata i prozora. Cijena noćenja je oko 400 kuna, ovisno o terminu. U gljivu se može smjestiti pet ljudi, dok u dvorac nešto manje - dvoje odraslih i troje djece ili troje odraslih.

Iako mali prostor, jako je dobro iskorišten i raspoređen. Gljiva je na dva kata, prizemlje u kojemu se nalazi krevet na razvlačenje rađen je od drveta po mjeri, a služi kao ležaj. Tu je mala blok kuhinja s mini blagovaonicom koja podsjeća na šank. Pored je kupaonica sa zahodom, tuš-kabinom i elementima za odlaganje. Drvene stepenice vode do gornje galerije, gdje se nalaze ležajevi smješteni na podu, no i dalje dovoljno udobni i idealni za lak san. U gljivi su na galeriji tri ležaja. U obje kućice nalaze se mali drveni prozori.

Dvorac ima sličan raspored u prizemlju, samo je galerija nešto manja te se prostire na pola dužine same kućice i na njoj se nalazi jedan ležaj. U svakom slučaju, ove kućice su sasvim dovoljne za prespavati, odmoriti se, spremiti nešto za jelo i obaviti osobnu higijenu.

'Bajkovito selo' u skradinskom zaleđu: Spavajte u kućicama u obliku gljive ili dvorca
'Bajkovito selo' u skradinskom zaleđu: Spavajte u kućicama u obliku gljive ili dvorca

Prostor oko kućica prava je idila i odlično mjesto za punjenje baterija. Gljiva i dvorac omeđeni su ogradicom, kao da unutra stvarno spavaju patuljci. Do kućica, vanjske kuhinje i vanjske blagovaonice vode puteljci obloženi kamenim pločama koje su vlasnici sami skupljali.

- Zato smo i osmislili vanjsku kuhinju i prostor za druženje jer ljeti je vruće, a biti u hladu pod drvetom je pravi gušt - kaže Florijan.

Korona im je, kao i drugima, malo poremetila planove, no ipak su ove sezone uspjeli napraviti sve potrebno kako bi njihov ruralni turizam zaživio.

- Bilo je malo zastoja i nismo završili sve radove koje smo planirali, ali to ćemo ostaviti za iduću sezonu - obećava Florijan koji namjerava dovršiti dječje igralište, a u budućnosti bi mogla niknuti još pokoja gljiva ili neka druga kućica po uzoru na najmaštovitije dječje priče.

- Puno je zainteresiranih za smještaj, a oni koji su u prolazu često zastanu, gledaju i fotografiraju. Posebno su zainteresirane obitelji s djecom. Ljudi za odmor žele privatnost, mir i tišinu, a ovdje kod nas toga ne nedostaje - kaže Florijan.

Mali vodič za kampiranje: Pripremite plan prehrane za sve dane i osigurajte dezinficijense
Mali vodič za kampiranje: Pripremite plan prehrane za sve dane i osigurajte dezinficijense

Posebno su oduševljeni najmlađi, ali i roditelji koji nakon užurbanog života žele pravi odmor, daleko od gradske gužve. Ovo malo neobično naselje idealno je i za parove i avanturiste koji žele istražiti okolicu.

- Cilj nam je ljudima pružiti mir i uživanje u blagodatima prirode, a da im pritom ne nedostaje ništa osnovno za bezbrižan boravak - zaključuje Florijan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku